Η κυβέρνηση παραδέχθηκε, δια του υφυπουργού Εξωτερικών, Ανδρέα Καστανιώτη, ότι οι ομογενείς Έλληνες στην Ουκρανία ζούσαν μέσα σε κλίμα αστάθειας, αν όχι τρομοκρατίας, από Ουκρανούς νεοναζί, όπως έγραψε σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ανεξάρτητος -πλέον- βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος.
Είναι μια σημαντική αλλαγή στην στάση της κυβέρνησης, καθώς μέχρι στιγμής έκλεινε τα μάτια στις προκλήσεις των Ουκρανών στην Μαριούπολη και κατηγορούσε για τα πάντα την Μόσχα (χαρακτηριστική η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ μετά το θάνατο των Ελλήνων ομογενών στο χωριό Σαρτανά).
Να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται απόβαση στην Μαριούπολη από τους Ρώσους, ενώ γίνεται απόβαση και από τη θάλασσα για να χτυπήσουν τους νεοναζί και από πίσω.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και τις φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί σε σχετικούς λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αυτή τη στιγμή συντελείται μεγάλη ρωσική επίθεση στα περίχωρα της Μαριούπολης.
Η πόλη δέχεται επίθεση σχεδόν από όλα τα μέτωπα, γεγονός που οπωσδήποτε συνδυάζεται με την έξοδο μεγάλου μέρους του τοπικού πληθυσμού προκειμένου να μην βρεθούν στις οδομαχίες που είναι αναπόφευκτες σε περίπτωση που εισβάλλει ρωσικός στρατός, καθώς η Μαριούπολη έχει καταστεί προπύργιο του ναζιστικού τάγματος Αζόφ το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει επίσημα η ρωσική πλευρά, για κάθε Ουκρανό στρατιώτη μπορεί να υπάρξει έλεος, όχι όμως για τα μέλη του συγκεκριμένου πράγματος που η Ρωσία θεωρεί πως έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων τα τελευταία 8 χρόνια. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε προσφάτως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος είχε τόνισε ότι «πρέπει να τους ξεφορτωθούμε».
Παράλληλα, παρατηρείται έντονη κινητικότητα των αποβατικών δυνάμεων της Ρωσίας με τον στόλο να έχει εισβάλει στην θαλάσσια δίοδο δυτικά της Κριμαίας, η οποία καταλήγει στο ουκρανικό λιμάνι Νικολάγιεφ.
Η ανάρτηση του Κ.Μπογδάνου για την ομολογία του Α.Καστανιώτη
Από τη σημερινή συνεδρίαση της Έπιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας ας σημειωθούν τα εξής:
«Οι ομογενείς ζούσαν και πριν σε καθεστώς αστάθειας, αν όχι τρομοκρατίας», ανέφερε ο ΥΦΥΠΕΞ, ενώ μας ενημέρωσε ότι από τους 120.000 Έλληνες της περιοχής, δεν ζήτησαν να εκκενωθούν πάνω από 80.