Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας παρεμβαίνοντας στη συζήτηση επί της πρότασης μομφής στη Βουλή, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση, δεν είναι φοβική, περιθωριοποιημένη και περιχαρακωμένη.
Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι ουδείς δικαιούται να έχει αυταπάτες ως προς τη θέληση της Ελλάδας να υπερασπισθεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και πως η χώρα μας κινείται πάντα, εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας, ενώ η Τουρκία εκτός.
Ο υπουργός τόνισε ότι η Τουρκία δυστυχώς έχει μεταβάλλει πορεία, δεν κοιτά προς τη δημοκρατική Δύση ούτε έχει ως προτεραιότητα την ένταξή της στην ΕΕ. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στο casus belli, το ανύπαρκτο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, το μύθευμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», τις υπερπτήσεις, τις παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων μας αλλά και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας σε νησιά με το πρόσχημα της αποστρατικοποίησης ή χωρίς αυτό.
Στάθηκε επίσης στη συνέχιση της κατοχής της Κύπρου και τη ρητορική περί δύο κρατών, τις τουρκικές επεμβάσεις σε χώρες όπως το Ιράκ, η Συρία και η Λιβύη, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού αλλά και τις παραβιάζεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η ελληνική διπλωματία μετέτρεψε την προκλητικότητα και την αλαζονεία του απειλούντος, σε ασπίδα και βάση συνεννόησης των ορθοφρονούντων.
Επανέλαβε ότι η Αθήνα επιθυμεί διάλογο με την Τουρκία, αλλά εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και όχι επί παράλογων και παράνομων απαιτήσεων.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν ενοχλείται όταν εταίροι και σύμμαχοί μας συνομιλούν με την Τουρκία, καθώς είναι προς το συμφέρον όλων μας να έχει επαφές η Άγκυρα με κράτη με κράτη με τα οποία η Ελλάδα μοιράζεται τις ίδιες απόψεις.
«Η Τουρκία θα ήταν ευχής έργο να βγει από τη αυτοαπομόνωση. Να επανέλθει στην Ευρωπαϊκή πορεία. Κανείς δεν θέλει μία απομονωμένη επιθετική Τουρκία. Κανείς δεν θέλει μία ισλαμική νεωθομανική Τουρκία», τόνισε χαρακτηριστικά.