Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου περισσότερες από 750 αιτήσεις ασύλου διεκπεραιώνονται κάθε εβδομάδα στα πέντε νησιά που υπάρχουν hotspots.
Απαντώντας σε δηλώσεις και δημοσιεύματα “αναφορικά με τη διαδικασία ασύλου στα νησιά, τις υποτιθέμενες καθυστερήσεις και τον αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων”, η υπηρεσία σημειώνει ότι δίνει “άνισο αγώνα” για να διεκπεραιώνεται ο “μεγάλος και δυσανάλογος για τη χώρα” αριθμός αιτήσεων ασύλου, όχι μόνο στα νησιά, αλλά και στην ενδοχώρα.
Στην αναμονή για 72 ημέρες
Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το Μάρτιο 2016, οπότε και ξεκίνησε να εφαρμόζεται η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, σε πρώτο βαθμό έχουν διεκπεραιωθεί 33.021 αιτήσεις στα νησιά.
Κατά μέσο όρο, στα πέντε νησιά που υπάρχουν hotspots διεκπεραιώνονται πάνω από 750 αιτήσεις ασύλου την εβδομάδα. Ο μέσος όρος διεκπεραίωσης των αιτημάτων ήταν το Νοέμβριο οι 72 ημέρες.
Πόσες είναι οι εκκρεμότητες στα νησιά
Σε πρώτο βαθμό, στα νησιά με hotspots, ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων είναι ως εξής:
Λέσβος: 4.454
Χίος: 1.019
Σάμος: 1.022
Κως: 846
Λέρος: 375
Συνολικά: 7.716 αιτήσεις.
Οι εμπειρογνώμονες της Υπηρεσίας Ασύλου είτε δίνουν δελτίο αιτούντος άσυλο χωρίς γεωγραφικό περιορισμό, ανοίγοντας το δρόμο για τη μεταφορά την ενδοχώρα είτε απορρίπτουν το αίτημα.
Αποτελέσματα για τις αιτήσεις που έχουν διεκπεραιωθεί στα νησιά:
Κυρίως, αίτημα ασύλου υποβάλλουν αυτήν την περίοδο όσοι έχουν χώρα καταγωγής τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός οικογενειών και παιδιών, με ηλικία κάτω των 10 ετών.
Μέχρι στιγμής, η Υπηρεσία έχει απορρίψει 2.220 αιτήσεις ως απαράδεκτες, καθώς η Τουρκία έχει θεωρηθεί για τους αιτούντες ως “ασφαλή τρίτη χώρα” και 4.155 αιτήσεις ως αβάσιμες, καθώς θεωρήθηκε ότι οι αιτούντες δεν κινδυνεύουν στη χώρα καταγωγής τους. Παράλληλα, έχει δεχθεί 1.138 παραιτήσεις από αιτήσεις που δεν ανακλήθηκαν, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού
Την ίδια ώρα, στην ενδοχώρα μεταφέρθηκαν 17.371 άτομα που παραπέμφθηκαν στην κανονική διαδικασία ασύλου, καθώς κρίθηκε ότι πρόκειται για ευάλωτες περιπτώσεις, 4.458 άτομα περιπτώσεις εμπίπτουν στην οικογενειακή επανένωση και 7.159 αιτήσεις έγιναν δεκτές και χορηγήθηκε καθεστώς διεθνούς προστασίας, κατόπιν παραπομπής στην κανονική διαδικασία.