Η διαπραγμάτευση για το σκοπιανό δεν έπρεπε να αρχίσει ποτέ την παρούσα στιγμή για δύο πολύ απλούς λόγους: Δεν βιάζεται η Ελλάδα για να ενταχθούν οι Σκοπιανοί στο ΝΑΤΟ και ο υποτιθέμενος διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, είναι εκτεθειμένος από αυτά που έχει δηλώσει στο παρελθόν ως υποστηρικτής της σκοπιανής αλυτρωτικής πολιτικής.
Τα γραπτά εκθέτουν τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Σκοπιανό.
Πριν από λίγες ημέρες αποκαλώντας τους Σκοπιανούς «Μακεδόνες» έδειξε με ποιανού το μέρος είναι. Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε σκοπιανό τηλεοπτικό σταθμό, ο Μ. Νίμιτς αποκάλεσε «Μακεδόνα» έναν ομογενή της γειτονικής χώρας στις ΗΠΑ, ενώ επιβεβαίωσε και τα πέντε ονόματα, που δημοσιοποίησαν τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης και όλα εμπεριείχαν τον όρο «Μακεδονία».
Όμως πριν από έξι μήνες είχε πει κάτι πολύ χειρότερο: «Αν ήμουν Μακεδόνας δεν θα διαπραγματευόμουν το όνομά μου».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του einpresswire.com, αυτό είχε συμβουλεύσει… εμπιστευτικά τον Ιούλιο του 2017 ο Μάθιου Νίμιτς, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, τους εκπροσώπους του Διεθνούς Κινήματος Μακεδονικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στον Καναδά.
Τότε, μάλιστα, όταν ο πρόεδρος του σλαβικού κινήματος του Τορόντο, Μπιλ Νικόλοφ, ζήτησε την άποψη του Μ. Νίμιτς, εάν αποσυρθούν τα Σκόπια από τις διαπραγματεύσεις ποιες θα είναι οι συνέπειες, ο διαμεσολαβητής απάντησε:
«Τίποτε. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν συνέπειες». «Εντελώς όμοια απάντηση έλαβα από τους εκπροσώπους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ» , σύμφωνα με τον Μπ. Νικόλοφ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι είπαν στον Μ. Νίμιτς πως «η διακοπή των διαπραγματεύσεων θα ήταν μια λογική απόφαση».
Τι σημαίνει αυτό; Ότι εξαρχής Αμερικανοί και Νίμιτς είχαν επιλέξει σε μια υποτιθέμενη διαμεσολάβηση το μέρος των Σκοπιανών και μας καλούσαν στο τραπέζι για να κάνουμε πίσω εμείς στα αυτονόητα και αυταπόδεικτα.
Διότι όταν εγκαταλείπεις την αλήθεια εύκολα αντικαθίσταται από ένα καινούριο αφήγημα.Είναι ζήτημα προπαγάνδας και αλλοίωσης των ιστορικών γεγονότων επί σιερά ετών.
Με αυτόν τον άνθρωπο λοιπόν επιλέξαμε να πάμε προς διαπραγμάτευση.
Όμως δεν τελειώνει εδώ πέρα το πράγμα. Ο Μ.Νίμιτς είναι ταγμένος στην σκοπιανή πλευρά, το ότι τις απόψεις του τις στηρίζουν και ελληνικοί παράγοντες, εκεί είναι το πρόβλημα.
Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδη ακολούθησε και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος που «χτύπησε» τελευταίος χθες για να μας πει πώς δεν διακυβεύεται η ελληνικότητα της Μακεδονίας από την επιλογή ονόματος.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κύπριος πρόεδρος είχε πει ότι τα Σκόπια μπορούν να αποκαλούνται και Βόρεια Ελλάδα, κανένα πρόβλημα!
Αυτά όλα μαζί δημιουργούν μια εύλογη απορία. Γιατί ξεκίνησε η διαπραγμάτευση εξαρχής χωρίς να έχουν προηγηθεί προαπαιτούμενα, δηλαδή συνταγματικές αλλαγές.
Είναι το ίδιο ερώτημα γιατί είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις στο κυπριακό χωρίς να έχουν προηγηθεί και εκεί τα απαραίτητα προαπαιτούμενα, δηλαδή η απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και η κατάργηση των εγγυήσεων.