Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου και δεν χρειάζεται την άδεια των ΗΠΑ για να προχωρά στη κράτηση υπόπτων».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός αρνήθηκε πως υπάρχουν «προνόμια» για υπόπτους επειδή εργάζονται για την αμερικανική διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην χώρα.
Να θυμίσουμε πως σύμβουλος του Τούρκου προέδρου μιλώντας στο Al Jazeera δήλωσε πως η σύλληψη του ενός από τους δύο Τούρκους υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας, ενοχλεί την Ουάσιγκτον γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να αποκαλύψει πως πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος είναι η Ουάσιγκτον.
Η αστυνομία αναζητεί 70 στρατιωτικούς που κατηγορούνται ότι συνδέονται με τον Γκιουλέν
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τουρκική αστυνομία ξεκίνησε σήμερα μια επιχείρηση για τη σύλληψη 70 στρατιωτικών που φέρονται να συνδέονται με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το περσινό αποτυχημένο πραξικόπημα.
Οι επιχειρήσεις εναντίον φερόμενων υποστηρικτών του Γκιουλέν συνεχίζονται καθημερινά περίπου 15 μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2015. Ο Γκιουλέν αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτό. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα περίπου 800 άνθρωποι συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι συνδέονται με το δίκτυό του.
Στο πλαίσιο της σημερινής επιχείρησης, που επικεντρώνεται στην πόλη Κόνια (Ικόνιο) αλλά ξεκίνησε ταυτόχρονα σε επτά επαρχίες, αναζητούνται δύο συνταγματάρχες, επτά λοχαγοί και 36 υπολοχαγοί, μετάδωσε το πρακτορείο Dogan.
Εξήντα δύο ύποπτοι ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία, κάποιοι μάλιστα είναι πιλότοι, πρόσθεσε. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες στα σπίτια και τους χώρους εργασίας τους.
Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και αναμένουν να δικαστούν για τη φερόμενη σχέση τους με τον Γκιουλέν, ενώ περισσότεροι από 150.000 ακόμη έχουν αποπεμφθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα στον δημόσιο τομέα.