Kαι οι Γερμανοί είναι πολύ χαρούμενοι που η Ελλάδα εκχώρησε την Μακεδονία και τα δικαιώματά της στους Σκοπιανούς
«Η Ελλάδα ζητούσε εδώ και χρόνια να αλλάξει όνομα η “Μακεδονία”. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται στην Αθήνα δημόσια και αναγγέλλει το απίστευτο: μια συμφωνία στη θέμα του ονόματος με την γείτονα» γράφει η FAZ.
Η διαφωνία φαινόταν παράλογη, αλλά οι συνέπειες ήταν σοβαρές: Για σχεδόν τρεις δεκαετίες, η Ελλάδα εμπόδιζε την ένταξη του βαλκανικού κράτους της «Μακεδονίας» στη Δύση. Ο λόγος; Το όνομα «Μακεδονία» αναφέρεται στον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος είναι εκπρόσωπος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Επομένως, οι Σλάβοι κάτοικοι του παρανόμως σήμερα αποκαλούμενου έτσι κράτους της Μακεδονίας, μιας πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, δεν έχουν το δικαίωμα να φέρουν αυτό το όνομα.
Σε τελευταία ανάλυση, οι Σλάβοι ήρθαν στα Βαλκάνια τον 6ο αιώνα μ.Χ., δηλαδή σχεδόν μια χιλιετία μετά τη γέννηση του Αλεξάνδρου. Με τέτοιου είδους επιχειρήματα εμπόδισε η Ελλάδα, μεταξύ άλλων, την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας του Βουκουρεστίου το 2008 – αν και όλα τα άλλα κράτη της Συμμαχίας ήταν υπέρ.
Σύμφωνα με τη FAZ, οι συνέπειες της προκληθείσας από την Ελλάδα αναγκαστικής απομόνωσης της Μακεδονίας δεν ήταν αποφασιστικής σημασίας μόνο για την ίδια τη χώρα αυτή, αλλά δυνητικά αποσταθεροποιητικές για ολόκληρα τα νότια Βαλκάνια.
«Ο πρώην πρωθυπουργός Νικόλα Γκρουέφσκι, με το πέρασμα των χρόνων, μετέτρεψε τη χώρα σε αυτοκρατορία για τον εαυτό του και μια μικρή κλίκα κλεπτοκρατών. Στον αλβανικό πληθυσμό της «Μακεδονίας», που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο των δύο εκατομμυρίων κατοίκων του μικρού κράτους, άρχισαν κα ακούγονται φωνές για προσάρτησή τους στο γειτονικό κράτος της Αλβανίας, εάν ο δρόμος της πΓΔΜ προς τη Δύση συνέχιζε να παρεμένει κλειστός» σημειώνει η FAZ
Μια «ιστορική και πολύ θαρραλέα επιτυχία»
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συνεχάρη τους πρωθυπουργούς Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα για την «ιστορική συμφωνία» στο θέμα του ονόματος. Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν είχε προηγουμένως επιλέξει, επίσης, στο twitter ανάλογες εκφράσεις για να συγχαρεί την Αθήνα και τα Σκόπια για την «ιστορική και πολύ θαρραλέα επιτυχία».