ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου πυραύλου της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Τί ακριβώς είναι η βόμβα υδρογόνου που δοκίμασε η Β. Κορέα; – Ποια η διαφορά από την ατομική; (βίντεο)

Τί ακριβώς είναι η βόμβα υδρογόνου που δοκίμασε η Β. Κορέα; – Ποια η διαφορά από την ατομική; (βίντεο)

Η ενέργεια που απελευθερώνεται από μια βόμβα υδρογόνου είναι αρκετές κλίμακες ισχυρότερη σε σχέση με την ατομική. Οι βόμβες υδρογόνου μπορούν να εξαφανίσουν ολόκληρες πόλεις με μια έκρηξη.

Μια βόμβα υδρογόνου αντλεί την ενέργειά της από την σύντηξη ατόμων. Μια ατομική βόμβα αντλεί την ενέργειά της από τη σχάση.

Η πυρηνική σύντηξη και η πυρηνική σχάση είναι διαφορετικοί τύποι αντιδράσεων που απελευθερώνουν ενέργεια. Στη σχάση, ένα άτομο – σωματίδια που βρίσκονται μέσα στον πυρήνα – χωρίζεται σε δύο ή περισσότερα μικρότερα, ελαφρύτερα άτομα.

Η σύντηξη, αντίθετα, συμβαίνει όταν δύο ή περισσότερα άτομα συντήκονται μαζί, δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο, βαρύτερο άτομο.

Η απαιτούμενη θερμοκρασία σε μία συσκευή για να παραχθεί μια σύντηξη προϋποθέτει ότι εντός της συσκευής, ενεργοποιείται πρώτα μια σχάση.

Οι βόμβες υδρογόνου χρησιμοποιούν την σύντηξη των ατόμων υδρογόνου, εξ ου και το όνομά τους.

Είναι πιο εύκολη η κατασκευή βομβών υδρογόνου σε μικρό μέγεθος, έτσι μπορούν να τοποθετηθούν σε πυραύλους.

Οι βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι ήταν ατομικές και μέχρι στιγμής δεν έχουν χρησιμοποιηθεί βόμβες υδρογόνου σε πόλεμο.

Σύμφωνα με τα όσα εξηγεί ο Πάντι Ρίγκαν καθηγητής φυσικής στο πανεπιστήμιο του Σάρεϊ «οι βόμβες υδρογόνου είναι τα πιο ισχυρά όπλα που έχουν κατασκευαστεί».

Η Βόρεια Κορέα είχε ισχυριστεί ότι είχε πραγματοποιήσει δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου τον Οκτώβριο του 2016, όμως κάτι τέτοιο δεν είχε επιβεβαιωθεί.

«Μια κανονική πυρηνική βόμβα έχει ισχύ ίση με αυτή 10.000 τόνων εκρηκτικών TNT. Οι βόμβες υδρογόνου είναι τουλάχιστον 10 φορές πιο ισχυρές», σύμφωνα με τον Ρίγκαν.

Νωρίτερα σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι η χώρα ανέπτυξε ένα νέο, πιο προηγμένο πυρηνικό οπλικό σύστημα με «μεγάλη καταστρεπτική ισχύ» κι ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεώρησε αυτή τη βόμβα υδρογόνου, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM).

Η ισχύς της βόμβας υδρογόνου μπορεί να φθάσει τις εκατοντάδες κιλοτόνους, η πυροδότησή της μπορεί να γίνει και σε μεγάλο υψόμετρο, ενώ η εγχώρια παραγωγή αυτού του θερμοπυρηνικού όπλου σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να παράγει πυρηνικά όπλα κατά βούληση, ανέφερε το KCNA.

Οι δονήσεις που καταγράφηκαν σήμερα στη Βόρεια Κορέα ήταν τουλάχιστον δέκα φορές πιο ισχυρές από αυτές που είχαν καταγραφεί σε προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές, ανακοίνωσε η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία.

«Ήταν τουλάχιστον δέκα φορές πιο ισχυρή», δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας.

Ειδικοί είχαν εκτιμήσει ότι η προηγούμενη πυρηνική έκρηξη στη Βόρεια Κορέα ήταν περίπου 10 κιλοτόνων

«Η ισχύς (της δόνησης) είναι 10 ή 20 φορές μεγαλύτερη από τις προηγούμενες», δήλωσε από την πλευρά του ο Κούνε Ι. Σουχ καθηγητής πυρηνικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο της Σεούλ. «Η αναλογία αυτή είναι στο επίπεδο που μπορεί κανείς να κάνει λόγο για δοκιμή βόμβας υδρογόνου», τόνισε.

Ο επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας του κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η σεισμική δόνηση είναι μάλλον το αποτέλεσμα μιας βόμβας 100 κιλοτόνων, η οποία είναι τέσσερις με πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή που έπεσε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1945.

«Η βόμβα υδρογόνου, η εκρηκτική ισχύς της οποίας μπορεί να κυμαίνεται από μερικές δεκάδες κιλοτόνους ως και εκατοντάδες κιλοτόνους, είναι ένα πολυλειτουργικό πυρηνικό όπλο με μεγάλη καταστρεπτική ισχύ, που μπορεί να πυροδοτείται ακόμη και σε μεγάλα υψόμετρα για επιθέσεις με ηλεκτρομαγνητικό παλμό εναντίον στρατηγικών στόχων», υποστήριξε το πρακτορείο.

«Όλα τα συστατικά της βόμβας υδρογόνου παρήχθησαν μέσα στη χώρα και όλες οι διαδικασίες (…) βασίστηκαν στο (σ.σ. επίσημο βορειοκορεάτικο δόγμα) Τσουτσέ, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα είναι σε θέση να παράγει όσα ισχυρά πυρηνικά όπλα χρειάζεται κατά βούληση», φέρεται να δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, συνέχισε το KCNA.

Πότε έχει δοκιμαστεί

Η πρώτη έκρηξη βόμβας υδρογόνου έγινε στις 31 Οκτωβρίου (1η Νοεμβρίου τοπική) 1952 στην ατόλη Enewetak, στα Νησιά Μάρσαλ (Marshall) του Ειρηνικού ωκεανού από τις ΗΠΑ. Η έκρηξη εξαέρωσε 80 τόνους εδάφους και είχε 8 μίλια διάμετρο με 27 μίλια ύψος. Στις 12 Αυγούστου στη Σοβιετική Ένωση πραγματοποιείται η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Το πιο ισχυρό πυρηνικό όπλο αυτού του τύπου που χρησιμοποιήθηκε ποτέ ήταν μια βόμβα πυρηνικής σύντηξης, η Tsar Bomba, που δοκιμάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση στο νησί Νόβαγια Ζεμλιά του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού στις 30 Οκτωβρίου 1961. Η ισχύς της ισοδυναμούσε με 57.000.000 τόνους ΤΝΤ. Εξερράγη 4 χλμ πάνω από το έδαφος.

Μπορούσε να προκαλέσει εγκαύματα 3ου βαθμού σε απόσταση 100 χλμ, ενώ η δόνηση από την έκρηξη έγινε αισθητή μέχρι και τη Φινλανδία. Η βόμβα ζύγιζε 27 τόνους.

Η έκρηξη της Tsar Bomba:

Στις 24 Αυγούστου του 1968, πραγματοποιήθηκε στην ατόλη της Φανγκατάουφα, στο σύμπλεγμα της Μουρουρόα στον νότιο Ειρηνικό, η πρώτη ατμοσφαιρική δοκιμή της γαλλικής βόμβας υδρογόνου, σηματοδοτώντας την είσοδο της Γαλλίας στην ομάδα των πέντε πυρηνικών δυνάμεων.

Η βόμβα, η οποία εξερράγη αναρτημένη σε αερόστατο σε ύψος 600 μέτρων από την ατόλη, είχε διαστάσεις αυτοκινήτου και ως εκ τούτου ήταν δύσχρηστη σαν όπλο.

Άνοιξε όμως το δρόμο για την κατασκευή των πυρηνικών κεφαλών που θα εξόπλιζαν τους γαλλικούς πυρηνικούς πυραύλους.

Στις διαμαρτυρίες των κρατών της περιοχής γι’ αυτήν την “μεγαλειώδη επιστημονική, τεχνική και βιομηχανική επιτυχία”, όπως τη χαρακτήρισε ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκωλ, το Παρίσι απάντησε ότι τα φαινόμενα απατούν και ότι μόλις τρεις ώρες μετά το ολοκαύτωμα ήταν απόλυτα ασφαλής η επίσκεψη στην ατόλη.

Σπάνιες λήψεις από τη γαλλική βόμβα υδρογόνου:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.