Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε συζήτησαν στο Κρεμλίνο το θέμα της «ειρηνευτικής συμφωνίας», η οποία δεν υπεγράφη ποτέ ανάμεσα στις δύο χώρες μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εξαιτίας της διαφοράς τους για τις Κουρίλες Νήσους.
«Συζητήσαμε το θέμα μίας ειρηνευτικής συμφωνίας. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε με υπομονή να αναζητούμε μία λύση που θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Ρωσίας και της Ιαπωνίας και θα είναι αποδεκτή από τους λαούς των δύο χωρών», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας κατά την διάρκεια τη κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τις συνομιλίες.
Ο Iάπωνας πρωθυουργός από την πλευρά του δήλωσε ότι η επίλυση της διαφοράς που διαρκεί εδώ και 70 χρόνια είναι δύσκολη , αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα τεθεί ένα τέλος στο πρόβλημα κατά την διάρκεια «της γενιάς μας».
«Είναι ο βασικός στόχος του προγράμματός μας», συνέχισε ο Σίνζο Ανμπε.
Η Ρωσία και η Ιαπωνία δεν κατόρθωσαν μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να υπογράψουν συνθήκη ειρήνης εξαιτίας των Κουρίλων, ηφαιστειογενών νήσων που ανήκουν επισήμως στην ρωσική περιοχή της Σαχαλίνης, αλλά διεκδικούνται από την Ιαπωνία.
Σειρά σχεδίων για την βελτίωση της συνεργασίας των δύο χωρών με επίκεντρο τις Κουρίλες έχουν τεθεί σε εφαρμογή.«Θα διευκολύνουμε την επίσκεψη πολιτών της Ιαπωνίας» στις Κουρίλες, δήλωσε για παράδειγμα ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο και ο Σίνζο Αμπε αναφέρθηκε στην ανάγκη μίας πλήρους και οριστικής αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας.
Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να μην κάνουν άλλο ένα βήμα προς την σύγκρουση και να διατηρήσουν την κατάσταση στο πεδίο της διπλωματίας.
Οι Κουρίλες νήσοι (ρώσικα: Κουρίλσκιε Οστροβά, ιαπωνικά: Τσισίμα Ρέτο) είναι νησιωτικό αρχιπέλαγος στη βορειοανατολική Ασία.
Εκτείνονται σε μήκος 1.200 περίπου χιλιομέτρων, από το Χοκάιντο της Ιαπωνίας μέχρι την χερσόνησο Καμτσάτκα της Σιβηρίας και χωρίζουν την Οχοτσκική θάλασσα από τον βόρειο Ειρηνικό. Αποτελείται από συνολικά 56 ηφαιστειογενή νησιά με αρκετές μικρότερες βραχονησίδες. Ανήκουν στην περιφέρεια Σαχαλίνης.
Τα κυριότερα νησιά των Κουρίλων νήσων, ανά έκταση, είναι:
Κατάταξη Νησί Έκταση (km²)
1 Ιτουρούπ 3.200
2 Παραμουσίρ 2.053
3 Κουνασίρ 1.490
4 Ουρούπ 1.430
5 Ονεκοτάν 425
6 Σουμσού 388
7 Σικοτάν 250
8 Σιμουσίρ 227,6
9 Shiashkotan 122
10 Νήσος Ατλάσοβ 119
Όλα τα νησιά ανήκουν πλέον στην Ρωσία, όμως η Ιαπωνία διεκδικεί τα τέσσερα νοτιότερα, τα Ιτουρούπ, Κουνασίρ, Σικοτάν καθώς και τις νησίδες Χαμπομάι, τα οποία έχουν οδηγήσει στην διαμάχη των Κουρίλων.
Τα τέσσερα αυτά νησιά τα κατέλαβαν οι Σοβιετικοί στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι Κουρίλες διαθέτουν άφθονους φυσικούς πόρους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται μεγάλα και πλούσια αλιευτικά πεδία, πετρέλαιο και ορυκτά (σιδηροπυρίτης, θείο και πολυμεταλλικά μεταλλεύματα). Η αλιεία είναι σήμερα η κύρια πηγή εισοδήματος για το αρχιπέλαγος.