Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έκρινε σήμερα ότι η Ιταλία “έχει δίκιο” όταν λέει πως δεν μπορεί να υποδεχτεί όλους τους μετανάστες που φτάνουν διαπλέοντας τη Μεσόγειο και κατηγόρησε την Ευρώπη ότι δεν αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί.
Η νέα ιταλική κυβέρνηση δέχεται σφοδρές επικρίσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της επειδή αρνήθηκε να επιτρέψει τον ελλιμενισμό ενός πλοίου που μετέφερε 629 μετανάστες. Η Ιταλία και η Μάλτα επί 30 ώρες επέρριπταν η μία στην άλλη την ευθύνη για το πλοίο Aquarius, που είχε ναυλωθεί από τη γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση SOS Mediterranee, μέχρι που παρενέβη η Ισπανία και πρότεινε να παραλάβει η ίδια τους ανθρώπους αυτούς.
Το Aquarius αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Βαλένθιας σε λίγες ημέρες.
“Ως Ευρωπαίος, αισθάνομαι ντροπή να βλέπω ένα πλοίο να περιπλανιέται έτσι στη θάλασσα”, είπε ο Ύπατος Αρμοστής Φιλίπο Γκράντι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη. “Πιστεύω ότι ο κλείσιμο των λιμανιών (…) απειλεί την ασφάλεια στη θάλασσα (…) και επομένως δεν είναι η σωστή λύση”, πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο Γκράντι τόνισε ότι “θα πρέπει να ακούσουμε τον λόγο για τον οποίο η Ιταλία δηλώνει ότι κλείνει τα λιμάνια της”. Ο Ύπατος Αρμοστής, που είναι Ιταλός, υπενθύμισε ότι η Ιταλία δέχτηκε τα τελευταία χρόνια περίπου 700.000 μετανάστες. Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, οι μετανάστες θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα για χορήγηση ασύλου στη χώρα πρώτης υποδοχής, γεγονός που ασκεί πιέσεις στην Ιταλία και την Ελλάδα, τις δύο χώρες “εισόδου” από την πλευρά της Μεσογείου.
“Πιστεύω ότι η Ιταλία έχει δίκιο να λέει ότι δεν μπορούν όλοι να πάνε εκεί”, συνέχισε. “Το πρόγραμμα επανεγκατάστασης από την Ελλάδα και την Ιταλία, να με συγχωρείτε, αλλά απέτυχε. Αν η Ευρώπη δεν επανεξετάσει αυτήν την αντίληψη του μοιράσματος του βάρους, δεν θα εξέλθουμε ποτέ από αυτήν την κατάσταση”, υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον Γκράντι, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί η ευθύνη των κρατών για την περίπτωση μαζικών διασώσεων στη θάλασσα. “Θα πρέπει να το έχουμε διευθετήσει εκ των προτέρων, ώστε ένα διασωστικό πλοίο να ξέρει πού θα πάει”, είπε. Χωρίς ένα σαφές μοίρασμα των ευθυνών “θα έχουμε και άλλα επεισόδια σαν του Aquarius τις επόμενες εβδομάδες και αυτό είναι σκανδαλώδες”, κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ