Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα, η κεντρική κυβέρνησης της Ισπανίας επιλέγει να αυξήσει τις αστυνομικές δυνάμεις στην Καταλονία με αποστολή τους «να δράσουν σε περίπτωση που διεξαχθεί το παράνομο δημοψήφισμα».
Φρούριο αναμένεται να γίνει η Καταλονία προκειμένου να μην διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας στέλνει και άλλες αστυνομικές δυνάμεις στην Καταλονία για να διατηρήσουν την τάξη και να διασφαλίσουν ότι δεν θα διεξαχθεί το απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.
Η Καταλονία, που θέλει να διεξαγάγει δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου για την απόσχισή της από την Ισπανία, έχει τη δική της αστυνομία, τη Mossos d’ Esquadra, αν και η κρατική αστυνομία, Guardia Civil, διαθέτει τμήματα σε όλη την περιοχή και συχνά συνεργάζεται μαζί της.
Το υπουργείο Εσωτερικών δεν αποκάλυψε πόσους περισσότερους αστυνομικούς στέλνει στην περιοχή, όμως ισπανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως 3.000 έως 4.000 έχουν ήδη φθάσει ή βρίσκονται καθ΄οδόν.
Θα ενωθούν με τους περίπου 5.000 αστυνομικούς που σταθμεύουν σε κανονικές συνθήκες στην Καταλονία και τους περίπου 17.000 αστυνομικούς της καταλανικής αστυνομίας.
«Αποστολή τους θα είναι η επιτήρηση των δημόσιων χώρων και η διατήρηση της τάξης και θα δράσουν σε περίπτωση που διεξαχθεί το παράνομο δημοψήφισμα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Θα ενεργούν σε υποστήριξη της καταλανικής αστυνομίας, που θα εξακολουθήσει να έχει την ευθύνη, πρόσθεσε.
Ορισμένοι διαμένουν σε τρία πορθμεία που έχει ενοικιάσει η ισπανική κυβέρνηση και έχουν προσορμιστεί στα λιμάνια της Βαρκελόνης και της Ταραγόνα, τόσο λόγω της έλλειψης προσωρινής στέγασης όσο και για να αποφύγουν συγκρούσεις ανάμεσα μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων.
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει πει στην αστυνομία στην Καταλονία ότι οι αστυνομικοί δεν μπορούν να πάρουν ρεπό στο διάστημα 20 Σεπτεμβρίου-5η Οκτωβρίου.
Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ δήλωσε την Πέμπτη ότι θα προχωρήσει με το δημοψήφισμα, αψηφώντας την απαγόρευση του δικαστηρίου, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν για δεύτερη μέρα στους δρόμους της Βαρκελώνης απαιτώντας να τους δοθεί το δικαίωμα να ψηφίσουν.
Εμβατήρια υπέρ της ανεξαρτησίας ακούγονται στο κέντρο της Βαρκελώνης. Οι καταλανικές σημαίες με το αστέρι κυματίζουν παντού. Χιλιάδες είναι οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας που θέλουν να δώσουν το «παρών» και να στείλουν το μήνυμα ότι την 1η Οκτωβρίου το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας θα γίνει κανονικά, παρά τις όποιες αντιδράσεις από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης.
Στους συγκεντρωμένους απευθύνεται ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, ο αποκαλούμενος και πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλος Πουινγκεμόν. Φαίνεται σαν να δίνει θάρρος στο ακροατήριο, αλλά και στον εαυτό του. Δεν θέλει να μιλήσει ισπανικά, αλλά τη δική του, καταλανική γλώσσα. «Σας ευχαριστώ που παραμένετε αφοσιωμένοι σε αυτό το δημοψήφισμα και σήμερα, εννέα μέρες πριν. Θα ψηφίσουμε. Ποιός αμφιβάλλει ότι θα ψηφίσουμε;» διερωτάται ο Πουινγκεμόν.
Αυτός που σίγουρα αμφιβάλει είναι ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. Προειδοποιεί σε όλους τους τόνους ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος παραβιάζει το σύνταγμα της Ισπανίας, κάτι που έχει επιβεβαιώσει και το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Σε πρόσφατο άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Κάρλος Πουιντγκεμόν, απαντώντας στις αιτιάσεις της Μαδρίτης, κάνει λόγο για «μεθοδεύσεις τύπου Φράνκο» και επικαλείται τα δικαιώματα και την ελεύθερη βούληση των πολιτών στην Καταλονία.
Υπάρχει όμως και η άλλη βούληση: την ίδια μέρα, στην ίδια πόλη, κατεβαίνουν στους δρόμους και οι οπαδοί της παραμονής σε μία ενιαία Ισπανία. Είναι μόνο μερικές εκατοντάδες, αλλά λένε ότι εκπροσωπούν πολύ περισσότερους. Προσπαθούν να δώσουν θάρρος σε όποιον αρνείται την ανεξαρτησία και προτιμά την παραμονή σε μία ενιαία, ισχυρή Ισπανία. «Δεν είσαι μόνος σου», φωνάζουν.
Κάποια στιγμή οι οπαδοί και οι αντίπαλοι της ανεξαρτησίας συναντώνται στο κέντρο της Βαρκελώνης. Η μία ομάδα φωνάζει συνθήματα προς την άλλη, υπάρχει ένταση, αλλά δεν γίνονται επεισόδια. Ευτυχώς επικρατεί ψυχραιμία. Και όλοι ελπίζουν ότι το ίδιο θα γίνει και την 1η Οκτωβρίου, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.