Η ΠΑ αλλάζει και πλέον και τα κορίτσια φέρουν με καμάρι την «πουλάδα» στη στολή και πετούν στο Αιγαίο με τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, Mirage 2000-5 και F-4. Πετούν μαζί ή φτερό με φτερό με τους άνδρες συναδέλφους τους, φρουροί και αυτές των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της εθνικής κυριαρχίας.
Όπως συμβαίνει και με πολλούς άνδρες χειριστές μαχητικών αεροπλάνων, έτσι και οι ιπτάμενες της Πολεμικής Αεροπορίας προέρχονται κυρίως από την περιφέρεια, από χωριά, που από μικρές, όπως μου λέει η υποσμηναγός των Mirage Θεοδώρα Δούρου, 28 ετών, από την Μαλεσίνα Φθιώτιδας, «έβλεπα τα μαχητικά Mirage να περνούν πάνω από το σπίτι μου και ήθελα να πετάξω και εγώ με ένα από αυτά».
Ήταν τόσο μεγάλη η επιθυμία της να γίνει πιλότος μαχητικού αεροσκάφους και μάλιστα του Mirage. που από μαθήτρια ακόμα μπορούσε να ξεχωρίζει τα F-16 από τα Mirage: «Τα Mirage έχουν πτέρυγες Δέλτα, έτσι όπως τα βλέπεις να πετούν ψηλά, σε αντίθεση με τα F-16 που δεν έχουν», έλεγε με την παιδική παρατηρητικότητά της στους συμμαθητές της στο σχολείο που έβλεπαν στα μάτια της την αποφασιστικότητα να πετάξει έναν με αυτά και να υπηρετήσει στην κοντινή από το χωριό της βάση, την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.
Η Υποσμηναγός Δούρου Θεοδώρα
Έως τότε καμία Ελληνίδα δεν είχε πετάξει με Mirage, θα ήταν η πρώτη σκεφτόταν όταν περνούσε τις δύσκολες εξετάσεις στην Σχολή Ικάρων. Η εκπαίδευση για την υποσμηναγό Θεοδώρα ήταν σκληρή. Μετά την Ικάρων, πήγε στην Καλαμάτα και άρχισε τις πτήσεις πρώτα με τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ-6 αλλά και με άλλα, έχοντας όμως αυτή τη φορά στην στολή της την περιβόητη «πουλάδα».
Αν και στην Πολεμική Αεροπορία έχουν μια συνήθεια, να μην ξεχωρίζουν (και καλά κάνουν) στο πεδίο τους άνδρες από τις γυναίκες. Είναι ίσοι και με το σταγονόμετρο δίνουν στοιχεία για τις γυναίκες πιλότους, επιμένοντας να μην κάνουν καμία διάκριση. Κάπως έτσι συμπεριφέρεται και η υποσμηναγός (Ι) Θεοδώρα Δούρου. Λιγομίλητη, αποφεύγει να ομιλεί για τις επιχειρήσεις και τις ασκήσεις που πήρε μέρος, για τα scrabbles που πραγματοποίησε στη βάση της και που βρέθηκε σε ελάχιστα λεπτά στον αέρα, για τις ατέλειωτες ώρες επιφυλακής και για την υπερηφάνεια που νοιώθει όταν μπαίνει στο κόκπιτ του Mirage.
Να πετά solo, να μετέχει σε νυχτερινές πτήσεις επιτήρησης του εθνικού εναέριου χώρου και όταν φορά την αντί G στολή της, βάζει τη μάσκα της, κλείνει την καλύπτρα της και απογειώνεται από την Τανάγρα, γνωρίζει πολύ καλά ότι για ένα κορίτσι μόλις 28 χρονών στο πηδάλιο ενός πανάκριβου αεροσκάφους δεν χωρά κανένα λάθος ή κανένας συναισθηματισμός.
Η ίδια κάνει λόγο και για τις άλλες υποσμηναγούς στα μαχητικά αεροσκάφη. Κάνει λόγο συγκεκριμένα για την υποσμηναγό (Ι) των F-16 Χρυσάνθη Νικολοπούλου μόλις 26 ετών και για την Αχιλλεία Γεωργακίλα, η οποία μάλιστα εντυπωσίασε τους συμμάχους και κυρίως του Αμερικανούς όταν πετώντας με ένα Phantom-4 σε άσκηση του «Ηνίοχου» που διεξήχθη στο FIR Αθηνών.
Προέρχεται από αεροπορική οικογένεια καθώς πιλότοι είναι ο αδελφός και ο σύζυγός της. Ακόμα στην Πολεμική Αεροπορία υπηρετεί και η υποσμηναγός Ιωάννα Χρυσαυγή που ήταν η πρώτη Ελληνίδα πιλότος σε Φάντομ, σήμερα είναι εκπαιδεύτρια πιλότων.
Υπάρχουν όμως και άλλες Ελληνίδες στην Πολεμική Αεροπορία, που υπηρετούν είτε σε μεταγωγικά αεροσκάφη, είτε σε ελικόπτερα, όπως η Αγαύη Κουσουράκη που το πάθος, η σκληρή δουλειά και η πίστη στους στόχους της την έκαναν να γίνει η πρώτη γυναίκα πιλότος στα Super Puma και υπασπίστρια σήμερα του υφυπουργού Αμύνης Νίκου Χαρδαλιά.
Η Υποσμηναγός Αχιλλεια Γεωργακιλα