ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Ποια είναι η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών GRU που έδρασε στο αεροδρόμιο «Αντόνοφ»

Ποια είναι η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών GRU που έδρασε στο αεροδρόμιο «Αντόνοφ»

Η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU, το επιχειρησιακό τμήμα της οποίας έδρασε τόσο αποτελεσματικά στην μάχη του αεροδρομίου «Αντόνοφ», στο Κίεβο είναι τα αρχικά της φράσης Kεντρικό Διευθυντήριο Πληροφοριών.

Το όνομά της άλλαξε επισήμως το 2010 και έγινε GU (Κεντρικό Διευθυντήριο), ωστόσο το παλιό της όνομα χρησιμοποιείται ακόμα περισσότερο.

Αρμοδιότητά της είναι η παροχή στρατιωτικών πληροφοριών στον πρόεδρο και την κυβέρνηση της Ρωσίας. Επιπλέον αρμοδιότητες περιλαμβάνουν τη διασφάλιση της στρατιωτικής, οικονομικής και τεχνολογικής ασφάλειας της Ρωσίας.

Η υπηρεσία λογοδοτεί απευθείας στον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου, Βαλερί Γκερασίμοφ, και τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, ο καθένας εκ των οποίων θεωρείται πως έχει πρόσβαση στο φορητό βαλιτσάκι με τους κωδικούς των πυρηνικών όπλων.

Οι άλλες δύο κύριες υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας της Ρωσίας προέκυψαν από την KGB της σοβιετικής περιόδου: Η SVR (Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού) και η FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας).

Σύμφωνα με δυτική αξιολόγηση της GRU, την οποία είδε το Reuters, η GRU έχει ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα διαχείρισης πρακτόρων «εν υπνώσει»- αυτών που δρουν χωρίς διπλωματική κάλυψη και που ζουν υπό ψεύτικη ταυτότητα για χρόνια, μέχρι να λάβουν εντολές από τη Μόσχα.

Επίσης, θεωρείται ως σημαντικός ρωσικός «παίκτης»στον τομέα του κυβερνοχώρου.

«Παίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη του Πληροφοριακού Πολέμου από τη Ρωσία (τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά)» σύμφωνα με την εν λόγω αξιολόγηση. «Είναι ένας επιθετικός και καλά χρηματοδοτούμενος οργανισμός που έχει την απευθείας στήριξη του Πούτιν- και πρόσβαση σε αυτόν- κάτι που της επιτρέπει ελευθερία δράσης και επιείκεια ως προς ζητήματα διπλωματικής και νομικής φύσης», σύμφωνα με την αξιολόγηση.

Επίσης, διαθέτει μονάδα ειδικών δυνάμεων, που απαρτίζεται από την ελίτ των ρωσικών ειδικών δυνάμεων και μέλη της οποίας έδρασαν στο «Αντόνοφ».

«Δεν μου αρέσουν οι κατατάξεις, αλλά η GRU είναι στα κορυφαία επίπεδα του χώρου» είπε ο Όνο Άιχελσχαϊμ, διευθυντής της Ολλανδικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Άμυνας και Ασφαλείας στο Reuters. «Αποτελούν μια πολύ πραγματική απειλή».

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε στελέχη της υπηρεσίας, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της, Ίγκορ Κορόμποφ, για απόπειρες κυβερνοεπιθέσεων με σκοπό την παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οι ΗΠΑ άσκησαν δίωξη σε βάρος επτά στελεχών της υπηρεσίας για συνωμοσία με σκοπό το χακάρισμα της World Anti-Doping Agency, που είχε αποκαλύψει ένα ρωσικό πρόγραμμα αντιντόπινγκ, ενώ η GRU θεωρείται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, στον κρίση στην Ουκρανία και στη διένεξη του 2008 με τη Γεωργία.

Σημειώνεται πως η υπηρεσία δεν έχει δημόσια ιστοσελίδα και δεν προβαίνει σε ανακοινώσεις για τη δράση της. Η δομή της, το προσωπικό της και η χρηματοδότησή της αποτελούν κρατικά μυστικά.

Η ιστορία των Ρώσων κατασκόπων ανάγεται τουλάχιστον στην εποχή του Ιβάν του Τρομερού τον 16ο αιώνα, που δημιούργησε μια διαβόητη υπηρεσία κατασκοπείας. Η GRU ιδρύθηκε ως Διευθυντήριο Καταγραφής το 1918, μετά την επανάσταση των μπολσεβίκων.

Ο Βλάντιμιρ Λένιν επέμενε στην ανεξαρτησία της από τις άλλες μυστικές υπηρεσίες, που την έβλεπαν ως ανταγωνίστρια.

Αν και η άλλοτε πανίσχυρη KGB διασπάστηκε μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, η GRU έμεινε ακέραια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αξιωματούχοι της GRU έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε κάποια από τα κομβικά σημεία του Ψυχρού Πολέμου και της μετασοβιετικής ιστορίας- από την Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα μέχρι τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και την προσάρτηση της Κριμαίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.