Το ίντερνετ στη Βόρεια Κορέα παρέλυσε από τη δραστηριότητα από έναν Αμερικανό χάκερ, ο οποίος λειτούργησε μόνος του ως αντίποινα για επίθεση που δέχθηκε, όπως υποστηρίζει, από τις κρατικές υπηρεσίες της χώρας.
Ο χάκερ που χρησιμοποιεί το όνομα P4x, φέρεται να προκάλεσε προβλήματα στο δίκτυο της Βόρεια Κορέας αναγκάζοντάς το να μην μπορεί να διαχειριστεί και να επεξεργαστεί διάφορα αιτήματα. Οι επιθέσεις του έγιναν τις προηγούμενες δύο εβδομάδες και στόχο είχαν κάποιες από τις επίσημες ιστοσελίδες του κράτους, συμπεριλαμβανομένων του Naenara, που μεταδίδει κρατικά νέα και προπαγάνδα, σύμφωνα με τους «The Times».
Ορισμένοι ειδικοί που παρακολουθούν τα ζητήματα της Βόρειας Κορέας, υποψιάζονταν πως οι επιθέσεις ήταν «εκδίκηση» για τις συνεχόμενες δοκιμές πυραύλων. Ωστόσο, σύμφωνα με το περιοδικό «Wired», «ήταν το έργο ενός Αμερικανού που φορούσε πιτζάμες και παντόφλες και καθόταν στο σαλόνι του κάθε νύχτα βλέποντας ταινίες με εξωγήινους τρώγοντας πικάντικα ποπ κορν, ο οποίος κατά διαστήματα παρακολουθούσε τα προγράμματα που “έτρεχε” ώστε να “ρίξει” το ίντερνετ μιας ολόκληρης χώρας».
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι Βορειοκορεάτες υποτίθεται έχουν αποκτήσει πρόσβαση στο intranet της χώρας, αλλά αυτό είναι απομονωμένο από το ίντερνετ και οι χρήστες δεν μπορούν να δουν κάτι παραπάνω απ’ αυτά που επιτρέπει η κυβέρνηση. Μονάχα ελάχιστοι έμπιστοι συνεργάτες του ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ουν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ, ενώ δεν είναι πολλές οι ιστοσελίδες της Βόρειας Κορέας που είναι συνδεδεμένες στον παγκόσμιο ιστό.
Σύμφωνα με τον P4x αυτές έβαλε στο… στόχαστρό του και προσπάθησε να εντοπίσει και να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες του απαρχαιωμένου λειτουργικού συστήματός τους. Λέει πως ήθελε να εκδικηθεί για την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε πριν από ένα χρόνο όταν επιχειρήσαν να του κλέψουν την τεχνολογία που χρησιμοποιεί. Υποστήριξε, δε, πως κατήγγειλε το περιστατικό στο FBI, αλλά οι αμερικανικές αρχές τον αγνόησαν. Λέει πως έχει δημιουργήσει μια σελίδα στο dark web με όνομα Funk Project, με το Funk να σημαίνει «FU North Korea», προκειμένου να στρατολογήσει κι άλλους χάκερ.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, χάκερ από τη Βόρεια Κορέα έχουν επιτεθεί χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων σε τουλάχιστον 35 χώρες με λεία που εικάζεται πως ανέρχεται στα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.