O Δημήτρης Μπαλτάκος ήταν ο επικεφαλής της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος (ΜΥΑ/ΛΣ) η οποία έπαιξε τον πρωταρχικό ρόλο στην επιχείρηση διάσωσης των κατοίκων του Ματιού από τη θάλασσα.
Σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ αποκαλύπτει πως οι άντρες του λιμενικού από τις 7 το απόγευμα άρχισαν να επιχειρούν στην περιοχή, ενώ έσωσαν πάνω από 465 άτομα.
Είχαν εντοπίσει τους πρώτους νεκρούς πολύ πριν νυχτώσει ενημερώνοντας την πολιτική ηγεσία παρολαυτά στις 11.30 μμ που έγινε η πρώτη ενημέρωση δεν έγινε ουδεμία αναφορά σε θύματα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ειδοποιήθηκαν στις 6.30 το απόγευμα ότι υπήρχαν αποκλεισμένοι άνθρωποι στα λιμανάκια στο Μάτι και ξεκίνησαν από τον Άγιο Κοσμά.
Έφτασαν στο σημείο λίγο μετά τις 7 (δεν κοιτούσα την κρίσιμη εκείνη ώρα το ρολόι είπε χαρακτηριστικά) και ρίχτηκαν στη μάχη.
Το πρώτο πράγμα που είδαμε είπε ο Δημήτρης Μπαλτάκος, ήταν εκατοντάδες κόσμου μέσα στη θάλασσα και στην παραλία.
Πολύ σύντομα εντοπίσαμε τα πρώτα θύματα και όπως χαρακτηριστικά είπε, ως αρχαιότερος αξιωματικός της ομάδας των 40 ανδρών των ΟΥΚ, ενημέρωσα και την στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Όπως χαρακτηριστικά είπε εντοπίσαμε τον πρώτο νεκρό πολύ πριν νυχτώσει.
Παρόλα αυτά στις 11.30 το βράδυ, στην ενημέρωση του πρωθυπουργού στο Χαλάνδρι, ουδείς μίλησε για θύματα. Μιλούσαν για κάποια σπίτια που καίγονταν και για λίγους ανθρώπους που ήταν σε ένα λιμανάκι.
Μολονότι όπως σύμφωνα με τον κ. Μπαλτάκο, η πολιτική και η φυσική του ηγεσία είχαν αμέσως ενημερωθεί, στο συντονιστικό ουδείς γνώριζε (ή ουδείς μίλησε) για την ύπαρξη νεκρών.
Όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε ο κ. Μπαλτάκος, οι ΟΥΚάδες έσωσαν και μετέφεραν στο λιμάνι της Ραφήνας πάνω από 465 άτομα, την ώρα που υπό τις δικές του οδηγίες και το συντονισμό του Λιμενάρχη της Ραφήνας, ιδιωτικά σκάφη έσωσαν πάνω από 700 άτομα.
Στην επιχείρηση, όπως είπε, πήραν μέρος και έξι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ της Αστυνομίας που είχαν φτάσει μέσα από τις φλόγες στην παραλία και αυτοί με αυτοθυσία βοήθησαν τον αποκλεισμένους στην παραλία της κολάσεως να επιβιβαστούν στα φουσκωτά.
Συνολικά στο απόγειο της επιχείρησης πήραν μέρος πάνω από 13 σκάφη του Λιμενικού και 20 ιδιωτών που συντονίζονταν από τον Λιμενάρχη της Ραφήνας, όμως στη συνέχεια βρέθηκαν στο σημείο και άλλα σκάφη ιδιωτών που έσπευσαν με δική τους πρωτοβουλία για να βοηθήσουν.