Η Ρωσία προειδοποιεί για ανησυχητική αύξηση της στρατιωτικής δύναμης της Ουκρανίας στο Ντονμπάς.

«Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν τη στρατιωτική τους δύναμη, συγκεντρώνοντας βαρύ εξοπλισμό και στρατιώτες. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ο αριθμός των ουκρανικών στρατευμάτων στη ζώνη σύγκρουσης ανέρχεται ήδη σε 125.000 και αυτό, αν κάποιος δεν γνωρίζει, είναι το μισό του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ προσπαθεί να πάρει την Ουκρανία με το μέρος του και να τη μετατρέψει σε «αντι-Ρωσία».

«Δυστυχώς, η κατάσταση περιπλέκεται σοβαρά από την καταστροφική γραμμή των κρατών του ΝΑΤΟ, που προσπαθούν να τραβήξουν την Ουκρανία στο μέρος τους και να τη μετατρέψουν, σύμφωνα με τα λόγια του Προέδρου, σε “αντι-Ρωσία”», τόνισε, σημειώνοντας πως ο εξοπλισμός της Ουκρανίας συνεχίζεται και «οι προκλητικές ενέργειες σε γη, αέρα και θάλασσα κοντά στα σύνορά μας πολλαπλασιάζονται».

«Ταυτόχρονα, προσπαθούν να μας υπαγορεύσουν πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις στο δικό μας έδαφος», πρόσθεσε ο Λαβρόφ, καθιστώντας σαφές πως «η Ρωσία θα συνεχίσει να αντιδρά σθεναρά σε τυχόν εχθρικές ενέργειες του ΝΑΤΟ».

Με τη σειρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα, ο οποίος συμμετείχε σε συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, προέτρεψε να αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία μέσω κυρώσεων.

«Θα καλέσουμε τους συμμάχους να συμπλεύσουν με την Ουκρανία για τη σύνταξη νέου πακέτου μέτρων», δήλωσε.

Ως μέρος αυτού του πακέτου, «το ΝΑΤΟ θα πρέπει να προετοιμάσει τις οικονομικές κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Ρωσία εάν αποφασίσει να επιλέξει το χειρότερο σενάριο», είπε.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε πάντως ότι η σύγκρουση στο Ντονμπάς δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς άμεσο διάλογο Κιέβου-Μόσχας.

Υπενθυμίζεται πως το 2014, η Ουκρανία ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση κατά των ανατολικών περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, γνωστές μαζί ως Ντονμπάς, αφού κήρυξαν μονομερώς την ανεξαρτησία τους, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης στο Κίεβο, την οποία θεώρησαν πραξικόπημα.

Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Ρωσία για την κρίση, ωστόσο η Μόσχα αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην εσωτερική ουκρανική σύγκρουση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έπειτα από διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχαν οι Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και Ουκρανία για τη διευθέτηση της κρίσης στη νοτιοανατολική Ουκρανία, υπεγράφη τελικά η συμφωνία του Μινσκ, που εγκρίθηκε από τους ηγέτες όλων των παραπάνω χωρών, τον Φεβρουάριο του 2015, θέτοντας ένα πλαίσιο για την πολιτική επίλυσή της.