O καθηγητής Γεωπολιτικής Γιάννης Μάζης μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για τα ελληνοτουρκικά, τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, αλλά και πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει σχετικά με το σκάνδαλο της Halkbank.

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία διάθεση να απωλέσουν ένα στρατηγικό χώρο, όπως ο μικρασιατικός χώρος, ο οποίος ανήκει στο ΝΑΤΟϊκό σύμπλεγμα και υποτίθεται ότι λειτουργεί για ανάσχεση αυτού που οι Αμερικανοί θεωρούν ρωσικό κίνδυνο στη δυτική ασφάλεια».

«Μία καθυστέρηση της δίκης της Halkbank, με το ερώτημα της αναβολής, λειτουργεί ως δόλωμα προς στον κ. Ερντογάν. Του λένε εν ολίγοις «συμπεριφέρσου καθώς πρέπει στα θέματα της Ουκρανίας, δηλαδή συνέχισε να ενισχύεις με όπλα, drones, εξοπλισμό, και σκέψου τι θα κάνεις με τους S-400 για να τους επιτρέψεις, γιατί δεν μπορούμε να εντάξουμε τέτοιο όπλο στο σύστημα αεροάμυνας και μην ανησυχείς, θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο δικό μας νομικό σύστημα για την Halkbank». Αυτό όμως απειλεί και τον Ερντογάν» δήλωσε σχετικά.

Μέσα στις επόμενες ημέρες η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει τα πρώτα 6 μαχητικά Rafale και η Τουρκία αντέδρασε με υπερπτήσεις και «πυρά» κατά της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Εδώ το όπλο drone είναι ένας μηχανικός χαρταετός, ο οποίος άλλες φορές έχει όπλα, δεν έχει έμψυχο στο εσωτερικό του και στην συγκεκριμένη περίπτωση παραβιάζει εθνικό εναέριο χώρο, άρα εθνική κυριαρχία».

Ο κ. Μάζης τόνισε πως ουσιαστικά πρόκειται για κατασκοπεία και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να χτυπήσει κάποιο στρατιωτικό στόχο στην Ελλάδα.

«Θα καταρρίψεις το drone για να στείλεις το μήνυμα ότι αυτή η κατασκοπεία δεν επιτρέπεται και για να δώσεις το μήνυμα στους συμμάχους ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας θέτει σε κίνδυνο τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ» δήλωσε.

Την ίδια στιγμή, ο Χουλουσί Ακάρ ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινάει επιχείρηση στη Συρία, με τον καθηγητή να σχολιάζει:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Όσο οξύνεται η κατάσταση στην Ουκρανία από τη πλευρά και από την άλλη στη Συρία, και έχουμε προσφορές προς την Τουρκία, όπως η υπόθεση του East Med, η Τουρκία πιέζεται να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει».