Οι τουρκικές Αρχές, εκτός από τα κινητά τηλέφωνα του αστυνομικού Μανώλη Βαλασούδη και της συντρόφου του Αθηνάς Τζιάκα, που συνελήφθησαν την περασμένη Κυριακή από την τουρκική στρατοχωροφυλακή εντός στρατιωτικής απαγορευμένης ζώνης, φαίνεται πως «ξεσκονίζουν» και ένα USB stick που είχε επάνω του ο Έλληνας υπαρχιφύλακας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, σχετικά με τις φωτογραφίες και τα βίντεο που υπήρχαν στο USB stick, ο Βαλασούδης υποστήριξε πως δεν περιέχει οποιοδήποτε υλικό που θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει κατηγορία εναντίον τους: «Στη μνήμη έχω ιδιωτικό αρχείο με φωτογραφίες. Είναι υλικό με προσωπικό περιεχόμενο και θα φανεί από την εξέταση πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εγκλήματος» δήλωσε.
Βαλασούδης και Τζιάκα εξήγησαν αναλυτικά πως λόγω … GPS, ακολούθησαν λανθασμένο δρόμο κατά την επιστροφή τους από την Αδριανούπολη στον μεθοριακό σταθμό Υψάλων-Κήπων, με αποτέλεσμα να συλληφθούν με την κατηγορία εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Ο Βαλασούδης ωστόσο, υποστήριξε προς τις ανακριτικές Αρχές πως η σύλληψή τους έγινε πριν από την προειδοποιητική πινακίδα, κοντά στο χωριό Doyran απέναντι από την Ορεστιάδα.
Δήλωσε συγκεκριμένα:
«Στις 5 Δεκεμβρίου και ώρα 14:00 μαζί με την φίλη μου την Αθηνά, εισήλθαμε από την Ελλάδα στην Τουρκία από την συνοριακή πύλη του Παζάρκουλε για ψώνια και για βόλτα. Σκοπός της άφιξής μας στην Ανδριανούπολη, ήταν να ταξιδέψουμε και να ψωνίσουμε με την κοπέλα μου. Αφού φτάσαμε στο κέντρο της Αδριανούπολης, καθίσαμε για λίγο σε μια καφετέρια και μετά μαζί με την φίλη μου πήγαμε σε ένα εμπορικό κέντρο και φάγαμε.
Όταν άρχισε να σκοτεινιάζει αποχωρήσαμε από το εμπορικό κέντρο. Kαθώς είχε σκοτεινιάσει επιστρέφαμε στην Ελλάδα και αφού έγραψα στο τηλέφωνο μου τον προορισμό ξεκινήσαμε. Καθώς το μέρος όπου εργάζομαι και μένω είναι πιο κοντά στη συνοριακή πύλη των Υψάλων, θα βγαίναμε από εκεί και γράφοντας το στο GPS πήραμε το δρόμο για την Κεσσάνη.
Συνεχίσαμε όπου μας πήγαινε το GPS. Μετά από κάποιο διάστημα είχε σκοτεινιάσει εντελώς και ενώ συνεχίζαμε σε ένα χωματόδρομο βγήκαν μπροστά μας στρατιώτες οι οποίοι μας σταμάτησαν και ζήτησαν από μένα και από τη φίλη μου τα διαβατήρια. Μας κατέβασαν από το αυτοκίνητο και προχωρώντας μαζί μου με ένα φακό μου έδειξαν μία κόκκινη πινακίδα λέγοντας μου πως πρόκειται για απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Αλλά επειδή εγώ δεν είδα οποιαδήποτε πινακίδα απαγόρευσης εισόδου σε στρατιωτική περιοχή και επειδή αυτή που μου δείξανε ήταν μακριά, δεν πιστεύω πως εισήλθαμε σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, καθώς μας σταμάτησαν πριν την πινακίδα».
Από την πλευρά της η φίλη του αστυνομικού Αθηνά Τζιάκα, ανέφερε πως εργάζεται ως γραμματέας και πως ήρθε με τον φίλο της στην Αδριανούπολη για βόλτα και διασκέδαση. «Σκοπός της άφιξης μου στην Αδριανούπολη μαζί με τον φίλο μου, ήταν να κάνουμε βόλτα και να διασκεδάσουμε, δεν υπήρχε άλλος σκοπός. Λόγω λανθασμένης πλοήγησης φτάσαμε στα σύνορα και μέχρι που μας σταμάτησαν οι στρατιώτες δεν είδαμε κανένα σημάδι ή πινακίδα. Άλλωστε ήταν σκοτεινά. Δεν είχαμε σκοπό διάπραξης εγκλήματος» υποστήριξε σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.
Το απόγευμα της Δευτέρας το ζευγάρι μεταφέρθηκε στην εισαγγελία της Αδριανούπολης και στη συνέχεια το δικαστήριο διέταξε ν’ αφεθούν ελεύθεροι υπό τον όρο απαγόρευσης εξόδου από την Τουρκία.
Με δηλώσεις του στα τουρκικά ΜΜΕ, ο δικηγόρος των Βαλασούδη και Τζιάκα Selin Οzel, επεσήμανε πως οι πελάτες του δεν εισήλθαν στην Τουρκία δόλια και κρυφά, υποστηρίζοντας πως οι προειδοποιητικές πινακίδες για την ύπαρξη απαγορευμένων στρατιωτικών περιοχών δεν είναι ορατές λόγω καιρού και σκότους. Ο δικηγόρος υπεράσπισης, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων καθώς δεν έχουν διαπιστωθεί αποδείξεις του υποτιθέμενου εγκλήματος που οι ύποπτοι δεν είχαν πρόθεση να διαπράξουν.
Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, μέσω των ελληνικών διπλωματικών Αρχών σε Αδριανούπολη και Άγκυρα αλλά και με τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνος Σκούμα, που βρίσκεται στον Έβρο με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου.