Έφτασαν στην 110ΠΜ, στην αεροπορική βάση της Λάρισας, τα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 της Αεροπορίας των ΗΠΑ μαζί με ομάδα Αμερικανών αξιωματικών, όπως αναμενόταν σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία».
Όπως είχε αναφέρει η εφημερίδα σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα, δεκάδες αξιωματικοί και τεχνικό προσωπικό της Αεροπορίας των ΗΠΑ μαζί με μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9, επρόκειτο να φτάσουν στην αεροπορική βάση της Λάρισας στις αρχές του Μαρτίου, στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης με τα ελληνικά μη επανδρωμένα ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ της Μοίρας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΜΕΑ/Φ) με κωδικό κλήσης «ΑΧΕΡΩΝ».
Βέβαια το θέμα της συνεκπαίδευσης έχει μόνο έννοια για το προσωπικό της ΜΜΕΑ/Φ προκειμένου να εκπαιδευτεί στο αμερικανικό δόγμα επιχειρήσεων καθώς τα δύο UAV τα χωρίζει άβυσσος ως προς τις δυνατότητες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Αμερικανοί θα παραμείνουν στην 110ΠΜ για έξι μήνες.
Η ανάπτυξη των Αμερικανικών MQ-9 στην αεροπορική βάση της Λάρισας, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, εντάσσεται αυστηρά στο πλαίσιο διμερούς εκπαίδευσης ωστόσο δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2017 πολυμελές κλιμάκιο Αμερικανών αξιωματικών περιόδευσε σε Πτέρυγες Μάχης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και «επιθεώρησε» εγκαταστάσεις προς αξιοποίηση, χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστή η απόφασή τους.
Ταυτόχρονα δημοσίευμα του ισραηλινού Debka, ισχυρίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εγκρίνει τα σχέδια επίσπευσης της μετακίνησης κρίσιμων στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με τα σχέδια να συμπεριλαμβάνουν τη μετακίνηση των δυνάμεων από το Ιντσιρλίκ στην 117 Πτέρυγα Μάχης.
Το θέμα των μετεγκαταστάσεων φέρεται να απασχόλησε τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με τον ισχυρό άνδρα της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα – διάδοχο και υπουργό Άμυνας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στον Λευκό Οίκο στις 20 Μαρτίου.
Ταυτόχρονα άλλες πληροφορίες αναφέρουν μετακίνηση του κέντρου επιχειρήσεων της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης CENTCOM (Central Command) που βρίσκεται στην αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ, σε σαουδαραβικό έδαφος.
Η μετεγκατάσταση θα γίνει στη βάση Αλ Χαρζ (Al Kharj), 77 χιλιόμετρα νοτίως της σαουδαραβικής πρωτεύουσας, Ριάντ.
Η μετακίνηση της CENTCOM από το Κατάρ στη Σαουδική Αραβία έχει προωθηθεί και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), με τον ηγέτη εκεί, σεΐχη Ζαγιέντ μπιν Σουλτάν Αλ ναγιάν, να είναι στενός φίλος με τον διάδοχο του θρόνου στη Σ.Αραβία.