Οι Τούρκοι ανήγειραν μνημείο σε χωριό της Ροδόπης για να τιμήσουν έναν Έλληνα υπήκοο (μουσουλμάνο και τουρκικής καταγωγής), τον οποίο σκότωσαν οι πραξικοποιηματίες τον Ιούλιο του 2016!
Πρόκειται για τον Μουσταφά Τζαμπάζ, ο οποίος καταγόταν από το χωριό Σκάλωμα και σκοτώθηκε στην Κωνσταντινούπολη τη νύχτα του πραξικοπήματος. Ο Μ.Τζαμπάς εργαζόταν ως φωτορεπόρτερ στην τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak», η οποία ως γνωστόν εκφράζει τις θέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Την σοβαρή είδηση την αποκάλυψε ο ανεξάρτητος -πλέον- βουλευτής Κώστας Μπογδάνος, με ερώτημα του προς τον υπουργό Εσωτερικών, ενώ όπως φαίνεται και στην σχετική φωτογραφία η επιγραφή είναι στα τουρκικά.
Στο ερώτημα του προς τον υπουργό Εσωτερικών ο Κ.Μπογδάνος τονίζει τα εξής:
«Κε Υπουργέ,
Μια δημόσια κρήνη, οθωμανικού τύπου, αφιερωμένη σε Τούρκο «ήρωα» (schit) που σκοτώθηκε κατά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, κατασκευάστηκε με συμβολή από τουρκικό δήμο και ονοματοδοτήθηκε με χρώμα έντονα τουρκικό και εύγλωττα φιλοερντογανικό, μπροστά στο σχολείο και στο τέμενος – του χωριού Φιλλύρα (δήμος Αρριανών – Φιλλύρας, νομός Ροδόπης).
Συγχρόνως φωτιζόμενη επιγραφή ανεγέρθηκε και μαζί με την κρήνη εγκαινιάστηκε από τον δήμαρχο ΡιντβάνΑχμέτ και τον δήμαρχο Μουσταφά Ντουντάρ του δήμου Οσμάνγκάζι της Προύσσας.
Η κρήνη φέρει έναν στίχο του Οθωμανού ποιητή Γιουνούς Εμρέ και η επιγραφή στις δύο όψεις της φέρει και λογότυπα των δύο δήμων.
Η κατασκευή του μνημείου έγινε προς τιμήν του δημοσιογράφου Μουσταφά Τζαμπάς, ο οποίος καταγόταν από το κοντινό χωριό Σκάλωμα και σκοτώθηκε στην Πόλη κατά την διάρκεια των φονικών επεισοδίων το βράδυ του οπερετικού πραξικοπήματος του 2016. Ο Τζαμπάζ ήταν απόφοιτος της σχολής Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης και εργαζόταν ως φωτορεπόρτερ στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας «Γενί Σαφάκ».
Είναι προφανές ότι η άλλη πλευρά δοκιμάζει την ανοχή μας. Αν το σήμα που στέλνουμε είναι αυτό της αδιαφορίας ή και της συναίνεσης, είναι θέμα χρόνο να γεμίσει η Θράκη μνημεία τουρκικής σημειολογίας αφιερωμένα ακόμη και στους σφαγείς των παππούδων μας – γιατί όχι;
Ο δήμαρχος της Φιλύρας πάντως το είπε ανοιχτά στην τουρκική εφημερίδα Samsun Star: «Αυτή η κρήνη έχει μεγάλη σημασία για εμάς. Για πρώτη φορά αφήνουμε ένα μνημείο με όνομα στα τουρκικά. Υπήρξε μια πολύ μεγάλη στιγμή για τους χωρικούς. Έρχονται από την Τουρκία μόνο για αυτό. Πίνουν νερό και προσεύχονται για τον μάρτυρά μας. Βγαίνουν φωτογραφίες μπροστά στην κρήνη. Στόχος μας είναι να αναβιώσουμε στην περιοχή μας τα ονόματα πολλών ακόμη Τούρκων ηρώων.»
Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα από την ιστοσελίδα tourkikanea.gr.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κος Υπουργός:
-Με ποια λογική το θύμα μιας εμφύλιας σύρραξης στην Τουρκία αναφέρεται ως «ήρωας» (schit) και τιμάται επισήμως στη χώρα μας;
-Με ποιαν απόφαση του δημάρχου ή του δημοτικού συμβουλίου Αρριανών – Φιλλύρας εγκρίθηκε η ανέγερση και η ονοματοδοσία της κρήνης;
-Ποιος έλεγχος νομιμότητας έγινε για την συγκεκριμένη περίπτωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης που εδρεύουν στην Κομοτηνή;
-Ποιοι φορείς είναι αρμόδιοι σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου επιχειρείται η κατασκευή εθνικής ταυτότητας που θα συμπίπτει ιδεολογικά με το ερντογανικό καθεστώς του επιθετικού γείτονα;»