Απέκλεισε το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους αστυνομικούς ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος λέγοντας ότι αυτό δεν είναι λύση.
Στόχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι γίνει ακόμα καλύτερη η Ελληνική Αστυνομία, μια αστυνομία με ανθρώπινο πρόσωπο, φιλική απέναντι στους πολίτες, φιλική απέναντι στους νέους ανθρώπους, άτεγκτη και αποτελεσματική όμως στην αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκλήματος, ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.
Στο 80% οι εμβολιασμένοι αστυνομικοί
Ο υπουργός, αναφερόμενος σε όσα έγιναν εν μέσω πανδημίας, είπε ότι η Ελληνική Αστυνομία είχε σημαντική συμβολή στη διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής, με τον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισε στην εφαρμογή των μέτρων.
«Καθημερινά είναι στους δρόμους 8.000 αστυνομικοί για να ελέγχουν την εφαρμογή των μέτρων», όπως σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «έχουν ανοιχτό μέτωπο ενάντια στο παρακράτος της παράνοιας και του παραλογισμού, της σκόπιμης διασποράς ψευδών ειδήσεων και της οργανωμένης επίθεσης στους εκλεγμένους δημοκρατικούς θεσμούς». Οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ παρεμβαίνουν, όπως τόνισε, σε κάθε παραβίαση του νόμου, όπως έγινε στο πρωτοφανές περιστατικό στην Πιερία.
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου, κάλεσε τον κ. Θεοδωρικάκο να απαντήσει για το ζήτημα των ανεμβολίαστων αστυνομικών. «Χρειάζεται να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, σε επαγγελματικές κατηγορίες που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες και ειδικά στην ΕΛΑΣ», είπε η βουλευτής και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει γιατί υπάρχει αυτή η απροθυμία να προχωρήσει στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους αστυνομικών. «Δυσκολεύεστε, δεν τολμάτε, φοβάστε», είπε η κ. Γιαννακοπούλου, σημειώνοντας ότι δεν γίνεται ανεμβολίαστοι αστυνομικοί να ελέγχουνν τους πολίτες για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς.
«Ο αγώνας για να εμβολιαστεί το μέγιστο δυνατό ποσοστό Ελλήνων Αστυνομικών είναι συνεχής. Πιστεύουμε ότι με τα επιχειρήματά μας μπορούμε να πείσουμε, σχεδόν το σύνολο των αστυνομικών. Για τους αστυνομικούς ισχύει ό,τι ισχύει για το σύνολο των εργαζομένων στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, με την εξαίρεση του υγειονομικού προσωπικού, για το οποίο είναι αυτονόητη η υποχρεωτικότητα με τους ασθενείς», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε πως το ποσοστό όσων έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει, έχει υπερβεί το 80%. Ανέφερε πάντως πως ο αγώνας της πειθούς είναι συνεχής διότι πρέπει να γίνουν οι τρεις εμβολιασμοί. «Δεν θεωρώ ότι η λύση βρίσκεται στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος που κάλεσε όλες τις πλευρές να αναρωτηθούν από πού θα καλυφθεί και θα αντικατασταθεί το προσωπικό που τυχόν μπει σε αναστολή, επειδή αρνείται να εμβολιαστεί, ιδίως σε μια στιγμή που δίνεται μάχη για την πανδημία.
Σε σχέση με τον διαγωνισμό για τις ταυτότητες, ο υπουργός είπε ότι ήταν σε εξέλιξη όταν ανέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ, και έχουν προσφύγει το σύνολο των εταιρειών και κοινοπραξιών, η μία εναντίον της άλλης, και όλες είναι στο ΣτΕ. Ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα σεβαστώ απολύτως την απόφαση του ΣτΕ, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Η μάχη στην Αττική
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι καθώς στο λεκανοπέδιο Αττικής εντοπίζεται το 70% της εγκληματικότητας και υπηρετεί μόλις το 30% της δύναμης της ΕΛΑΣ, εκπονείται σχέδιο για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Στην κατεύθυνση αυτή:
-εδώ και δύο μήνες 1.000 νέοι αστυνομικοί έχουν στελεχώσει τα αστυνομικά τμήματα της Αττικής.
-100 επιπλέον στελεχωμένες περιπολίες δρουν από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί.
-215 νέα οχήματα και δίκυκλες μοτοσικλέτες κατευθύνονται στην Άμεση Δράση ώστε οι αστυνομικοί να έχουν τα απαραίτητα μέσα για να κάνουν τη δουλειά τους, με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.
-εκσυγχρονίζεται η εκπαίδευση των υπηρετούντων στο σώμα της ΕΛΑΣ. Η αρχή έγινε με την ομάδα ΔΙΑΣ. Στόχος είναι να γνωρίζουν όλοι οι αστυνομικοί τους νόμους και τους κανόνες εμπλοκής, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τις δικές τους και των πολιτών και τις βέλτιστες πρακτικές.
-ενισχύθηκε το Κέντρο Επικοινωνίας της Άμεσης Δράσης.
-δεν επιτρέπεται κανενός είδους άβατο, ούτε στην Αττική ούτε πουθενά στη χώρα.
Μείωση ληστειών, διαρρήξεων
Ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το τρίμηνο Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου του 2021, συγκρινόμενο με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και του 2019, υπάρχει μείωση στις ληστείες στο λεκανοπέδιο Αττικής κατά 45%, μείωση στις κλοπές και τις διαρρήξεις 13% και 18%.
Τέλος στα διοικητικά πάρεργα
Όπως εξάλλου ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία, εξελίσσεται η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών προκειμένου να απελευθερωθούν δυνάμεις και να εξυπηρετείται ο πολίτης. «Μειώνουμε τις μετακινήσεις και επισκέψεις των πολιτών στα αστυνομικά τμήματα», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, σημειώνοντας πως ήδη αυτό γίνεται με το γνήσιο της υπογραφής που γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr και «το μεγάλο στοίχημα, για την επόμενη χρονιά είναι η απεμπλοκή της ΕΛΑΣ από γραφειοκρατικά και διοικητικά πάρεργα, όπως η παράδοση δικογράφων».
Ενδοοικογενειακή βία
Αναφερόμενος στα εγκλήματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, στα οποία έχουν οδηγήσει ο εγκλεισμός και η πανδημία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι έχουν ιδρυθεί 5 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας στην Αττική και 1 στη Θεσσαλονίκη. Το προσωπικό που εργάζεται σε αυτόν τον τομέα, εκπαιδεύεται συνεχώς. Ταυτόχρονα ενδυναμώνεται η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και της τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να προλαμβάνονται τραγικές καταστάσεις.
Ασφάλεια στα ΑΕΙ-διαδηλώσεις
Για την ασφάλεια φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων στα πανεπιστήμια, ο υπουργός είπε ότι ο νόμος για τη δημιουργία ομάδων προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εφαρμόζεται, με βάση το χρονοδιάγραμμα. Στις 15 Ιανουαρίου 2022, θα αρχίσει η τρίμηνη εκπαίδευση των 400 ατόμων που έχουν προσληφθεί για το σκοπό αυτό. «Οι πρυτανικές αρχές οφείλουν, πρώτα εκείνες, να διαμορφώσουν, όπως λέει ο νόμος, τα σχέδια ασφαλείας και όπου χρειάζεται, να εντάξουν σε αυτά τη δύναμη των ομάδων προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Πρέπει να είναι σαφές σε όλους, πως όπου υπάρχουν παράνομες πράξεις που καταγγέλλοντα, όπως έγινε στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου, η Αστυνομία θα παρεμβαίνει και θα πράττει το καθήκον της», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Σε σχέση με την εφαρμογή του νόμου για τις πορείες και τις διαδηλώσεις, ο υπουργός είπε ότι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι προστατεύεται από το Σύνταγμα, αυτό είναι αναντίρρητο, αλλά εξίσου αναντίρρητο είναι και το δικαίωμα των πολιτών να μετακινούνται, να πηγαίνουν στις δουλειές τους, γι΄ αυτό και ο νόμος εφαρμόζεται.
«Τα σύνορα φυλάσσονται αποτελεσματικά»
Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε να μην συμβεί αυτό που επιχείρησε «ο γείτονας μας στον Έβρο» και «τα σύνορα φυλάσσονται αποτελεσματικά», έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις, έχουν διατεθεί σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα για τη φύλαξη των συνόρων και το 2022 η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης θα ενισχυθεί με 550 ακόμη συνοριοφύλακες.
Σωφρονιστικά καταστήματα
Σημαντικά βήματα γίνονται και στον τομέα του σωφρονιστικού συστήματος, προχωράει η μετεγκατάσταση του σωφρονιστικού καταστήματος από τον Κορυδαλλό στο Ασπρόπυργο, καθώς και η κατασκευή νέων καταστημάτων σε Χαλκίδα, Γιάννενα, ενώ σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής είναι το κατάστημα στο Λασίθι. Ταυτόχρονα υλοποιείται σχέδιο αύξησης προσωπικού στα καταστήματα κράτησης με 1.018 υπαλλήλους τη χρονιά που έρχεται. Επίσης ενισχύεται η ΕΠΑΝΟΔΟΣ.