Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Β.Κορέα μετά την επιτυχή δοκιμή υδρογονικής βόμβας με διηπειρωτικό πύραυλο (Intercontinental Ballistic Missile – ICBM) από την Πιονγιάνγκ με την βορειοκορεταική ηγεσία να καλεί με ανοιχτή επιστολή τις χώρες της Δύσης να βρίσκονται σε «επαγρύπνηση» ενάντια στην «απεχθή και απερίσκεπτη» διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ «η οποία προσπαθεί να οδηγήσει τον κόσμο σε μια φρικτή πυρηνική καταστροφή»
Οι ΗΠΑ απαντούν άμεσα θέτοντας σε 24ωρη ετοιμότητα τα στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52
Πρώτη φορά η Β.Κορέα επιχειρεί να επηρεάσει το δυτικό στρατόπεδο εναντίον των ΗΠΑ προφανώς γνωρίζοντας ότι ο Πρόεδρος Ν.Τραμπ δεν διαθέτει και πολλούς φίλους στην Ευρώπη λόγω των ιδεών του και της εθνικής οπτικής γωνίας που βλέπει τα πράγματα.
Η επιστολή, συντάχθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και εστάλη μυστικά σε διάφορες δυτικές χώρες όπως αναφέρει ο Independent. Πρόκειται για μια αρκετά ασυνήθιστη κίνηση από τη Βόρεια Κορέα, η οποία συνήθως επικοινωνεί τα μηνύματά της προς τη Δύση δημοσιεύοντάς τα μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων, KCNA η μιλώντας σε κινεζικά ΜΜΕ όπου και διαθέτουν απρόσκοπτη πρόσβαση.
Είναι σαφές ότι στην Β.Κορέα έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι Αμερικανοί μπορεί, αν και απίθανο, να προχωρήσουν σε κάποια κίνηση πρόκλησης πυρηνικού συμβάντος κάτι που δεν το θέλουν όχι μόνο Ρώσοι και Κινέζοι (οι οποίοι είναι πολύ πίθανό ότι θα αντιδράσουν) αλλά και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι.
Η επιστολή απευθύνεται στα «κοινοβούλια διαφόρων χωρών» και καταδικάζει τη ρητορική του Αμερικανού προέδρου στα Ηνωμένα Έθνη. Υπενθυμίζεται ότι κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα «καταστρέψουν ολοσχερώς την Βόρεια Κορέα».
«Εάν ο Τραμπ νομίζει ότι μπορεί να γονατίσει την Βόρεια Κορέα, μέσω απειλών για έναν πυρηνικό πόλεμο, διαπράττει μεγάλο σφάλμα στους υπολογισμούς του και επιδεικνύει την άγνοιά του», αναφέρει η επιστολή.
Και συνεχίζει: «Η Βόρεια Κορέα έχει αναδειχθεί ως πλήρως ανεπτυγμένη πυρηνική δύναμη με ισχυρό οπλοστάσιο και διάφορους φορείς πυρηνικών, τους οποίους απέκτησε χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια, στηριζόμενη αποκλειστικά στις δικές της δυνάμεις. Ο αληθινός εχθρός μιας πυρηνικής δύναμης είναι ο πυρηνικός πόλεμος».
«Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων επιθυμεί με αυτήν την ευκαιρία να εκφράσει την πεποίθηση ότι τα κοινοβούλια διαφόρων χωρών που αγαπούν την ανεξαρτησία, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη θα πράξουν το καθήκον τους, συνειδητοποιώντας την επιθυμία της ανθρωπότητας για διεθνή δικαιοσύνη και ειρήνη, και θα αναλάβουν στάση επαγρύπνησης ενάντια στις επαχθείς και απερίσκεπτες κινήσεις της διοίκησης Τραμπ, ο οποίος προσπαθεί να οδηγήσει τον κόσμο σε μια φρικτή πυρηνική καταστροφή», επισημαίνει ακόμα η επιστολή.
Οι ΗΠΑ θέτουν τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-52 σε 24ωρη ετοιμότητα, όπως αναφέρει ο αμερικανικός ιστότοπος που ειδικεύεται σε αμυντικά θέματα Defense One. Η Ουάσινγκτον είχε προβεί σε ανάλογη κίνηση την εποχή του Ψυχρού Πολέμου (1991).
«Η αμερικανική Αεροπορία ετοιμάζεται για πρώτη φορά από τον Ψυχρό Πόλεμο να θέσει σε 24ωρη επιφυλακή τα πυρηνικά βομβαρδιστικά».
Τα πληρώματα των εξοπλισμένων με πυρηνικά όπλα αεροσκαφών B-52 θα είναι έτοιμα για απογείωση ανά πάσα στιγμή στην αεροπορική βάση Μπάρκσντεϊλ στη Λουιζιάνα”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο αμερικανικός ιστότοπος επικαλούμενος υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Οι κινήσεις αυτές της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιούνται ενώ μαίνεται η κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο.
Τα στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52 μπορούν να μεταφέρουν περίπου 32 τόνους πυρηνικά και συμβατικά όπλα. Διαθέτουν οκτώ κινητήρες και μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα χιλίων χιλιομέτρων την ώρα.
“Είναι άλλο ένα βήμα για να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι”, δήλωσε ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας και μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, πτέραρχος Ντέιβιντ Γκόλντφαιν.
Ο Γκόλντφάιν όπως και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας επισημαίνουν ότι, μέχρι τώρα δεν είχε δοθεί σχετική εντολή, ωστόσο, οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τον στρατηγό Τζον Χάιτεν.