Από το 2019, τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Ινδίας προσπαθούν να πείσουν το κοινοβούλιο να διερευνήσει την αμφιλεγόμενη συμφωνία για το μαχητικό αεροσκάφος Rafale ύψους 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (8,7 δισεκατομμύρια δολάρια)…
Ο γαλλικός ιστοτόπος Mediapart έκανε μια αποκάλυψη σήμερα, επικαλούμενη έγγραφα που είχε λάβει, ότι η Dassault Aviation, η κατασκευάστρια του μαχητικού Rafale, πλήρωσε περισσότερα από 7,5 εκατομμύρια ευρώ μίζας σε έναν μεσάζοντα σε μια προσπάθεια να επιτύχει το συγκεκριμένο συμβόλαιο αξίας πολλών δισεκατομμυρίων.
Ο γαλλικός ιστότοπος ανέφερε ότι οι μίζες είχαν καταβληθεί στον μεσάζοντα ο οποίος είχε σημαντική επιρροή στον αμυντικό τομέα της Ινδίας, Sushen Gupta μεταξύ 2007 και 2012.
Το Mediapart έχει επίσης διατυπώσει σοβαρές κατηγορίες εναντίον του Κεντρικού Γραφείου Ερευνών της Ινδίας λέγοντας ότι η υπηρεσία δεν ανέλαβε δράση παρά το γεγονός ότι είχε «αποδείξεις» κατά του Gupta.
«Αυτό περιλαμβάνει υπεράκτιες εταιρείες offshore, εικονικά συμβόλαια και «ψεύτικα» τιμολόγια. Το Mediapart ισχυρίζεται ότι θα αποκαλύψει με στοιχεία ότι αξιωματικοί της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Ινδίας, το Κεντρικό Γραφείο Ερευνών (CBI) και αξιωματούχοι από τη Διεύθυνση Επιβολής (ED), που καταπολεμά το ξέπλυμα χρήματος, είχαν αποδείξεις από τον Οκτώβριο του 2018 ότι η Dassault πλήρωσε τουλάχιστον 7,5 εκατομμύρια ευρώ «προμήθειες» στον μεσάζοντα Sushen Gupta».
Τον Νοέμβριο του 2019, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αρνήθηκε να διατάξει ποινική έρευνα για τη συμφωνία παρά την επίσημη καταγγελία του δικηγόρου Prashant Bhushan και των πρώην υπουργών του BJP, Yashwant Sinha και Arun Shourie.
Τον Σεπτέμβριο του 2016, η Ινδία υπέγραψε συμφωνία με τη Γαλλία για την αγορά 36 μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην συμφωνία αξίας άνω των 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η αρχική σύμβαση που υπογράφηκε το 2014 ήταν για 126 αεροσκάφη. Ωστόσο, η κυβέρνηση Narendra Modi αναθεώρησε τη συμφωνία για να μειώσει τον αριθμό των τζετ σε 36 πλήρως εξοπλισμένων.
Η κυβέρνηση άλλαξε επίσης τον τοπικό υπεργολάβο κατασκευής των Rafale από την κρατική Hindustan Aeronautics Limited σε μία ιδιωτική οντότητα. Γεγονός που επίσης γεννά σοβαρές ανησυχίες.
Το αντιπολιτευόμενο κόμμα της Ινδίας ισχυρίστηκε επίσης ότι η κυβέρνηση Μόντι αγόρασε τα Rafale σε «ύποπτα» διογκωμένη τιμή.
Στην ελληνική αγορά των Rafale, πέρα από τον αιφνιδιαστικό χαρακτήρα της και την απουσία την οποιασδήποτε συμμετοχής της ελληνικής βιομηχανίας, βοούν οι φήμες για την εμπλοκή Έλληνα μεγαλοεπιχειρηματία (μακριά από τους συνήθεις «ενδιάμεσους») ως μεσάζοντα στην υπόθεση αγοράς τους. Και ότι ήταν αυτός που έκλεισε το κρίσιμο ραντεβού στο Μαξίμου…