Ο διάδοχος του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν υπέγραψαν σήμερα μια κολοσσιαία συμφωνία οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΑΕ και της Τουρκίας, ύψους 10 δισ. δολ., άμεσα (!) εκτελεστής, τελειώνοντας με έναν «εκκωφαντικό» τρόπο την αντιπαλότητα της τελευταίας επταετίας που κορυφώθηκε μεταξύ 2016-2020 στην σύγκρουση των δύο χωρών στην Λιβύη και έφτασε μέχρι και στην υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας-ΗΑΕ.
Η τελική τουρκική επικράτηση στην βορειοαφρικανική χώρα και η «υπαγόρευση» από τις ΗΠΑ της «αποσυμπίεσης» των σχέσεων με το Κατάρ, αλλά και η υπόσχεση Ρ.Τ.Ερντογάν να «βραχυκυκλώσει» την Μουσουλμανική Αδελφότητα, ήταν καθοριστικές προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης.
Ειδικά η περίπτωση του Κατάρ, του κορυφαίου συμμάχου της Τουρκίας, με το οποίο οι σχέσεις είχαν μπει στο «κόκκινο» από τον αραβικό κόσμο (ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Μπαχρέιν και Ιοδρανία είχαν φτάσει μια ανάσα πριν εισβάλλουν στο Κατάρ. Το Εμιράτο διασώθηκε από την αποστολή μιας τουρκικής Ταξιαρχίας στην τουρκική βάση στην χώρα και την σαφή προειδοποίηση της Άγκυρας ότι θα εμπλακεί ενεργά υπέρ του Κατάρ), είναι απόλυτα χαρακτηριστική.
Έτσι από τον περασμένο Σεπτέμβριο επικράτησαν στο Αμπού Ντάμπι οι κύκλοι που ήθελαν προσέγγιση με την Τουρκία.
Οι τουρκικές εξαγωγές προς τα Εμιράτα είχαν ήδη αυξηθεί κατά 118,8 % μεταξύ Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020, εν μέσω της τουρκικής νίκης στην Λιβύη και Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021. Το 2019, η Τουρκία εξήγαγε 3,53 δισ. δολάρια στα Εμιράτα. Τώρα είναι πάνω από 8 δισ. δολ. ετησίως οι τουρκικές εξαγωγές.
Ο τομέας της ναυτιλίας, κυρίως τα λιμάνια, περιελήφθησαν στην συμφωνία,
Η Abu Dhabi Development Holding (ADQ) θα επενδύσει σε τουρκικές εταιρείες τεχνολογίας, ενώ η Abu Dhabi Ports επίσης υπέγραψε συμφωνία για συνεργασία με τουρκικά λιμάνια.
Παράλληλα, υπογράφηκε συμφωνία με την ADQ και την τουρκική εταιρεία Kalyon για συνεργασία σε θέματα ενέργειας και υποδομών, αλλά και μνημόνια συνεργασίας με την CCN Group για συνεργασία στον τομέα της Υγείας. Τέλος, η ADQ υπέγραψε συμφωνία με το Επενδυτικό Γραφείο της Τουρκικής Προεδρίας σχετικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσαν, επιπλέον ότι δημιουργούν ταμείο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να στηρίξουν κυρίως στρατηγικές επενδύσεις στην Τουρκία σε υγεία και ενέργεια. Αυτό το ταμείο είναι «άμεσα πληρωτέο» που σημαίνει ότι θα στηριχθεί άμεσα με 10 δισ. δολ. η τουρκική οικονομία.
Οι κεντρικές τράπεζες των δύο κρατών επίσης υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας, ενώ πηγές ανέφεραν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και για συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες και με άλλες χώρες με στόχο να αποκτήσει πρόσβαση σε συνάλλαγμα ώστε να στηρίξει την λίρα που κατρακυλάει εδώ και μήνες.
Η τηλεφωνική επικοινωνία του διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν με τον Ρ.Τ.Ερντογάν τον περασμένο Σεπτέμβριο επισφράγισε το κλίμα «ειρήνευσης» μεταξύ δύο χωρών που είχαν συγκρουστεί σφοδρά την τελευταία τριετία στην Λιβύη.
Των σημερινών συμφωνιών είχε προηγηθεί η επίσκεψη στη Τουρκία του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των Εμιράτων, σεΐχη Τανούν μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν που προετοίμασε την συμφωνία Ζαγιέντ-Ρ.Τ.Ερντογάν.
Εξηγήσεις για την ταχύτητα των γεγονότων, πολλές, όπως προαναφέραμε: Η ανάγκη διασφάλισης των Εμιρατιανών συμφερόντων υπαγορεύει πλέον τη συνεργασία στη Λιβύη. Η αμερικανική πίεση, το Κατάρ, η εγγύηση Ρ.Τ.Ερντογάν ότι θα σταματήσει να προωθεί την Μουσουλμανική Αδελφότητα, η δυνατότητα της Αγκυρας να μιλά με το Ιράν (επικοινωνία που ξεκίνησε με την συμφωνία της Αστάνας) κλπ.
Εκ των ηττημένων των σημερινών εξελίξεων και οι Κούρδοι της Συρίας: Το Αμπού Ντάμπι είχε επικρίνει σφοδρά την Άγκυρα για την στρατιωτική κατοχή της βορειοανατολικής Συρίας.
Τα Εμιράτα υποστήριζαν σε όλα τα επίπεδα τους Σύρους Κούρδους. Τώρα;
Ωστόσο, οι σχέσεις Εμιράτων-Τουρκίας αφορούν και την Ελλάδα, που στο πλαίσιο διεύρυνσης των αντιτουρκικών της συμμαχιών τα Εμιράτα θεωρούνται σημαντικός εταίρος και «με την βούλα». Η ελληνική διπλωματία πιάστηκε πάλι «στον ύπνο» (τίποτα το καινούριο…).
Το ερώτημα είναι «Και τώρα τι γίνεται;».
Το Αμπού Ντάμπι, στρέφεται προς τον πιο φερέγγυο και ισχυρό, έστω και αν ηττήθηκε από αυτόν στην Λιβύη.
Η Ελλάδα θα τεθεί και πάλι απέναντι στους εφιάλτες της ανικανότητας της διοίκησης της Αθήνας: Τα ΗΑΕ είχαν ζητήσει την αποστολή ελληνικού στρατιωτικού προσωπικού στη Λιβύη και για τον λόγο αυτό είχαν στείλει τον Χ.Χαφτάρ στην Αθήνα. Η κυβέρνηση αρνήθηκε.
Αν είχαν σταλεί στρατιωτικοί σύμβουλοι και ελληνικές ειδικές δυνάμεις στην Λιβύη, όχι περισσότεροι από 1000 άνδρες την κρίσιμη στιγμή, η Τρίπολη θα είχε πέσει! Αυτή είναι κοινή αντίληψη και του Χ.Χαφτάρ και του Αμπού Ντάμπι.
Η ελληνική αδυναμία «γκριζάρισε» τις σχέσεις με τα ΗΑΕ που είδαν μια χώρα να μην μπορεί να δράσει αποτελεσματικά στον άμεσο γεωστρατηγικό περίγυρό της απέναντι στον ιστορικό της αντίπαλο. Η ήττα του Χ.Χαφτάρ, «χρεώθηκε» στην Αθήνα, δικαίως ή αδίκως.
Για όποιον ισχυριστεί ότι «Τίποτα δεν αλλάζει στις σχέσεις της Ελλάδας με τα ΗΑΕ» να πούμε ότι δεν χρειάζεται να πάψουν να είναι καλές οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών για να υπάρξει ελληνική ζημιά.
Αρκεί που αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΑΕ και μάλιστα με τον πιο ηχηρό τρόπο: Κίνητρο για τα ΗΑΕ είναι πλέον η ισχυροποίηση της τουρκικής οικονομίας και όχι η στρατηγική υπονόμευση της χώρας.
Άλλο ένα μάθημα για την Αθήνα που θα μπορούσε να διδάσκεται στα πανεπιστήμια με τίτλο: «Πώς ο πιο στενός σας σύμμαχος μπορεί να συμμαχήσει με τον πιο μεγάλο εχθρό σας χωρίς εσείς να το πάρετε μυρουδιά»…
Όλες οι συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ, όπως δημοσιοποιήθηκαν από το Αμπού Ντάμπι:
«Η Αυτού Υψηλότης Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέν αλ Ναχιάν, διάδοχος του Άμπου Ντάμπι και Αναπληρωτής Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, παρακολούθησαν την υπογραφή συμφωνιών και μνημονίων κατανόησης μεταξύ των ΗΑΕ και της Τουρκίας σε ορισμένους τομείς που συμβάλλουν στην ενίσχυση των σχέσεων συνεργασίας και στο άνοιγμα νέων οριζόντων για κοινή εργασία μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι συμφωνίες και τα μνημόνια συνεννόησης που υπέγραψαν οι δύο πλευρές περιλαμβάνουν τα εξής:
1. Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ της Μονάδας Οικονομικών Πληροφοριών στα ΗΑΕ και του Συμβουλίου Έρευνας Οικονομικών Εγκλημάτων στην Τουρκία για συνεργασία και ανταλλαγή οικονομικών πληροφοριών.
2. Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Abu Dhabi Ports Company και του Τουρκικού κρατικού ταμείου περιουσίας.
3. Συμφωνία συνεργασίας για το επενδυτικό κεφάλαιο της Abu Dhabi Holding Company… με το Τουρκικό κρατικό ταμείο περιουσίας.
4. Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Abu Dhabi Holding Company και του Γραφείου Επενδύσεων στην Τουρκία.
5. Μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αξιών του Άμπου Ντάμπι και του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.
6. Μνημόνιο κατανόησης για την ανταλλαγή πληροφοριών στον τραπεζικό τομέα μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.
7. Συμφωνία αμοιβαίας διοικητικής συνεργασίας σε τελωνειακά θέματα μεταξύ ΗΑΕ και Τουρκίας.
8. Μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.
9. Μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία στον περιβαλλοντικό τομέα.
υπεγράφη από την Εξοχότητά Maryam bint Mohammed Saeed Hareb Al Muhairi, Υπουργό
Στο περιθώριο της επίσκεψης της Αυτού Υψηλότητος υπογράφηκαν τα εξής:
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών «Abu Dhabi Holding» και της τουρκικής “Kalyon Yatrim Holding”.
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Pure Health for Medical Equipment και της CCN Holding Group.»