Ραγδαίες εξελίξεις, αλλά πάντως απόλυτα αναμενόμενες, έρχονται στο Σκοπιανό ζήτημα καθώς η παραίτηση του αρχιτέκτονα των Πρεσπών Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ φέρνει στην ηγεσία τους «σκληρούς» του VMRO,οι οποίοι ούτε καν, τον εθνικά επικίνδυνο για την Ελλάδα προσδιορισμό «Βόρεια Μακεδονία» πρόκειται να χρησιμοποιήσουν.
Η όλη εξέλιξη αποτελεί μία εθνική ήττα για την Ελλάδα η οποία βέβαια είχε προδιαγραφεί με ακρίβεια στην ολέθρια Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία προέβλεπε την αναγνώριση «μακεδονικής» εθνότητας και «μακεδονικής» γλώσσας στο σλαβοαλβανικό μόρφωμα των Σκοπίων.
Ο χαρακτηρισμός του μορφώματος αυτού ως «Βόρεια Μακεδονία», μία απίστευτα αυθαίρετη, ύπουλη για την Ελλάδα, ονομασία ουσιαστικά είχε «βαπτιστεί» στα όρια της αρχαίας Μακεδονίας ενός ελληνικού κράτους το οποίο τελείωνε όμως εκεί που βρίσκεται σήμερα το Μοναστήρι.
Πώς αναγνωρίστηκε το μόρφωμα συνολικά ως Βόρεια Μακεδονία αφήνοντας αναπάντητο το ερώτημα ποιος είναι η Νότια Μακεδονία.
Το VMRO που έρχεται στην εξουσία ουδέποτε αναγνώρισε τον όρο «Βόρεια Μακεδονία» επιμένοντας στον προσδιορισμό, σκέτα «Μακεδονία».
Χαρακτηριστικό αυτού που έρχεται και της αδυναμίας του Ζ.Ζάεφ να επιβάλει ακόμα κι αυτή την ελάχιστη «παραχώρηση» στην Ελλάδα είναι ότι η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των Σκοπίων αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ως «Μακεδονία».
Η εξίσου ολέθρια απόφαση του Κ. Μητσοτάκη να μην καταγγείλει τη συμφωνία των Πρεσπών όπως διακήρυξαν προεκλογικά τα στελέχη της ΝΔ, είχε ως αποτέλεσμα την αποθράσυνση των Σκοπιανών αλλά και την είσοδο τους στο ΝΑΤΟ ως Βόρεια Μακεδονία χωρίς να υπάρχει καμία διαβεβαίωση από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του σλαβοαλβανικού μορφώματος ότι θα σεβαστούν έστω την συμφωνία των Πρεσπών.
Η κατρακύλα των δύο κύριων ελληνικών πολιτικών δυνάμεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ καταδείχτηκε και έγινε ακόμα πιο επώδυνη για τον Ελληνισμό όταν η αδύναμη πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά Βουλγαρία έθεσε βέτο για την είσοδο των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη στιγμή που η Αθήνα έχει «ξεβρακωθεί» και παρακαλεί να γίνουν δεκτοί οι «Μακεδόνες» στην ΕΕ!
Η Σόφια ζητά την αναγνώριση ύπαρξης βουλγαρικής μειονότητας και βουλγαρικής συνιστώσας στα Σκόπια για να αποδεχτεί την είσοδο τους στην ΕΕ με αποτέλεσμα να σώζεται η παρτίδα για τον ελληνισμό, έστω και από «καραμπόλα», που στη συντριπτική του πλειοψηφία απορρίπτει τη συμφωνία των Πρεσπών.