ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου πυραύλου της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Το υπερσύγχρονο πυρηνικό καταφύγιο όπου θα στεγαστεί η κινεζική ελίτ

Το υπερσύγχρονο πυρηνικό καταφύγιο όπου θα στεγαστεί η κινεζική ελίτ

Ένα πυρηνικό καταφύγιο τελευταίας τεχνολογίας το οποίο προορίζεται να στεγάσει την κορυφαία ηγεσία της Κίνας, τους υφισταμένους αξιωματούχους, στρατιώτες και διοικητικό προσωπικό, είναι χτισμένη μέσα στις πιο βαθιά θαμμένες ασβεστολιθικές σπηλιές που εκτείνονται πάνω από 2 χλμ. υπόγεια, κάτω από ένα ασυνήθιστα χοντρό, σκληρό στρώμα βράχου.

Σε μια συναρπαστική έκθεση που περιγράφει πώς το κορυφαίο πολιτικό κλιμάκιο της Κίνας προετοιμάζεται για μια πιθανή πυρηνική κρίση, φέρνει στο φως η εφημερίδα South China Morning Post.

Όπως αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύει η εφημερίδα, το πυρηνικό καταφύγιο του Πεκίνου βρίσκεται κάτω από το εθνικό πάρκο, περίπου 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το κεντρικό κτίριο της κεντρικής κυβέρνησης στο κέντρο του Πεκίνου.

Το καταφύγιο έχει χώρο για μια μικρή πόλη, προσφέρει σταθερή παροχή πόσιμου νερού για ένα εκατομμύριο ανθρώπους, σύμφωνα με την έκθεση.
Το καταφύγιο είναι μέρος του Κοινού Κέντρου Ελέγχου Μάχης της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, το οποίο αποκαλύφθηκε το 2016 όταν τα κρατικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν ότι ο Πρόεδρος Xi Jinping, είχε επισκεφθεί την εγκατάσταση.
Το κέντρο διοίκησης αναφέρεται ως ο «εγκέφαλος» του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, επειδή είναι εκεί όπου λαμβάνουν χώρα όλες οι στρατιωτικές αποφάσεις.
Οι καθημερινές δραστηριότητες περιλαμβάνουν την ανάλυση στρατιωτικών πληροφοριών, τις δραστηριότητες παρακολούθησης στις πέντε «ζώνες μάχης» της Κίνας και την έκδοση εντολών για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις κρατικές εκθέσεις των ΜΜΕ.

Η κύρια είσοδος στην εγκατάσταση βρίσκεται στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Western Hills – έτσι σε περίπτωση σοβαρής απειλής όπως η πυρηνική επίθεση, οι κορυφαίοι ηγέτες της Κίνας δεν θα πήγαιναν πολύ μακριά από την έδρα Zhongnanhai κοντά στην Απαγορευμένη Πόλη και η κυβέρνηση θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί από το καταφύγιο.

Πολλά πυρηνικά καταφύγια πιστεύεται ότι έχουν χτιστεί στην Κίνα από τη δεκαετία του 1950, αλλά οι ακριβείς τοποθεσίες τους είναι απόρρητες.
Αυτά τα καταφύγια ημέρας είναι συνήθως χτισμένα κάτω από σκληρά βράχια που μπορούν να αντέξουν ισχυρές εκρήξεις.

Έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται για μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς εξωτερικές προμήθειες και διαθέτουν εξελιγμένα συστήματα εξαερισμού για να φιλτράρουν ραδιενεργούς ρύπους που παράγονται από ατομικές βόμβες.
Ορισμένα καταφύγια μπορούν να είναι τόσο μεγάλα όσο μια μικρή πόλη, με εξελιγμένα συστήματα επικοινωνίας, σήραγγες και ικανότητα να φιλοξενούν περισσότερα από 1.000 άτομα.
Οι Δυτικοί λόφοι του Πεκίνου – γνωστοί ως Xishan στο Mandarin – έχουν μερικά μοναδικά πλεονεκτήματα ως τοποθεσία για ένα πυρηνικό καταφύγιο, σύμφωνα με μια ομάδα γεωλόγων που έχουν μελετήσει την περιοχή.
Ο Qin Dajun, συνεργάτης ερευνητής στο Ινστιτούτο Γεωλογίας και Γεωφυσικής της Ακαδημίας Επιστημών της Κίνας, δήλωσε ότι είχαν βρει σπηλιές που είχαν βάθος πάνω από 2 χιλιόμετρα υπόγεια στους δυτικούς λόφους.

Ενώ οι περισσότερες καρστικές σπηλιές, συμπεριλαμβανομένου του Krubera, είναι άμεσα εκτεθειμένες ή βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια, εκείνοι των δυτικών λόφων θάβονται βαθιά κάτω από ένα πάρα πολύ παχύ και σκληρό στρώμα βράχου, δήλωσε ο Qin.
Οι καρστικές σπηλιές είναι κατασκευασμένες από ασβεστόλιθο που έχει διαβρωθεί από νερό για εκατομμύρια χρόνια.

Στους δυτικούς λόφους, αυτές οι καρστικές σπηλιές βρίσκονται κάτω από ένα στρώμα βράχου που περιλαμβάνει γρανίτη, ένα από τα σκληρότερα υλικά της φύσης, με μέσο πάχος 1.000 μέτρων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Από γνώση μας, αυτές είναι οι πιο βαθιά θαμμένες σπηλιές στον κόσμο”, δήλωσε ο ερευνητής.
Αν και δεν είναι γνωστό πόσο βαθιά κάτω από τους δυτικούς λόφους βρίσκεται το πυρηνικό καταφύγιο, πυρηνικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι ένα καταφύγιο χρειάζεται βράχο με πάχος πάνω από 100 μέτρα για να αντέξει μια πυρηνική επίθεση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.