Εντολή έδωσε το τουρκικό δικαστήριο την Τετάρτη να παραμείνει φυλακισμένη μια γερμανίδα πολίτης τουρκικής καταγωγής, η Μεσαλέ Τολού, δημοσιογράφος και μεταφράστρια, η οποία κατηγορείται από την τουρκική δικαιοσύνη ότι είναι μέλος «τρομοκρατικής οργάνωσης» και η δίκη της άρχισε χθες κοντά στην Κωνσταντινούπολη, γνωστοποίησαν οι δικηγόροι της.
Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για την 18η Δεκεμβρίου. Νωρίτερα χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε αξιώσει η Τολού να αφεθεί ελεύθερη.
«Απαιτούμε μια δίκαιη δίκη, βάσει του κράτους του δικαίου. Πάνω απ’ όλα, αυτό που μετράει τώρα είναι η ταχύτητα, ώστε η Μεσαλέ Τολού να μπορέσει να αποφυλακιστεί το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Γκάμπριελ σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην εφημερίδα Bild.
Η Τολού, η οποία—μαζί με τον γιο της, τριών ετών-παραμένει φυλακισμένη στην Τουρκία από τα τέλη Απριλίου, κατηγορείται ότι ανήκει στο Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα (MLKP), μια πολιτική παράταξη που έχει τεθεί εκτός νόμου στην Τουρκία καθώς χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από τις αρχές. Κινδυνεύει να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 20 ετών.
Η 33χρονη γερμανίδα, η οποία εργαζόταν ως δημοσιογράφος και μεταφράστρια για ένα μικρό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων της αριστεράς, το Etkin Haber Ajansi (ETHA), δικάζεται στη Σηλυβρία, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με άλλα 17 πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της.
Το δικαστήριο αποφάσισε η Μεσαλέ Τολού και άλλοι πέντε κατηγορούμενοι να παραμείνουν υπό κράτηση, ενώ οκτώ άλλοι θα αποφυλακιστούν προσωρινά ως τη δίκη τους.
«Απορρίπτω τις κατηγορίες εναντίον μου. Έγινα στόχος της αστυνομίας εξαιτίας μιας μετάφρασης που έκανα για το ETHA», είπε η ίδια, σύμφωνα με δηλώσεις της που αναρτήθηκαν στο Twitter από το δικηγορικό γραφείο Δίκαιο των Καταπιεσμένων, που την εκπροσωπεί. Η Τολού απαίτησε την αποφυλάκισή της: «Δεν έχω καμιά σχέση με παράνομες οργανώσεις. Ζητώ την απελευθέρωση και την αθώωσή μου», είπε, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.
Η ίδια χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι η ίδια και το παιδί της έχουν περάσει πέντε μήνες στη φυλακή. «Η προφυλάκιση έχει μετατραπεί σε τιμωρία όχι μόνο δική μου, αλλά και της οικογένειάς μου και του γιου μου», ανέφερε.
Η Τολού κατηγορείται ότι συμμετείχε σε διαδηλώσεις και πήγε σε κηδείες μελών του MLKP. Υποστηρικτές της καταγγέλλουν πως πρόκειται για πολιτική δίκη. Ο πατέρας της, ο Αλί Ριζά Τολού, χαρακτήρισε χθες το πρωί τις κατηγορίες σε βάρος της κόρης του «κούφια ψέματα», έγραψε το ETHA στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Η Τολού συμπεριλαμβάνεται στους 11 Γερμανούς που κρατούνται στην Τουρκία στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Ανάμεσά τους είναι ο γερμανοτούρκος δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ, που κρατείται από τον Φεβρουάριο, και ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πέτερ Στόιτνερ.
Οι υποθέσεις αυτές έχουν επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στη Γερμανία. Το Βερολίνο καταδίκασε το κύμα εκκαθαρίσεων στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, στο πλαίσιο των οποίων πάνω από 50.000 άνθρωποι συνελήφθησαν και πάνω από 140.000 άλλοι απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν. Από την πλευρά της, η Άγκυρα κατηγορεί τη Γερμανία ότι δείχνει ανοχή απέναντι στους «τρομοκράτες» φιλοξενώντας κούρδους αυτονομιστές και πραξικοπηματίες.
Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έκρινε ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επανεξεταστεί, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να τερματιστεί.
Οι εκκαθαρίσεις που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σάρωσαν μεταξύ άλλων και τον τουρκικό Τύπο: περίπου 150 μέσα ενημέρωσης έχουν αναγκαστεί να διακόψουν τη λειτουργία τους.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο P24, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα ελευθεροτυπίας, περίπου 170 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή στην Τουρκία, χώρα που καταλαμβάνει την 155η θέση μεταξύ 180 χωρών ως προς την ελευθερία του Τύπου στην κατάταξη του 2017 που δημοσιοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.