Ανεβαίνει το θερμόμετρο ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία και αφορμή είναι ο νέος νόμος περί εθνικής κυριαρχίας, με τον οποίο ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, φέρεται να αποκτά αυξημένες εξουσίες, τις οποίες «παρόμοιες με εκείνες ενός δικτάτορα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Μόσχα αντέδρασε άμεσα στις κινήσεις τακτικής του Ουκρανού προέδρου, του οποίου η ανάληψη της ηγεσίας προκάλεσε την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία και την προσάρτηση της στρατηγικής σημασίας χερσονήσου στη ρωσική επικράτεια, την ίδια στιγμή που ξεκινούσε ένας εμφύλιος πόλεμος στην άλλοτε χώρα της Σοβιετικής Ένωσης.
Όπως καταγγέλλει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο νέος νόμος που αφορά την εθνική κυριαρχία, δίνει «απεριόριστες εξουσίες στον Ποροσένκο, ο οποίος μπορεί να εξαφανίζει κάθε διαφωνία εναντίον του, παρόμοιες με εκείνες ενός δικτάτορα». «Η συγκεκριμένη απόφαση δεν μπορεί να περιγραφεί με άλλον τρόπο, παρά μόνο ως προετοιμασία για έναν νέο πόλεμο», προσθέτει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, λίγες ημέρες μετά την ανανέωση των διεθνών κυρώσεων εναντίον της για την εισβολή στη χερσόνησο της Κριμαίας.
Όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο νέος νόμος που πέρασε ο Πέτρο Ποροσένκο, αναφέρει τη Ρωσία ως «επιτιθέμενο κράτος» και χαρακτηρίζει τις διοικήσεις των περιοχών Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ ως «καταληψίες της διοίκησης».
Το Κρεμλίνο, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, δηλώνει ότι πρόκειται για μία νέα απόπειρα του Κιέβου να μετατοπίσει τις ευθύνες για την καταστροφή της Ανατολικής Ουκρανίας και τα δεινά που προκάλεσε στον πληθυσμό. «Η ουκρανική κυβέρνηση επιδιώκει να μετατοπίσει τις κατηγορίες στη Ρωσία», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
«Ο νέος νόμος παραβλέπει τη Συμφωνία του Μινσκ, η οποία έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως βάση για την επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης, χωρίς να προτείνει κάποια εναλλακτική λύση», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, τονίζοντας πως «η νομοθεσία στην ουσία δεν θα οδηγήσει στην επανένταξη των ανατολικών ουκρανικών εδαφών, αλλά, αντιθέτως, θα επιτείνει το κλίμα διχοτόμησης στην ουκρανική κοινωνία και θα ωθήσει τους πολίτες των περιοχών αυτών μακριά από το Κίεβο».