Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας κατάφερε με τις μεθόδους του να μειώσει στο 87% την μεταναστευτική ροή.
Μετά το κλείσιμο της λεγόμενης «Βαλκανικής Οδού», η Ιταλία βρέθηκε στο επίκεντρο της μεταναστευτικής ροής από τις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας, του Ιράκ, της Λιβύης και των βορειοαφρικανικών κρατών, καθώς η δίοδος από την Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό των προσφύγων. Το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα τον Αύγουστο, οι αριθμοί των μεταναστών-προσφύγων που διέσχισαν το στενό ανάμεσα στη Λιβύη και την Ιταλία, μειώθηκαν καθοριστικά, αγγίζοντας ακόμη και το 87% μείον, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2016.
Ποιο είναι το μυστικό; Σύμφωνα με τους Ιταλούς, καθοριστική ήταν η συμβολή του αμφιλεγόμενου Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Μάρκο Μινίτι, ο οποίος ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο πριν από 8 μήνες και πέτυχε ό,τι δεν πέτυχαν οι προκάτοχοί του. Πώς; Ο πρώην κομμουνιστής και σημερινός υπουργός, φέρεται να χρησιμοποίησε μεθόδους που επιδέχονται αρκετής δόσης κριτικής, παρ’ ότι επιτυγχάνουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Ο Μάρκο Μίνιτι διαθέτει ισχυρούς δεσμούς και σχέσεις με την ιταλική αντικατασκοπεία, καθώς και με τους «μοχλούς» που τη συνδέουν με την ιταλική πολιτεία. Η επιτυχία του στο μεταναστευτικό, είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των ποσοστών αποδοχής του σε ακροδεξιούς και δεξιούς ψηφοφόρους.
Η κίνηση-ματ που φέρεται να έκανε, ήταν το ταξίδι του στη Λιβύη. Σύμφωνα με φήμες που έχουν κυκλοφορήσει, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών συμφώνησε με τους αρχηγούς τοπικών ομάδων και με στρατιωτικές μονάδες, προκειμένου να εμποδίζουν με κάθε τρόπο το έργο των διακινητών και να μην επιτρέπουν στους μετανάστες και στους πρόσφυγες να μπαίνουν στις βάρκες και να ταξιδεύουν προς την Ιταλία και την Ευρώπη γενικότερα. Μάλιστα, τα ίδια γκρουπ έκαναν ό,τι μπορούσαν, προκειμένου να στρέψουν την πορεία των μεταναστευτικών ρευμάτων προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ωστόσο, η κριτική για τις μεθόδους του είναι έντονη, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί μεταξύ της θάλασσας και της Σαχάρας, την οποία θα πρέπει να διασχίσουν για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ιταλικό περιοδικό, ο Μάρκο Μίνιτι υπεραμύνθηκε των μεθόδων που ακολούθησε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η χώρα μου βρέθηκε αντιμέτωπη με μία ιστορική στιγμή στο μεταναστευτικό».
Αναφερόμενος στη λύση που προκρίνει για την επίλυση του μεταναστευτικού στην Ευρώπη, τόνισε πως «αν θέλει κάποιος να λύσει το πρόβλημα, θα πρέπει να πάει στη Λιβύη. Στην Τουρκία υπήρχε ένας ισχυρός ηγέτης, ίσως πολύ ισχυρός. Στη Λιβύη ίσχυε το αντίθετο».
Τον Φεβρουάριο, το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών υπέγραψε μία συμφωνία με τον αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη ηγέτη της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σεράι, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η ακτοφυλακή και να δράσει στα υδάτινα όρια της αφρικανικής χώρας. «Αν δείτε τα στοιχεία, θα διαπιστώσετε ότι η ακτοφυλακή έσωσε πάνω από 13.000 ανθρώπους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μίνιτι.
«Το κρίσιμο σημείο ήταν τα σύνορα της Λιβύης που διέρχονταν από τη Σαχάρα. Οι φυλές εκεί βρίσκονταν σε μόνιμο πόλεμο μεταξύ τους, με συνέπεια να μην ελέγχεται η κατάσταση. Καταφέραμε να φτάσουμε σε μία συμφωνία. Οι αρχηγοί των φυλών αυτών ήρθαν στο γραφείο μου στη Ρώμη. Δεν ήταν μία εύκολη συζήτηση. Διήρκεσε 72 ώρες, αλλά τελικά βρήκαμε τη λύση και πετύχαμε ειρήνη στην περιοχή, ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση και με τους μετανάστες».
Στις 13 Ιουλίου, ο Μίνιτι συναντήθηκε με τους δημάρχους των 14 βασικότερων πόλεων στη Λιβύη. «Η πρόταση ήταν απλή», τόνισε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και συνέχισε: «τους είπαμε, βοηθήστε στην καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών και εμείς θα σας βοηθήσουμε να δημιουργήσετε μία εναλλακτική οικονομία».
«Αν παίζει τις κατάλληλες νότες στο πιάνο, την κατάλληλη στιγμή, πετυχαίνεις την αρμονία», τόνισε στον επίλογό του ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος «χρεώνεται» την κάθετη μείωση των μεταναστευτικών ροών, παρ’ ότι δέχεται ισχυρή κριτική για τις μεθόδους που χρησιμοποίησε.
…