Μία εξέλιξη η οποία πιθανότατα να προκαλέσει αλλαγή στην πορεία των πραγμάτων στον πόλεμο της Υεμένης, έλαβε χώρα καθώς ο πρώην πρόεδρος της χώρας Αλί Αμπντάλα Σάλεχ ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποστήριξή του στους σιίτες αντάρτες Χούθι.
Στην πρωτεύουσα Σανάα, τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών Χούτι και των πρώην συμμάχων τους, των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ενώ συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές από την Σαουδική Αραβία
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Σάλεχ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι παύει να στηρίζει τους Χούτι και δήλωσε πως είναι έτοιμος να «γυρίσει νέα σελίδα» στις σχέσεις του με τον σαουδαραβικό συνασπισμό αν σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των πολιτών της Υεμένης και άρει τον αποκλεισμό της χώρας.
Ωστόσο, χθες Κυριακή, κάτοικοι δήλωσαν ότι μια αεροπορική επιδρομή από το Ριάντ προκάλεσε τον θάνατο 12 μελών μιας οικογένειας στην επαρχία Σάαντα της βόρειας Υεμένης.
Το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο al Arabiya μετέδωσε χθες ότι ο αραβικός συνασπισμός έπληξε θέσεις των Χούτι στη νότια Σανάα στη διάρκεια της νύχτας, χωρίς όμως να αναφερθεί σε θύματα.
Σύμφωνα με κατοίκους και μια πηγή από το αεροδρόμιο, τα πλήγματα είχαν στόχο θέσεις κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Υεμένης και το υπουργείο Εσωτερικών, που ελέγχονται από τους Χούτι.
Οι Χούθι ελέγχουν τη Σανάα εδώ και πάνω από τρία χρόνια αλλά πλέον αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τον πρώην σύμμαχο τους τον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ με τους υποστηρικτές του οποίου έχουν έρθει σε σφοδρή σύγκρουση με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί πάνω από 60 άτομα από την Τετάρτη.
Κάτοικοι της Σανάα δήλωσαν ότι οι Χούτι φαίνεται να ανακτούν κάποια από τα εδάφη που είχαν χάσει τις τελευταίες τέσσερις ημέρες από τους υποστηρικτές του Σάλεχ, ενώ άρματα μάχης των σιιτών ανταρτών έχουν αναπτυχθεί στην κεντρική συνοικία της πρωτεύουσας.
Η περιοχή αυτή είναι προπύργιο του Σάλεχ και υπό τη διοίκηση του ανιψιού του Τάρεκ, ενός ισχυρού warlord της περιοχής
Εξαιτίας των συγκρούσεων έχει κλείσει ο δρόμος προς το αεροδρόμιο, γεγονός που ώθησε τον ΟΗΕ να ζητήσει την απομάκρυνση τουλάχιστον 140 εργαζόμενων του από την πόλη. Ο οργανισμός αναμένει την έγκριση του υπό τη Σαουδαραβική Αραβία συνασπισμού για να μπορέσει να τους εκκενώσει.
Μαχητές των Χούτι φαίνεται να έχουν καταλάβει τα τηλεοπτικά στούντιο του δικτύου Yemen Today, το οποίο ανήκει στον Σάλεχ, έπειτα από μάχες που προκάλεσαν ζημιές στο κτίριο. Σύμφωνα με κατοίκους, 20 εργαζόμενοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτό. Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών και ζήτησε τον σεβασμό προς τους αμάχους.
Από την Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί ζήτησε να επικρατήσει αυτοσυγκράτηση και ηρεμία. «Όλες οι εσωτερικές συγκρούσεις θα πρέπει να επιλυθούν μέσω του διαλόγου, ώστε να εμποδιστεί η κατάχρηση από τους εχθρούς του του κράτους της Υεμένης».
Σημειώνεται ότι οι Χούτι ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν έναν πύραυλο κρουζ εναντίον ενός υπό κατασκευή σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο Αμπού Ντάμπι, κάτι που αμέσως διέψευσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Είναι η δεύτερη φορά φέτος που οι Χούτι υποστηρίζουν πως εκτόξευσαν πυραύλους προς τα ΗΑΕ. Πριν από μερικούς μήνες είπαν πως είχαν πραγματοποιήσει «με επιτυχία» δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου προς το Αμπού Ντάμπι.
Ο πόλεμος στην Υεμένη έχιε στοιχίσει πάρα πολύ στο Ριάντ καθώς οι πληθυσμοί της στη νότια σαουδαραβική επικεάτεια είναι σιιτικοί και είναι ιδιαίτερα ανεκτικοί με τους σκληροτράχηλους Χούθι οι οποίοι έχουν εισβάλλει σε τρεις περιφέρειες του βασιλείου!
Ο βασιλικός σαουδαραβικός Στρατός στο παρελθόν υπέστη σοβαρότατες ήττες όπως στο Μίντι όπου σκοτώθηκαν πάνω από 500 Σαουδάραβες στρατιώτες.
Mια ντροπιαστική και οδυνηρή ήττα υπέστη τότε το Ριάντ στην επαρχία Midi της περιφέρειας της Hajjah στην βορειοδυτική Υεμένη προκαλώντας ένα σοκ αναγκάζοντας την Σαουδική Αραβία να σπεύσει άμεσα και να ζητήσει εκεχειρία για να αναδιατάξει τις δυνάμεις του.
Η Σ.Αραβία ξοδεύει πολλά δισ.δολάρια κατ’έτος για να έχει υπερσύγχρονες ΕΔ και αεροπορική υπεροπλία στον Περσικό Κόλπο και όμως έχει μέχρι σήμερα χάσει έναν πόλεμο εναντίον σαφέστατα κατώτερων από απόψεως εξοπλισμού δυνάμεων όπως των Σιιτών Χούθι που είναι η κυριαρχούσα φυλή στην Υεμένη.
Οι ήττες των Σαουδαράβων προκαλούν ένα επιπλέον ερώτημα. Τι θα έκαναν απέναντι σε έναν οργανωμένο,αξιόμαχο και εμπειροπόλεμο Στρατό όπως ο ιρανικός.
Η σύγκρουση στην Υεμένη έχει να κάνει με την σύγκρουση στο Κόλπο των δύο μεγάλων περιφερειακών δυνάμεων.
Οι πιθανότητες η Υεμένη να μετατραπεί ξανά σε πεδίο μάχης για έναν παρατεταμένο πόλεμο είναι ιδιαίτερα αυξημένες, με τη μεσολάβηση των δύο δυνάμεων:
Της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν (οι οποίες, σε αντίθεση με τη σύγκρουση της δεκαετίας του ’60, είναι πλέον αντιμαχόμενες).
Οι Σαουδάραβες είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με τους Χούτι επειδή είναι Σιίτες, υποστηρικτές της αίρεσης Ζαΐντι των σιιτών του Ισλάμ. Φοβούνται ότι η «επανάσταση» των Χούτι «θα μπορούσε να εξαπλωθεί ως τα νότια σύνορά» και να ενθαρρύνουν τους δικούς τους ανήσυχους μειονοτικούς Σιίτες.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2000, οι Σαουδάραβες είχαν καταστείλει εξέγερση Σιιτών στην επαρχία Ναχράν, η οποία συνορεύει με περιοχές που ελέγχονται τώρα από τους Χούτι.
Από την άλλη το Ιράν, στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό στους Χούτι.
Οι αντάρτες βέβαια δεν φαίνεται να έχουν ανάγκη από όπλα, ήδη διαθέτουν περισσότερα από όσα χρειάζονται. Οι Χούτι είναι ανθεκτικοί και δεν απαιτούν εκπαίδευση. Ωστόσο, αν οι δυνάμεις τους απομονωθούν, τότε μπορεί να αυξηθεί η εμπλοκή του Ιράν στη χώρα.