Στη Μυτιλήνη βρίσκεται σήμερα, δεύτερη ημέρα της περιοδείας του στο βόρειο Αιγαίο, κλιμάκιο της Διεθνούς Αμνηστίας με επικεφαλής το Γαβριήλ Σακελλαρίδη, διευθυντή του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης.
Από το πρωί το κλιμάκιο, αφού παρακολούθησε την άφιξη ομάδας προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι της Μυτιλήνης, επισκέπτεται το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια. «Για να δούμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμένουν αυτοί οι άνθρωποι και να μπορέσουμε να μιλήσουμε και να συζητήσουμε μαζί τους τα προβλήματά τους» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε. Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών, έχουμε επίγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τόσο στην καθημερινότητά τους, όσο και για το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί που παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στα ΚΥΤ είτε είναι στη Λέσβο, είτε είναι στη Χίο, που ήμασταν χθες, είτε είναι στη Σάμο, είτε είναι στη Λέρο, είναι άνθρωποι που παραμένουν εγκλωβισμένοι για μήνες, είναι άνθρωποι που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να μείνουν στα νησιά, αλλά θέλουν να προχωρήσουν παρακάτω» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη, «η άποψη της Διεθνούς Αμνηστίας, έτσι όπως έχει δημοσιευθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, το έχουμε πει και δημόσια, το έχουμε πει και στους θεσμικούς φορείς οι οποίοι ασχολούνται με το θέμα, είναι ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία δημιουργεί πολύ έντονα προβλήματα σε σχέση με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ανθρώπων αυτών. Από αυτήν την άποψη, ο βασικός μας στόχος και βασικός στόχος της Διεθνούς Αμνηστίας είναι να αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός, να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε συνθήκες αξιοπρεπείς στην ενδοχώρα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο είμαστε σίγουροι ότι θα βοηθούσε και την τοπική κοινωνία, αφού και αυτή έχει δεχτεί ένα μεγάλο βάρος όλα αυτά τα χρόνια από αυτήν την κατάσταση».
Σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση που διαπίστωσε ότι επικρατεί στον καταυλισμό της Μόριας, απάντησε: «Έχουμε ξαναέρθει στη Μόρια. Έχουμε έρθει αρκετές φορές. Και στη Μόρια και στη ΒΙΑΛ της Χίου. Κάθε φορά οι συνθήκες είναι προφανώς διαφορετικές γιατί αυτές είναι σε συνάρτηση με τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται εδώ μέσα. Το γεγονός ότι η επίσημη χωρητικότητα του ΚΥΤ της Μόριας είναι 3.500 και σήμερα βρίσκονται εδώ 5.000 άτομα, αυτό από μόνο του, όπως αντιλαμβάνεσθε, δημιουργεί προβληματικές συνθήκες για τη διαβίωση αυτών των ανθρώπων, ειδικά των ανθρώπων που διαμένουν μεγάλα χρονικά διαστήματα. Είμαστε σίγουροι ότι γίνεται προσπάθεια από τους αρμόδιους που διοικούν σήμερα το Κέντρο. Παρόλα αυτά, είναι αυτές οι αντικειμενικές συνθήκες οι οποίες δημιουργούν ένα ταβάνι στις προσδοκίες μας για όποια αξιοπρεπή μεταχείριση των ανθρώπων αυτών».
Το απόγευμα, ο κ. Σακελλαρίδης θα συναντηθεί με φορείς και οργανώσεις που συμμετέχουν στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στη Λέσβο, ενώ αύριο θα έχει συναντήσεις με φορείς της αυτοδιοίκησης.