Η αναβίωση του «Ψυχρού Πολέμου» μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών δεν αποτελεί μία θεωρία συνωμοσίας, καθώς οι στρατηγικές κινήσεις των δύο υπερδυνάμεων στη σύγχρονη εποχή, θυμίζουν ολοένα και περισσότερο τη «μαύρη» εκείνη περίοδο, κατά την οποία ο κόσμος αγωνιούσε για πιθανό πυρηνικό πόλεμο.
Η Ρωσία ετοιμάζει την «απάντησή» της στην αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στα ευρωπαϊκά της σύνορα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέει η Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζεται να δώσει το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία της στρατιωτικής βάσης στην Κούβα, «μία ανάσα» δηλαδή από τις αμερικανικές ακτές.
Η αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κούβας έγινε αμέσως μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να «παγώσει» τη συμφωνία που είχε συνάψει ο προκάτοχός του στην αμερικανική προεδρία, Μπαράκ Ομπάμα, αναφορικά με τη σταδιακή άρση των κυρώσεων και του εμπάργκο στην κυβέρνηση της Αβάνας.
Η ενέργεια του Ομπάμα, να αποκατστήσει μερικώς τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα, σχεδόν 50 χρόνια μετά τη διακοπή τους, ήταν μία άκρως διπλωματική επιλογή, καθώς με αυτόν τον τρόπο καταπολεμούσε τόσο την παράνομη μετανάστευση και τον έλεγχο των θαλασσών στην περιοχή, όσο και τον κίνδυνο της Ρωσίας, με την οποία η Κούβα διατηρούσε παραδοσιακά καλές σχέσεις.
Η ρωσική στρατιωτική βάση, την επαναλειτουργία της οποίας εξετάζει ο Πούτιν και είναι εξαιρετικά πιθανό να εγκρίνει, εγκαταστάθηκε το 1962, ως αντίδραση για την τοποθέτηση συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία και στην Ιταλία.
Η τότε Σοβιετική Ένωση αναζητούσε μία βάση σε απόσταση βολής από τα αμερικανικά εδάφη και τη βρήκε μετά τη συμφωνία που έκλεισε με την Αβάνα. Μετά από 55 χρόνια, η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Η Ουάσινγκτον, μέσω ΝΑΤΟ, τοποθετεί συστήματα βαλλιστικών πυραύλων σε Ρουμανία, Ουγγαρία και Εσθονία. Η Μόσχα ετοιμάζει «απάντηση» με τη «φυσική» της σύμμαχο στην περιοχή, Κούβα, επιλέγοντας μία λύση που δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο για την οργάνωση και την ενεργοποίησή της.
Η ρωσική βάση στην Κούβα έκλεισε το 2002, 11 χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν πια είχαν περάσει πολλά χρόνια από το πέρας της ιστορικής περιόδου του «Ψυχρού Πολέμου». Μετά από 15 χρόνια, ο Πούτιν δέχεται έντονες πιέσεις από δύο υψηλόβαθμους συνεργάτες του, προκειμένου να αποφασίσει την επαναλειτουργία της βάσης και τη μεταφορά σύγχρονων συστημάτων στο νησί, πολύ κοντά στις αμερικανικές ακτές.
Οι ίδιοι συνεργάτες, πιέζουν τον Ρώσο πρόεδρο να δώσει εντολή για την επαναφορά του ρωσικού στόλου στις ακτές της Ασίας και ειδικότερα στο Βιετνάμ, επαναφέροντας στο πεδίο ολόκληρο το πλέγμα της ταραγμένης εκείνης περιόδου του «Ψυχρού Πολέμου».
Η συζήτηση για την Κούβα και το Βιετνάμ είχε ξεκινήσει στη Ρωσία από το 2016, αλλά η κίνηση του Μπαράκ Ομπάμα να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Αβάνα, ανέτρεψε τα ρωσικά σχέδια, τα οποία αναθερμάνθηκαν μετά τις τελευταίες ακυρωτικές ενέργειες του ρεπουμπλικανού Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.