«Είναι παράλογο το αίτημα της Ελλάδας να υπάρξει αναθεώρηση του Συντάγματος» δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ βάζοντας οριστική «ταφόπλακα» στους λαθεμένους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης για «λύση ότι να ναι» ώστε να ικανοποιηθούν Αμερικανοί και Γερμανοί, εντάσσοντας την χώρα στις δομές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ
Σύμφωνα με όσα είπε, δε, στους Financial Times, «η απαίτηση αυτή απειλεί να τορπιλίσει τη συμφωνία που και οι δύο πλευρές λένε ότι επιδιώκουν».
Το «γελαστό» παιδί φαίνεται πως… μας δουλεύει άλλη μια φορά και δηλώνει μάλιστα αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμβιβασμός με τον Αλέξη Τσίπρα πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ το διήμερο 11-12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.
O τελικός του στόχος είναι ούτε καν να αλλάξει το όνομα σε σύνθετη ονομασία. Αυτό που μόνο θα μας επέτρεπε σαν «δήθεν παραχώρηση» είναι να αποκαλούμε εμείς τα Σκόπια όπως θέλουμε και αυτοί να χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» (σκέτο) στο εσωτερικό της χώρας και για διεθνή χρήση.
Εν ολίγοις η στρατηγική του είναι να φανούμε εμείς σε όλο τον πλανήτη ως «τρελοί του χωριού» που δεν θα αποδεχόμαστε την «πραγματικότητα».
Πρόκειται κυριολεκτικά για μια «τρύπα στο νερό» που όμως κινδυνεύουμε να πέσουμε μέσα σε αυτήν λόγω του γεγονότος ότι επιτρέψαμε να μεγαλώσουν τις πιέσεις τους πάνω μας Αμερικανοί και Γερμανοί.
«Είμαι αισιόδοξος. Είναι πολύ δύσκολο, το γνωρίζουμε αυτό. Αλλά θα ήταν έξυπνο και για τις δύο πλευρές να βρουν μια λύση το συντομότερο δυνατόν» δηλώνει χαρακτηριστικά.
«Τώρα η νέα απαίτηση από την Ελλάδα είναι να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας. Αλλά το Σύνταγμα είναι ένας κανόνας λειτουργίας της χώρας. Δεν έχει εφαρμογή εκτός της χώρας. Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή του Συντάγματος δεν θα αποτελεί μια τελική εγγύηση γιατί μια νέα κυβέρνηση στο μέλλον απλά θα μπορούσε να αλλάξει ξανά το Σύνταγμα» συμπληρώνει ο κ. Ζάεφ.
Επικαλούμενος τις διαπραγματεύσεις υπό τον Μάθιου Νίμιτς ο Σκοπιανός πρωθυπουργός λέει ότι εξετάζονται πέντε ονόματα με τον Αλέξη Τσίπρα.
– Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια) – the (Republic of Macedonia {Skopje} στο κείμενο των FT)
– Βόρεια Μακεδονία
– Άνω Μακεδονία
– Μακεδονία του Βαρδάρη και
– Νέα Μακεδονία
Σύμφωνα με τον ίδιο η τελευταία ονομασία δεν είναι αποδεκτή γιατί απουσιάζει ο γεωγραφικός προσδιορισμός ενώ για τις άλλες τέσσερις η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή.
Όπως παρατηρούν οι Financial Times αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε Τσίπρα-Ζάεφ θα απαιτηθεί η βοήθεια αντιπολιτευόμενων βουλευτών και αυτό δεν θα είναι εύκολο.
«Υπάρχει αρκετός εθνικισμός, αρκετή κριτική, άτομα και ομάδες που δεν θέλουν τη συμφωνία και στις δύο χώρες» λέει ο κ. Ζάεφ.