Σύγχρονο βασανηστήριο αποδείχθηκε ο ιδιωτικός οίκος ευγηρίας «Αγία Σκέπη» στα Χανιά. Άθλιες συνθήκες διαβίωσης,απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά, κακοποίηση, ξυλοδαρμοί και βασανιστήρια μέχρι θανάτου με σκοπό το κέρδος χαρακτηρίζουν την επιχείρηση.

Σύμφωνα με το προανακριτικό υλικό, βασανιστές των γερόντων ήταν μέλη του προσωπικού, εν γνώσει της διοίκησης. Οι γέροντες δένονταν με ιμάντες ανήμποροι να αντιδράσουν και ξεχασμένοι για ώρες σε κλειστά δωμάτια. Εσκεμμένα για να τους οδηγήσουν στον θάνατο, δεν τους τάιζαν ή όταν το έκαναν τους έδιναν επικίνδυνες χαλασμένες τροφές και τους εγκατέλειπαν στην τραγική τους μοίρα. Άπλυτους και δεμένους μέσα σε ακαθαρσίες.

Τους καθήλωναν στα κρεβάτια τους ή σε αμαξίδια και τους έδεναν τα χέρια και τα πόδια με ιμάντες. Μαράζωναν με φρικτούς πόνους και πληγές από τις κατακλίσεις στο σώμα τους και πέθαναν ακινητοποιημένοι, με χορήγηση ισχυρών κατασταλτικών ψυχιατρικών σκευασμάτων. Όσο ζούσαν ήταν σε κατάσταση ημιθανή.

Η δράση των εμπλεκομένων χαρακτηρίζεται εγκληματική, με ψευδή πιστοποιητικά θανάτου που χρησιμοποιούνταν για να παρουσιάζονται οι αιφνίδιοι θάνατοι των ηλικιωμένων στους συγγενείς τους ως αναμενόμενοι λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους και να εκδίδονται οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου χωρίς ενημέρωση των δικαστικών και αστυνομικών αρχών.

Ο γιατρός του οίκου ευγηρίας με ψευδή πιστοποιητικά κάλυπτε την εγκληματική δράση. Οι θάνατοι αποδίδονταν σε ανακοπή καρδιάς, ενώ η πραγματική αιτία θανάτου ήταν ο βασανισμός των γερόντων.

Από την πολύμηνη έρευνα της Ασφάλειας Χανίων διαπιστώθηκαν 30 ανθρωποκτονίες και οκτώ απόπειρες ανθρωποκτονίας. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται συνολικά 37 κατηγορούμενοι και για κακουργηματικές πράξεις επτά, οι οποίοι και συνελήφθησαν.

Η διαχειρίστρια και νόμιμη εκπρόσωπος του γηροκομείου και η 68χρονη μητέρα της, με πρόσθετες κατηγορίες πέρα από τις ανθρωποκτονίες και τις απόπειρες που βαρύνουν και τους επτά, για απάτη από κοινού, κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή με προκληθείσα ζημιά που υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ και για ψευδείς βεβαιώσεις και χρήση ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών. Στις κατ’ οίκον έρευνες βρέθηκαν χρηματικά ποσά περίπου 100 χιλιάδων ευρώ και πολλά κοσμήματα με… ονόματα άλλων ατόμων.

Οι δύο ιδιώτες γιατροί, ο ψυχίατρος και ο γενικός ιατρός, καθώς και οι δύο νοσηλεύτριες της δομής και υπεύθυνες βάρδιας, ηλικίας 44 και 47 ετών, όπως και ο 42χρονος γραμματέας του γηροκομείου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 30 κατηγορούμενοι. Οι κατηγορίες εναντίον τους είναι βαριές. Από κοινού συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για ανθρωποκτονίες τελεσθείσες εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο και διά παραλείψεως κατά συρροή και σε απόπειρα.