Σε Διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), την προηγούμενη εβδομάδα στη Βιέννη, εκπρόσωποι από την Αλβανία και τη Βοσνία προσπάθησαν να πείσουν ότι έχει εξαλειφθεί η τάση ισλαμιστών από τα Βαλκάνια να εντάσσονται στο Ισλαμικό Κράτος ή σε άλλες ακραίες ισλαμιστικής οργανώσεις στη Συρία και στο Ιράκ.
Ωστόσο, ΗΠΑ και Γερμανία εκφράζουν ανησυχίες για ενδεχόμενο ισλαμιστικό κίνδυνο στα Βαλκάνια, καθώς πολλές κοινότητες μουσουλμάνων στην περιοχή παρατηρούν μια τάση ισλαμικής ριζοσπαστικοποίησης.
0 αναπληρωτής βοηθός του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Χόιτ δήλωσε στις 17 Μαΐου ότι «πρέπει να αναληφθούν περισσότερες δράσεις».
Την ίδια ημέρα, η γερμανική κυβέρνηση αναγνώρισε ότι η αυξανόμενη επιρροή της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου στα δυτικά Βαλκάνια που άρχισε τη δεκαετία του 1990, κατά τη διάρκεια των πολέμων στη Βοσνία και στο Κόσοβο ενδέχεται να επιταχύνει ακόμη περισσότερο τη ριζοσπαστικοποίηση του μουσουλμανικού πληθυσμού.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι μουσουλμάνοι των Βαλκανίων συγκαταλέγονται στους μετριοπαθείς σε παγκόσμια κλίμακα.
Παρ’ όλα αυτά, βαλκανικές χώρες που στην πλειονότητά τους έχουν μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως το Κόσοβο, η Αλβανία και η Βοσνία Ερζεγοβίνη, αναφέρονται συχνά ως δυνάμει εστίες ανάπτυξης βίαιου θρησκευτικού εξτρεμισμού.
Την ίδια ώρα, τα Σκόπια, η Σερβία και το Μαυροβούνιο σύμφωνα με αναλυτές δεν είναι απόλυτα θωρακισμένες απέναντι στην απειλή του ακραίου ισλαμισμού.
Πηγή: tribune.gr