O δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης αποφάσισε να διερευνήσει κάθε αίτιο που προκάλεσε προβλήματα σε σημεία της πόλης με τον ορισμό εμπειρογνώμονα του Πολυτεχνείου ή του ΤΕΕ.
Προφανής σκοπός της απόφασης είναι τόσο η άμεση αποκατάσταση των ζημιών όσο και η περαιτέρω θωράκιση της Νέας Σμύρνης έναντι ακραίων φυσικών φαινομένων. Μπορεί το φαινόμενο να εξασθένησε, ο χρόνος να κύλησε και την επικαιρότητα να μονοπωλούν άλλα θέματα, ωστόσο η επιμονή του Δήμου να φωτίσει κάθε πτυχή των γεγονότων, είναι μια καίρια κίνηση πρόληψης μέσω ανίχνευσης και εφαρμογής διαθέσιμων λύσεων σε περίπτωση ανάλογων σφοδρών μελλοντικών βροχοπτώσεων.
Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού της Νέας Σμύρνης, η βροχόπτωση της 14ης Οκτωβρίου, ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί στην περιοχή από το Φεβρουάριο του 2012, όταν και ξεκίνησε η λειτουργία του μετεωρολογικού σταθμού στη Νέα Σμύρνη και υπάρχουν καταγεγραμμένα δεδομένα.
Σύμφωνα με τις καταγραφές του τοπικού μετεωρολογικού σταθμού, στις 14/10/2021, διαπιστώθηκε ημερήσιο ύψος βροχής άνω των 100mm, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου συγκεντρώθηκε σε χρονικό διάστημα λίγων ωρών. Το φαινόμενο αυτό (πλημμύρα αιχμής) παρατηρείται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια σε πολλά σημεία της επικράτειας, αλλά και διεθνώς.
Συνέπεια αυτού του γεγονότος ήταν να δημιουργηθούν προβλήματα σε διάφορα σημεία της πόλης με εντονότερα αυτά στην υπόγεια διάβαση της Λεωφ. Συγγρού, στο ύψος της οδού Δαβάκη και στην περιοχή της πλατείας Βουρνόβα, στη συμβολή των οδών Ιωνίας και Αιγαίου.
Ειδικότερα η περιοχή της Πλατείας Βουρνόβα, όπου παρουσιάστηκε έντονο πλημμυρικό φαινόμενο βρίσκεται εντός της περιοχής εκτέλεσης του εν εξελίξει έργου «Βελτίωση και αποκατάσταση υπερτοπικού άξονα οδού Αιγαίου – Κράτητος». Δεδομένου ότι σε όλη την υπόλοιπη έκταση του έργου δεν παρουσιάστηκε ιδιαίτερο ζήτημα, διερευνώνται οι αιτίες που στο συγκεκριμένο σημείο προκλήθηκαν προβλήματα, από την ένταση αυτού του έκτακτου, αλλά και απρόβλεπτου πλημμυρικού φαινομένου.
Για τον λόγο αυτό, ο Δήμος προβαίνει σε στοχευμένες, επεμβατικές κινήσεις, άμεσου και κατεπείγοντος χαρακτήρα στην παραπάνω περιοχή για τη βελτίωση της αποχέτευσης των ομβρίων υδάτων, ενώ παράλληλα θα προβεί σε επανεξέταση των υδραυλικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής, με στόχο την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.
Περαιτέρω, σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν σε κατοικίες, επιχειρήσεις και οχήματα, ο Δήμος είναι σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Προβαίνει άμεσα στον ορισμό ειδικού εμπειρογνώμονα που θα προταθεί από το Πολυτεχνείο ή το ΤΕΕ, προκειμένου να προχωρήσει με διαφάνεια στην καταγραφή και αποτύπωση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση και την αντίστοιχη έκδοση πορίσματος, με στόχο την όσο το δυνατόν γρηγορότερη αντιμετώπισή τους.
Προτεραιότητα του Δήμου αποτελεί να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και των επιχειρηματιών που επλήγησαν, αξιοποιώντας κάθε προσφερόμενη δυνατότητα. Αυτό είναι αναγκαίο να γίνει από πλευράς δημοτικής Αρχής και φυσικά αυτό που συνέβη να γίνει μάθημα για το μέλλον ώστε να θωρακιστεί η πόλη όσο καλύτερα επιτρέπουν οι επιχειρησιακές της δυνατότητες και το ταμείο της. Φαίνεται πάντως πως στη Νέα Σμύρνη ο μηχανισμός του Δήμου δούλεψε αποτελεσματικά έναντι ενός έντονου φαινομένου που δημιούργησε τεράστια προβλήματα σε όλη την Ελλάδα.
Επικουρικά, όλοι οι ενδιαφερόμενοι που επλήγησαν από αυτή τη φυσική καταστροφή καλούνται να επικοινωνήσουν με την Γραμματεία Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής στα τηλ.: 213 2100 -186, -192 και να αποστείλουν τα αιτήματά τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση: anaptyksint1@patt.gov.gr.