Η επιτυχημένη διεξαγωγή συνδυασμένων επιχειρήσεων που βασίστηκε στην ευρεία χρήση drones παρατήρησης και το καινούριο κέντρο διοίκησης ελέγχου και επικοινωνιών του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στην Αγκυρα είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας των Τούρκων στην επαρχία της Αφρίν κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής του YPG.
Αυτό που δεν κατάφερε ο ISIS μετά από επτά χρόνια μαχών το πέτυχαν οι Τούρκοι σε δύο μήνες, βασικά γιατί πέτυχαν να συνδυάσουν αποτελεσματικά την συντριπτική υπεροχή σε οπλικά συστήματα που διέθεταν.
Η τελική έφοδος έγινε τη νύχτα του Σαββάτου, όταν αθέατα τα μέλη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων έφτασαν μέχρι το κέντρο της πόλης και με την χρήση διοπτρών νυχτερινής όρασης εξουδετέρωσαν τις δύο κεντρικά κουρδικά φυλάκια που έφραζαν τον δρόμο στα τουρκικά τεθωρακισμένα.
Μαζί τους και ειδικές μονάδες αστικού αγώνα της Στρατοχωροφυλακής, οι οποίες έκαναν εξαιρετική δουλειά: Η εμπειρία τους από τις σφαγές στις πόλεις εντός του τουρκικού Κουρδιστάν και τις μάχες εντός αστικού ιστού, στάθηκε κρίσιμη.
Μετά την εξόντωση περίπου 60 Κούρδων μαχητών οι υπόλοιπες κουρδικές δυνάμεις αποχώρησαν προκειμένου να μην εγκλωβιστούν και καταστραφούν. Κατευθύνθηκαν νοτιοανατολικά της πόλης προς την Μάνπιτζ.
«Η πόλη εγκαταλείφτηκε δίχως άλλη αντίσταση», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων το Al Masdar News και προσθέτει ότι «παρά τα όσα λέγονταν το προηγούμενο διάστημα από Κούρδους μαχητές και παραστρατιωτικές δυνάμεις που υπερασπίζονταν την πόλη και την περιοχή ότι θα πολεμούσαν μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματος, στην πραγματικότητα την εγκατέλειψαν δίχως αντίσταση».
Εν συνεχεία οι τουρκικές φάλαγγες έφτασαν στο κέντρο της πόλης ενώ οι Σύροι σύμμαχοί τους του FSA εκτελούν αποστολές εκκαθάρισης και ελέγχου των οικιών.
Η τουρκική Αεροπορία εκτελούσε αποστολές κλειστής υποστήριξης σε οποιοδήποτε σημείο αντίστασης θεωρούσαν οι Τούρκοι επιτελείς ότι θα μπορούσε να τους κοστίσει θύματα. Τα σημεία καταστρέφονταν, συνήθως, με μία έξοδο και εν συνεχεία προχωρούσαν τα τουρκικά άρματα μάχης.
Οι Τούρκοι κατέλαβαν την συριακή εξέχουσα εντός της Τουρκίας, της Αφρίν, προστατεύοντας τα πλευρά της Αλεξανδρέτας και πλέον άλλαξαν με τα όπλα την συνθήκη της Λωζάνης που καθόριζε τα σύνορα στην περιοχή.
Ηδη εγκαταστάθηκε στρατηγείο του τουρκικού Στρατού στο κέντρο και πλέον θα πρέπει να περιμένουμε τις εξελίξεις προς την πλευρά της Μάνπιτζ. Οι Αμερικανοί δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αποχωρήσουν.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον που είχε συμφωνήσει σε “κοινό αμερικανοτουρκικό έλεγχο της Μάνπιτζ”, αποτελεί πλέον παρελθόν και ο διάδοχός του Μ.Πομπέο είναι πολύ αμφίβολο αν θα τηρήσει αυτή την συμφωνία.
Οι επόμενες ημέρες θα κυλήσουν με τουρκικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις αλλά το αργότερο μέχρι τις ερχόμενη Παρασκευή θα έχουν διαφανεί οι τουρκικές προθέσεις.
«Το κέντρο της πόλης Αφρίν είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού με την υποστήριξη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, από τις 8.30 το πρωί», ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του.
Πρέπει να κάνει και την ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία σοφότερη η όλη επιχείρηση και η κατάληξή της
Παρά το γεγονός ότι οι Κούρδοι, και ειδικά το YPG, είναι στενοί σύμμαχοι της Δύσης και ειδικά των ΗΠΑ στη Συρία, και φέρουν σημαντικό μερίδιο στην κατατρόπωση του ISIS στο συριακό έδαφος, η διεθνής κοινότητα, και πιο συγκεκριμένα oι ΗΠΑ και η Γαλλία, περιορίζονται στο να ζητούν από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, αρνούμενοι να παρέμβουν ανοικτά υπέρ των συμμάχων τους των Κούρδων.
Αλλά και οι Ρώσοι που έλεγχαν τον θύλακα αποχώρησαν την κρίσιμη ώρα έχοντας συμφωνήσει με την τουρκική κυβέρνηση.
Η συμπεριφορά ΗΠΑ, Ευρωπαίων και Ρωσίας, αποδεικνύει ότι ουδείς μπορεί να βασίζεται σε τρίτα κράτη για την ασφάλειά του, αν δεν μπορεί ο ίδιος να την εξασφαλίσει.
Να πούμε ότι ότι οι δηλώσεις-ευχές όλων των προαναφερομένων για την Αφρίν, είναι copy-paste οι δηλώσεις των “εταίρων” μας της ΕΕ και των ΗΠΑ μετά την αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Εβρο…