AddThis Website Tools

Πόση επαφή έχει με την πραγματικότητα ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου; Και τι γνωρίζει που δεν το γνωρίζουν όλοι οι υπόλοιποι σε Ελλάδα, Τουρκία και ΗΠΑ για την παράδοση των τουρκικών F-35 στην τουρκική Αεροπορία (ΤΗΚ);

Αυτά τα ερωτήματα ανακύπτουν μετά τις σημερινές τοποθετήσεις του αναφορικά με τα F-35 της τουρκικής Αεροπορίας και για το επίπεδο απειλής που αυτά αντιπροσωπεύουν για την ΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα ο Α/ΓΕΑ και σχολιάζοντας την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35Α στην τουρκική Αεροπορία και την προσπάθεια της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να αντιμετωπίσει την απειλή με αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών τρίτης γενιάς F-16 , είπε:

«Πολύ φιλολογία έχει αναπτυχθεί γύρω από την σύγκριση του F-35 με το F-16 Viper.

Δεν με προβληματίζουν τα είκοσι F-35 που θα έχει η τουρκική Αεροπορία μετά από δέκα χρόνια.

Αν θα τα έχει.

Η διαφορά ανάμεσα στα Viper και τα τουρκικά F-16, σας το υπογράφω, θα είναι γεωμετρική», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Αντιπτεράρχου.

Προφανώς ο Α/ΓΕΑ ή γνωρίζει κάτι που ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι Τούρκοι αλλά ούτε και η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin ξέρουν ή απλά λέει «λόγια του αέρα», για να δικαιολογήσει την επιμονή του για να αναβαθμιστούν τα F-16 απέναντι στα τουρκικά F-35.

Αυτό γιατί το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης των τουρκικών stealth μαχητικών F-35 είναι γνωστό και συγκεκριμένο (διαβάστε συγκεκριμένα εδώ) και δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση ή ένδειξη περί αλλαγής του.

Το μόνο που έχει ανακοινωθεί επιπλέον είναι ότι ΟΛΟΙ οι κινητήρες των F-35 που υπηρετούν σε ευρωπαϊκές Αεροπορίας θα συντηρούνται αποκλειστικά και μόνο στην… Τουρκία από το 2018!

Το πρώτο αεροσκάφος, από τα 24+2 που έχουν παραγγελθεί σε πρώτη φάση, θα παραδοθεί εντός του 2018 (τον Απρίλιο του 2018 έχει ανακοινώσει η Lockheed Martin) και στη συνέχεια οι παραδόσεις θα συνεχίζονται με ρυθμό 4-5 αεροσκαφών κατ΄ έτος. Στο τέλος του 2020 θα έχει τουλάχιστον 12-15 F-35..

Υπολογίζεται ότι η πρώτη Μοίρα με F-35 θα είναι έτοιμη για την ΤΗΚ μόλις το 2021.

Ήδη οι πρώτοι Τούρκοι πιλότοι εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ με την 63η Μοίρα στην ΑΒ Luke με στόχο να πετάξουν τα πρώτα τουρκικά F-35 εντός του 2018!

Ποιες είναι οι πληροφορίες του ότι το τουρκικό πρόγραμμα των 100 μαχητικών, θα ολοκληρωθεί μόλις κατά το 1/5 το… 2027, καλό θα ήταν να το ανακοινώσει, σε διαφορετική περίπτωση τέτοιες ανακοινώσεις μόνο γραφικές μπορούν να χαρακτηριστούν.

Ο Α/ΓΕΑ όμως προχώρησε και άλλη δήλωση σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 θα έχει ολοκληρωθεί εντός της επόμενης δεκαετίας!

Ο Αρχηγός της ΠΑ ανέφερε ότι εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και υπογραφεί η συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί προ της δεκαετίας, καθώς θα παραδίδονται από την ΕΑΒ περί τα 12 αεροσκάφη το χρόνο. Το πρώτο αεροσκάφος θα πάει στις ΗΠΑ για την αναβάθμιση και πιστοποίηση και τα υπόλοιπα θα αναβαθμιστούν στην ΕΑΒ.

Μόνο για την παραγωγή του εργοστασιακού πρωτότυπου θα απαιτηθούν 18 με 24 μήνες και αυτό για να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από την εταιρεία και την ΠΑ ότι πληροί τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί.

Μάλιστα ο Α/ΓΕΑ είπε πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και την εταιρεία για την αναβάθμιση των F-16, καθώς υπάρχουν εταιρείες οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, δηλαδή η εξής μια BAE Systems, ενώ είπε πως η συμφωνία για τα F-16 θα έχε υπογραφεί πριν το τέλος του έτους.

Έτσι η ΠΑ ευελπιστεί ότι σε διάστημα δύο μηνών θα έχει ολοκληρώσει την αιτιολόγηση των εταιρειών που προτείνουν πρόγραμμα αναβάθμισης, θα έχει καταλήξει στις λεπτομέρειες του προγράμματος με την εταιρεία που θα επιλεγεί και θα έχει υπογράψει!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!