Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, αναγνώρισε τη Δευτέρα τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, μια κίνηση που προκάλεσε έξαλλους πανηγυρισμούς σε αυτές τις περιοχές και έντονο προβληματισμό στη Δύση.
Ακόμα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε ότι ο κόσμος προτιμά να μην παρατηρεί τη φρίκη και τη γενοκτονία στο Ντονμπάς, καθώς δεν περνά ούτε μια ημέρα χωρίς βομβαρδισμούς και σκοτωμούς αμάχων.
Όπως δήλωσε ο ίδιος, σε περίπτωση περαιτέρω αιματοχυσίας στην περιοχή, ολόκληρη η ευθύνη θα βαρύνει το καθεστώς του Κιέβου. Επισημαίνεται ότι οι ηγεσίες των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ απηύθυναν έκκληση με αίτημα στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τους.
Έτσι, αμέσως μετά την προσφυγή τους, ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε διατάγματα στο Κρεμλίνο για την αναγνώριση Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, και ξέσπασαν πανηγυρισμοί από τους κατοίκους των δύο περιοχών αυτών, όπως μεταδίδει το defencenet.ru.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμα, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (22/02), ότι «τα σύνορα της Ουκρανίας θα μείνουν τα ίδια». Επιπλέον, ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Κίεβο δεσμεύεται για την ειρήνη και θα συνεχίσει το διπλωματικό έργο προς αυτή την κατεύθυνση μετά την απόφαση της Ρωσίας να να αναγνωρίσει τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς.
Η Δύση καταδίκασε ομόθυμα τη ρωσική αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, να προαναγγέλλει τη Δευτέρα (21/02), κυρώσεις εναντίον της Μόσχας είτε την Τρίτη (22/02) είτε την Τετάρτη (23/02).
Ακόμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε ήδη το πρώτο διάταγμα με κυρώσεις στο Λουγκάνσκ και στο Ντονέτσκ ενώ επίκεινται και άλλα μέτρα την Τρίτη Ι22/02), τη στιγμή που -σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Bloomberg- οι Αμερικανοί εξετάζουν να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από την Ουκρανία στην Πολωνία.
Επίσης, την Τρίτη (22/02, ώρα Ελλάδας) συνεκλήθη εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία, με τον Γ.Γ. του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, να κάνει λόγο για αναγνώριση που είναι «ασύμβατη με τον Χάρτη του ΟΗΕ».
Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα, τάχθηκε υπέρ της εν λόγω αναγνώρισης, τονίζοντας πως «στόχος της Ρωσίας είναι η ασφάλεια». Όσον αφορά στην Ελλάδα, συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, το πρωί της Τρίτης (22/02), υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.