Το φως της δημοσιότητας βλέπουν οι φωτογραφίες του 21χρονου που έχει συλληφθεί για τη βόμβα που τοποθετήθηκε σε συρμό του μετρό στο Λονδίνο την Παρασκευή με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 30 άτομα.
Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο πρόκειται για τον Γιάγια Φαρούκ, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου έξω από εστιατόριο στην περιοχή Χάουνσλο.
Η στιγμή της σύλληψης του Φαρούκ
Εκτός από τον 21χρονο, στα χέρια των αρχών βρίσκεται και ένας 18χρονος που συνελήφθη το πρωί της ίδιας ημέρας στο λιμάνι του Ντόβερ.
«Ο τύπος είχε μόλις προσπεράσει το ταχυφαγείο όταν τρεις άνδρες και μια γυναίκα τον πλησίασαν γρήγορα και με κινήσεις ράγκμπι τον έριξαν στο έδαφος. Οι φίλοι μου κι εγώ νομίσαμε ότι δεχόταν επίθεση κι ετοιμαζόμασταν να τον βοηθήσουμε, αλλά φώναξαν “μυστική αστυνομία” κι έτσι κάναμε πίσω», δήλωσε αυτόπτης μάρτυς.
Ο νεαρός Σύρος είχε ανατραφεί μέσα σ’ ένα ζεστό περιβάλλον στο Σάρεϊ, στο σπίτι της Πενέλοπι και του Ρόναλντ Τζόουνς, το οποίο λειτουργούσε ως καταφύγιο εκατοντάδων παιδιών, συμπεριλαμβανομένων και προσφύγων. Για την κίνησή τους αυτή να φιλοξενήσουν άπορους και άστεγους ανηλίκους, η 71χρονη και ο 88χρονος σύζυγός της είχαν τιμηθεί, το 2010, από τη βασίλισσα Ελισάβετ με το βραβείο ΜΒΕ (Member of British Empire).
Οι αρχές έκαναν χθες φύλλο και φτερό το σπίτι στο Σάρεϊ, όπου είχε μεγαλώσει και ο πρώτος ύποπτος που συνελήφθη, ένας 18χρονος Ιρακινός, καθώς και μια διεύθυνση στο Χίθροου, όπου είχε μετακομίσει ο Φαρούκ πριν από λίγους μήνες, μετά από σύλληψή του στο δυτικό Λονδίνο.
Ο 21χρονος είχε ποζάρει για selfies μπροστά από τον Big Ben και τον «τροχό της χιλιετίας» (London Eye).
Οι δύο άνδρες, κατά τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να έχουν περάσει κάποιο διάστημα μαζί στο σπίτι του Ρόναλντ και της Πένελοπε Τζόουνς, οι οποίοι το 2010 είχαν βραβευτεί για τις υπηρεσίες τους προς παιδιά και οικογένειες.
Ο Φαρούκ ταξιδεύοντας με πλοίο
Σε άλλες φωτογραφίες διακρίνεται να καπνίζει σε προκυμαία του Μπράιτον, σε εμπορικό κέντρο καθώς και στην Εθνική Πινακοθήκη.
Ο Φαρούκ πιστεύεται ότι κατάγεται από την Αλ Χαράχ κοντά στη Δαμασκό και διέφυγε από την πατρίδα του στην Αίγυπτο. Στις 23 Νοεμβρίου 2013 ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Facebook τη φωτογραφία μιας σαρακοφαγωμένης ψαρόβαρκας με τη λεζάντα: «το σκάφος με το οποίο πήγαμε από την Αίγυπτο στην Ιταλία». Μέσα σε λίγες μέρες έφθασε στο Κρόιντον της Βρετανίας, έδρα των υπηρεσιών μετανάστευσης της χώρας, οι οποίες ανέθεσαν τη φιλοξενία του στην οικογένεια Τζόουνς και άρχισε να σπουδάζει στο West Thames College.
Στο Instagram έγραφε ότι κάπνιζε «κάθε μέρα χασίς» κι ανήρτησε μια φωτογραφία με τη λεζάντα: «για καλύτερη ζωή χρειάζεσαι χασίς, βότκα και ναρκωτικά.»
Παράλληλα ανήρτησε και αρκετά μηνύματα κατά του Ισραήλ με το σύνθημα: «σταματήστε την ισραηλινή τρομοκρατία στην Παλαιστίνη.»
Ένας συνταξιδιώτης του στο ταξίδι προς την Ευρώπη μέσω Αιγύπτου, ο Μοχάμεντ Κόνμπους, είπε ότι ο Φαρούκ δεν είχε στενές σχέσεις με τη θρησκεία κι ότι έδειχνε πολύ ώριμος. «Ελπίζω να μην είναι αυτός, αλλά έχω να τον δω τρία χρόνια και κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί σ’ αυτό το διάστημα. Δεν μοιάζει με τύπο που θα έφτανε ως εκεί…. Φύγαμε γιατί ή κατάσταση χειροτέρευε στην Αίγυπτο και θέλαμε να μάθουμε Αγγλικά και να αρχίσουμε μια νέα ζωή», είπε.
Τα Χριστούγεννα του 2015 ο Φαρούκ φαίνεται ότι επισκέφθηκε μια πρόσφυγα ξαδέλφη του στη Σκωτία και κάποια παιδιά.
Αλλά στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, λίγες μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου, έχασε τον πατέρα του κι έπεσε σε βαριά θλίψη, όπως μαρτυρούν οι αναρτήσεις του στο Facebook.
Το τελευταίο διάστημα ζούσε σ’ ένα σπίτι στο Στέινς, κοντά στο αεροδρόμιο του Χίθροου, όπου πραγματοποίησε χθες έφοδο η αντιτρομοκρατική.
Γείτονες κάνουν λόγο για ένα συμπαθητικό νεαρό που του άρεζαν τα πάρτι και δηλώνουν έκπληκτοι με τη σύλληψή του: «Καθόμασταν μαζί με τη γυναίκα μου κι εκείνον στον κήπο και τρώγαμε παγωτά. Έδειχνε καλό παιδί. Μερικές φορές τον επισκέπτονταν συγγενείς του από το Εδιμβούργο. Είχε τα φώτα του ανοικτά όλη νύχτα, κάθε νύχτα και συχνά καθόταν με τρεις -τέσσερις φίλους του. Μερικές φορές έβγαιναν τα χαράματα στον κήπο με χαλάκια προσευχής. Το άλλο παράξενο είναι ότι δεν έχει έπιπλα στο σπίτι του. Κοιμάται σ’ ένα στρώμα και κάθεται στο πάτωμα. Μας τρομάζει η ιδέα ότι τον καλοδεχτήκαμε στη γειτονιά μας», είπε ο 59χρονος Πατ Χοτζ
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.