Ακόμη κανείς δεν ξέρει από πού διέφυγε η ποσότητα του ραδιενεργού ισοτόπου Ρουθήνιο-106 (Ru-106) το οποίο προκάλεσε συναγερμό σε όλη την Ευρώπη, αφού εκτός της Ελλάδας, ποσότητες ανιχνεύτηκαν σε τουλάχιστον ακόμη 5 χώρες.

Το γερμανικό γραφείο παρακολούθησης ραδιενέργειας “δείχνει” για την προέλευση του Ρουθηνίου προς την πλευρά της Ρωσίας, η οποία όμως αρνείται κατηγορηματικά ότι οποιδήποτε εγκατάστασή της ευθύνεται για τα αυξημένα επίπεδα του ισοτόπου.

Αυξημένες ποσότητες του Ru-106 έχουν ανιχνευτεί επίσης στην Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία, και την Αυστρία.

Αν και οι επιστήμονες (μεταξύ αυτών και οι ειδικοί της ΕΕΑΕ (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής ενέργειας) είναι καθησυχαστικοί αναφορικά με την επικινδυνότητα του στοιχείου, εντούτοις δεν μπορούν να δώσουν καμία απάντηση από πού διέφυγε το ισότοπο, και αν η άγνοια αυτή εμπεριέχει κάποιο κίνδυνο για μελλοντικά.

Το γερμανικό γραφείο μέτρησης ραδιενέργειας ανέφερε σε έκθεσή του πως παρατηρήθηκαν αυξημένες ποσότητες σε πολλά μέρη της κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης την περασμένη εβδομάδα. Τα αυξημένα επίπεδα ανιχνεύθηκαν σε πολλούς σταθμούς μέτρησης στην Ευρώπη, με έξι από αυτά να βρίσκονται μόνο στην Γερμανία.

Το συγκεκριμένο ισότοπο χρησιμοποιείται σε ακτινοθεραπείες για την καταπολέμηση όγκων στα μάτια. Επίσης -κατά καιρούς- χρησιμοποιείται και σε θερμοηλεκτρικές γεννήτριες ραδιοϊσοτόπων, όπως και -΄σως το σημαντικότερο- σε γεννήτριες ισχύος οι οποίες παράγουν ενέργεια για δορυφόρους…

Κι ενώ η επίσημη πληροφόρηση αναφέρει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς προέκυψε αυτή η αύξηση στην ραδιενέργεια!

Οι επιστήμονες, πάντως, το ξεκαθαρίζουν: Τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας δεν παρουσιάζουν απειλές για την ανθρώπινη υγεία.

Πάντως οι Γερμανοί επιμένουν: «Νέες αναλύσεις της πηγής της ραδιενέργειας είναι πιθανό να υποδηλώνουν μια απελευθέρωση στα Ουράλια Όρη. Συγκεκριμένα στα νότια».

Αυτό ανακοίνωσε το γερμανικό γραφείο για να προσθέσει: «Άλλες περιοχές της νότιας Ρωσίας, ωστόσο, δεν μπορούν να αποκλειστούν ως πιθανές περιοχές της μόλυνσης».

Παρόλα αυτά, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει ότι το διαφυγές Ρουθήνιο προήλθε από κάποιο ατύχημα σε πυρηνικό σταθμό στη Ρωσία ή σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. .

Την έκθεση, ωστόσο, αυτή απέρριψε η ρωσική επιτροπή ατομικής ενέργειας η Rosatom, λέγοντας σε ανακοίνωσή της: «Η κατάσταση με την ραδιενέργεια σε όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού. Και ανταποκρίνεται σε φυσικά επίπεδα ακτινοβολίας«.

Η ανακοίνωση της επιτροπής ανέφερε επίσης πως τα στοιχεία από το Roshydromet, την μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας, δείχνουν πως το Ρουθήνιο-106 δεν ανιχνεύθηκε σε ρωσικό έδαφος. Με εξαίρεση μόνο την Αγία Πετρούπολη, στο διάστημα από 25 Σεπτεμβρίου μέχρι 7 Οκτωβρίου.

«Παρόλα αυτά η συγκέντρωση του συγκεκριμένου ισοτόπου στην Αγία Πετρούπολη την περασμένη εβδομάδα ήταν ασήμαντη. Και μάλιστα ήταν τέσσερις φορές μικρότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα«, σημείωνε ακόμη η ανακοίνωση.

Το Rosatom υπογράμμισε πως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας δεν μπορούν να είναι η πηγή της απελευθέρωσης της ραδιενέργειας, απορρίπτοντας τις φήμες για εμπλοκή της Ρωσίας ως «απόλυτα ανακριβείς».

Ταυτόχρονα τόνισε πως παρόμοιες αυξήσεις των επιπέδων ραδιενέργειας έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν σε πολλά σημεία της Ευρώπης, είναι όμως κάτι σχετικά σπάνιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!