Εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν τη σημερινή έναρξη του τρίτου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ -Ελλάδας, μετά την υπογραφή της πενταετούς Συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement -MDCA).
Όπως είναι γνωστό, η συμφωνία έχει πενταετή ισχύ και στη συνέχεια θα συνεχίσει να ισχύει επ’ αόριστον, εκτός αν μία από τις δύο πλευρές αποφασίσει διαφορετικά, με περιθώριο προειδοποίησης δύο ετών δια της διπλωματικής οδού. Με την συμφωνία, οι αμερικανικές στρατιωτικές Δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιούν όλες τις ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Ο κ. Μπλίνκεν έκανε λόγο για «κοινές προκλήσεις», απέναντι στις οποίες Ελλάδα και ΗΠΑ μπορούν να γίνουν ακόμη πιο ισχυρές για την προάσπιση της ειρήνης και της δημοκρατίας.
«Αυτός ο διάλογος είναι ένα παράδειγμα του πόσο κοντά βρίσκονται οι χώρες μας» συνέχισε ο ίδιος, αλλά και της αμοιβαίας εκτίμησης, η οποία πηγάζει ήδη από την αρχαία Ελλάδα και τη «μοναδική» γένεση της Δημοκρατίας εκεί. Η Δημοκρατία, κατά τον κ. Μπλίνκεν αποτελεί και διακηρυγμένο στόχο της διοίκησης Μπάιντεν, ώστε «αποτελεσματικά να φτάνει στους πολίτες της», πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρθηκε και στη χρονική εγγύτητα της Αμερικανικής και της Ελληνικής Επανάστασης (με απόσταση 45 ετών μεταξύ τους), με αφορμή τη φετινή επέτειο του αγώνα του 1821, επισημαίνοντας το πόσο κοντά βρίσκονται και σήμερα, στον 21ο αιώνα οι δύο χώρες.
Παράλληλα, ο στρατηγικός διάλογος σχεδιάστηκε, για να καλύψει ένα ευρύ πεδίο δυνητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών υποστήριξε ο κ. Μπλίνκεν, προαναγγέλλοντας ότι αυτή η συνεργασία θα διευρυνθεί, εκτεινόμενη από την ασφάλεια, το κλίμα, τις επενδύσεις, την περιφερειακή συνεργασία, μέχρι τις σύγχρονες, ανθρωπιστικές προκλήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά στην αμερικανική συνδρομή στις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, ενώ για τη σημερινή συμφωνία εκτίμησε ως «ιδιαίτερα ευτυχής» πως αυτή θα «οδηγήσει σε μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ δύο υπερήφανων συμμάχων στο ΝΑΤΟ».
«Οι αμερικανικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες τοποθεσίες» τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και απευθυνόμενος σε πρώτο ενικό πρόσωπο στον Έλληνα ομόλογό του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα γιατί «είστε ένας τόσο αξιόπιστος σύμμαχος προς εμάς», φέρνοντας ως παράδειγμα και την περίπτωση του Αφγανιστάν. «Πρέπει να πω ότι η Ελλάδα ήταν ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή» ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν, αλλά και «πυλώνας των βορειοατλαντικών σχέσεων».
Επιπλέον, «αυτός ο διάλογος είναι μεταξύ κυβερνήσεων αλλά η φιλιά μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ είναι πολύ πιο ευρεία κα βρίσκεται στην καρδιά των λαών μας» περιέγραψε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, αφού «εκατομμύρια Αμερικάνων είναι ευλογημένοι με ελληνική κληρονομιά», σημείωσε. Ο ίδιος υπενθύμισε την ελληνική φιλοξενία και γαστρονομία ως σημεία της ελληνοαμερικανικής ταυτότητας και έκανε ειδική αναφορά στον «Γιάννη» (Γιάννη Αντετοκούνμπο) λέγοντας πως «τώρα ίσως είναι από τους πολυαγαπημένους αθλητές σε όλο τον κόσμο, όπου όλοι το ξέρουμε ως Γιάννη», προσθέτοντας πως «μας υπενθυμίζει ότι ακολούθησε το λαμπρό παράδειγμα» των Ελλήνων που ήρθαν στις ΗΠΑ ως μετανάστες.
Μεταφέροντας μάλιστα τις ευχαριστίες του ίδιου του Προέδρου Μπάιντεν, τον οποίο ο κ. Μπλίνκεν χαρακτήρισε «επίτιμο μέλος της ελληνικής κοινότητας», «είμαστε ακόμη πιο ισχυροί σήμερα», κατέληξε.
Δένδιας: «Βαθιά ριζωμένη στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα»
«Η στρατηγική μας εταιρική σχέση έχει φτάσει σε απρόσμενα επίπεδα» τόνισε από πλευράς του ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή Συμφωνία «τον θεμέλιο λίθο της μακρόχρονης συνεργασίας μας». «Η αφοσίωσή σας στην Ελλάδα είναι κάτι που εκτιμούμε πολύ» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας πως ΗΠΑ και Ελλάδα είναι «αποφασισμένα κράτη», για να προστατεύσουν και να διαφυλάξουν την κυριαρχία τους, αλλά και την εδαφική τους ακεραιότητα».
«Είμαστε πολύ κοντά με την Αλβανία»
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπενθύμισε προς τον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην Μεσόγειο και ως εκ τούτου αντιμετωπίζει ένα casus belli αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, επικαλούμενος τη διαχρονική αμερικανική επιταγή στην τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Μάλιστα, ο κ. Δένδιας μετέφερε στον ομόλογό του όλη την δραστηριότητα της Ελλάδας την τελευταία διετία στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή τις ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, προαναγγέλλοντας πως «είμαστε πολύ κοντά με την Αλβανία».
Ενδυνάμωση ευρωπαϊκού βραχίονα
Επιπλέον, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπενθύμισε πως η Ελλάδα είναι η πρώτη νοτιοανατολική ώρα που έχει ενταχθεί στην ΕΕ και έχει μια «ειδική ευθύνη» για την ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων σε ΕΕ, ενώ για την πρόσφατη ελληνογαλλική συμφωνία σημείωσε πως «αυτή η συνεργασία θα μας βοηθήσει στην ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού βραχίονα του ΝΑΤΟ». «Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια χώρα βαθιά ριζωμένη στο ΝΑΤΟ» παρατήρησε ο κ. Δένδιας και κατέληξε λέγοντας πως στο μέτρο των δυνατοτήτων μας «θέλουμε να καταπολεμήσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η πανδημία και η κλιματική αλλαγή».