Ή κυρώσεις ή Τρίτος Παγκόσμιος είναι το δίλημμα για τον Τζο Μπάιντεν αναφορικά με την ειδική ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Η έναρξη ενός «Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου» θα ήταν η εναλλακτική λύση προς την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα για την ρωσική «εισβολή» στην Ουκρανία όπως επεσήμανε ο Τζο Μπάιντεν.
«Έχετε δύο επιλογές. Να ξεκινήσετε ένα Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και να πολεμήσετε με τη Ρωσία, σωματικά. Ή δεύτερον, βεβαιωθείτε ότι η χώρα που ενεργεί τόσο αντίθετα με το διεθνές δίκαιο θα καταλήξει να πληρώσει το τίμημα που το έκανε», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνέντευξη σε podcast.
«Δεν υπάρχει καμία κύρωση που να είναι άμεση. Δεν είναι ότι μπορείς να επιβάλεις κυρώσεις σε κάποιον και να λες ότι “δεν θα μπορείς πλέον να είσαι ο πρόεδρος της Ρωσίας”» τόνισε και πρόσθεσε πως: «αυτές οι κυρώσεις, είναι οι μεγαλύτερες στην ιστορία, και οικονομικές κυρώσεις και πολιτικές κυρώσεις».
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως «στόχος του από την αρχή» ήταν να κρατήσει το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση «στην ίδια σελίδα».
«Επειδή το μόνο πράγμα που νομίζω ότι ο Πούτιν πίστευε ότι μπορούσε να κάνει ήταν να διασπάσει το ΝΑΤΟ, δημιουργώντας ένα μεγάλο άνοιγμα για να μπορέσει να περάσει μέσα από αυτό.
Και αυτό δεν συνέβη αν το προσέξατε. Υπήρξε πλήρης ομοφωνία. Και η Ρωσία θα πληρώσει σοβαρό τίμημα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ιδιαίτερα μακροπρόθεσμα», διαπίστωσε επίσης.
Σχολιάζοντας την αυξανόμενη εταιρική σχέση ασφαλείας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Φινλανδίας και της Σουηδίας, υποστήριξε ότι ο Πούτιν «παρήγαγε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ήθελε».
«Το μόνο που ξέρω είναι ότι πρέπει να μείνουμε μαζί με τους υπόλοιπους συμμάχους μας. Και στο μεταξύ, παρέχουμε αμυντικά όπλα και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία» ανέφερε.
Υπενθυμίζεται πως τα ξημερώματα της Πέμπτης 24/02, η Ρωσία ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση αφού οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ζήτησαν βοήθεια για την αντιμετώπιση των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι η επιχείρηση στοχεύει τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας και πως ο άμαχος πληθυσμός δεν κινδυνεύει ενώ η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σχέδια να καταλάβει την Ουκρανία.