Στο «ξήλωμα» εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε μετανάστες και ναρκωτικά, προχώρησαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών .
Συνολικά συνελήφθησαν 12 άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία για ακόμα 31. Τα κέρδη του κυκλώματος υπολογίζονται στις 900.000 ευρώ.
Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση
Σύμφωνα με πληροφορίες το κύκλωμα χρησιμοποιούσε ταξιδιωτικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας, με πραγματικό διαχειριστή, όπου καταρτίζονταν πλαστά μοριακά τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, με τα οποία εφοδίαζαν μετανάστες που ήταν «πελάτες» των διακινητών.
Όπως πρόεκυψε από την έρευνα, η οργάνωση ήταν δομημένη σε τρεις υποομάδες, τα μέλη της οποίας διακινούσαν μετανάστες από και προς την Ελλάδα, ενώ άλλα μέλη της διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου των Αθηνών. Στην πρώτη υποομάδα συμμετείχαν 13 από τους κατηγορούμενους.
«Εγκέφαλος» ένας 27χρονος
Η δράση τους φέρεται να ξεκίνησε τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο του 2020, υπό την καθοδήγηση 27χρονου. Ο 27χρονος αρχηγός της οργάνωσης, συντόνιζε τις μεταφορές των μεταναστών που θα πραγματοποιούνταν μέσω Ελλάδας και ήταν το κομβικό πρόσωπο στο οποίο απευθύνονταν όσοι ήθελαν να εισέλθουν παράνομα σε ευρωπαϊκές χώρες.
Ήταν ο αποκλειστικός διαχειριστής των χρηματικών ποσών που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση, προκειμένου να ενοικιάζει οχήματα με τα οποία διακινουσαν τους μεταναστες.
Οι πληρωμές που διαχειριζόταν πραγματοποιούνταν κατά κύριο λόγο με το άτυπο σύστημα μεταφοράς χρημάτων «Hawala».
Κομβικό ρόλο στην ομάδα είχε 31χρονος Έλληνας, ο οποίος χρησιμοποιώντας ελληνικό δίπλωμα οδήγησης και ταυτότητα, ενοικίαζε αυτοκίνητα τα οποία στη συνέχεια παρέδιδε σε άλλα μέλη της ομάδας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στη παράνομη διακίνηση .
Το μίνι μάρκετ στη Θεσσαλονίκη
Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας είχαν διακριτούς ρόλους ως προς την παραλαβή των ενοικιαζόμενων οχημάτων, την παράδοση τους στους διακινητές-οδηγούς, την οδήγηση των οχημάτων και τη διαχείριση του συστήματος «Hawala», δια μέσω καταστήματος μίνι μάρκετ που διατηρούσαν στην Θεσσαλονίκη.
Στη δεύτερη υποομάδα συμμετείχαν οχτώ από τους κατηγορούμενους, υπό την καθοδήγηση 23χρονου. Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είναι έγκλειστος στις φυλακές. Διαχειριζόταν τα χρήματα της ομάδας και μεριμνούσε για την παραλαβή και παράδοση των ενοικιαζόμενων οχημάτων, στους διακινητές οδηγούς.
Η ομάδα διέθετε και πλαστογράφο, ο οποίος κατόπιν παραγγελίας, κατήρτιζε πλαστά έγγραφα τα οποία παρέδιδε στους ενδιαφερόμενους, με την ανάλογη χρηματική αμοιβή.
Άλλο μέλος, ήταν υπεύθυνο για την ανεύρεση διαβατηρίων, αδειών διαμονής και δελτίων αιτούντος διεθνούς προστασίας και την αποστολή στους ενδιαφερόμενους, μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, εφόσον υπήρχε προσομοίωση του με τον αρχικό κάτοχο (μέθοδος look – alike).
Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ήταν υπεύθυνα για την ενοικίαση και την οδήγηση των οχημάτων που χρησιμοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση μεταναστών.
Διακίνηση ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας
Στην τρίτη υποομάδα συμμετείχαν 10 από τους κατηγορούμενους, δραστηριοποιούμενη στη διακίνηση ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου των Αθηνών, με αρχηγό 21χρονο αλλοδαπό, ο οποίος συντόνιζε την διακίνηση των ναρκωτικών ακόμα και σε σχολικά συγκροτήματα. Για αυτό το λόγο μάλιστα, είχε στρατολογήσει 2 ανήλικους αλλοδαπούς.
Η ομάδα χρησιμοποιούσε ως χώρους διακίνησης, μισθωμένα, διαμερίσματα στο κέντρο των Αθηνών.
Κατά την διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν 16 έρευνες σε σπίτια, μια σε κατάστημα και μία στο επίμαχο ταξιδιωτικό γραφείο, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
35 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, 32 εκ των οποίων είχαν υπεξαιρεθεί και επιστράφηκαν στις ιδιοκτήτριες εταιρείες, 57.075 ευρώ , πλήθος από ψηφιακές μήτρες κατάρτισης πλαστών εγγράφων, πλήθος ψηφιακών αποθηκευμένων ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων (κλαπέντα ή απολεσθέντα), 980 γραμμάρια κάνναβης, 80 διαβατήρια και ταυτότητες είτε καταφανώς παραποιημένα, είτε δηλωθέντα ως κλαπέντα – απολεσθέντα, 2 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας και 39 κινητά τηλέφωνα.
Οι έρευνες συνεχίζονται