Μετά τον μεγάλο σάλο και τις σφοδρές αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία για την πρόωρη αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου, μόλις 36 μήνες μετά την κράτηση του και ενώ εξέτιε ποινή 21 ετών κάθειρξης, συνελήφθη αργά το βράδυ της Παρασκευής μετά την έφεση που ασκήθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου – και έγινε δεκτή- από το συμβούλιο Εφετών της Εύβοιας που συνεδρίασε αργά χθες το βράδυ.
Έτσι, αργά το βράδυ της Παρασκευής η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε τον Φλώρο καθώς υπήρχε έκδηλη ανησυχία ότι θα επιχειρήσει να διαφύγει, μετά την απόφαση της Εισαγγελίας Εφετών να ασκήσει έφεση κατά του βουλεύματος αποφυλάκισής του.
Είχε δηλώσει κατοικία στα Βόρεια Προάστια και εντοπίστηκε σε οικία φίλης του στην Γλυφάδα.
Το Συμβούλιο Εφετών Ευβοίας με διαδικασίες εξπρές έκανε δεκτή λίγο πριν τα μεσάνυχτα, την έφεση που άσκησε το μεσημέρι κατά του βουλεύματος αποφυλάκισης ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ευβοίας, Λ.Σοφουλάκης. Με το διατακτικό του βουλεύματος ακυρώνεται το βούλευμα αποφυλάκισης και διατάσσεται η σύλληψή του. Αμεσως ο κ.Σοφουλάκης διαβίβασε το διατακτικό στη ΓΑΔΑ και η προσαγωγή του Φλώρου μετατράπηκε σε σύλληψη.
Ολη τη νύχτα ο Φλώρος κρατήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και το πρωί οδηγήθηκε στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών. Από εκεί θα μεταφερθεί στις φυλακές Χαλκίδας.
Εκεί που επιστρέφει μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.
Προηγούμενη ενημέρωση
Στη φυλακή επιστρέφει ο Αριστείδης Φλώρος μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία αλλά και την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Ευβοίας να κάνει δεκτή την έφεση κατά του αρχικού βουλεύματος με το οποίο είχε αποφυλακιστεί.
Ο καταδικασμένος για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης των εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος Energa – Hellas Power, είχε αποφυλακιστεί για λόγους υγείας.
Ωστόσο διαπιστώθηκε ότι ο ιατρικός φάκελός του ήταν διάτρητος.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ευβοίας, Λάμπρος Σοφουλάκης, άσκησε έφεση κατά του βουλεύματος που άνοιξε την πόρτα των φυλακών στον 39χρονο με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, έπειτα από περίπου 36 μήνες στη φυλακή, αν και καταδικασμένος σε 21 χρόνια κάθειρξη για το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο της Energa-Hellas Power, ύψους 256 εκατ. ευρώ.
Είχε προηγηθεί σχετική παραγγελία προς τον κ. Σοφουλάκη από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Χαράλαμπο Βουρλιώτη. Ειδικότερα, ο κ. Βουρλιώτης, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο βούλευμα «κάθε άλλο παρά εμπεριστατωμένο και πειστικό», ζητούσε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ευβοίας να εξετάσει το ενδεχόμενο άσκησης έφεσής του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παραγγελία του προς τον κ. Σοφουλάκη ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει πως οδηγήθηκε σε αυτή «εν όψει του ότι το ιατρικό πιστοποιητικό αναπηρίας στο οποίο στηρίχθηκε η θετική κρίση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας είναι προδήλως αόριστο, ασαφές και ως εκ τούτου ατεκμηρίωτο ώς προς τη συνδρομή του διαλαμβανόμενου ποσοστού αναπηρίας 70%. Και αυτό γιατί δεν προσδιορίζονται οι συγκεκριμένες παθήσεις και το σχετικό ποσοστό αναπηρίας, αλλά σημειωνεται απλώς ότι το 35% οφείλεται σε ψυχιατρική πάθηση».
Ακόμη, ο κ. Βουρλιώτης επισημαίνει, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην παραγγελία του, ότι δεν αναφέρεται ο τρόπος υπολογισμού συνολικού ποσοστού αναπηρίας, ενώ δεν φαίνεται να έχει επισυναφθεί στη δικογραφία το σχετικό πρακτικό της αρμόδιας επιτροπής ΚΕΠΑ, που εξέδοσε την επίμαχη πιστοποίηση. Ολα αυτά, κατά τον κ. Βουρλιώτη, καθιστούν το βούλευμα «κάθε άλλο εμπεριστατωμένο και πειστικό».
Σήμερα έγινε γνωστό ότι δύο γιατροί δήλωσαν ότι οι υπογραφές τους στον ιατρικό φάκελο του Φλώρου ήταν πλαστές. Ο Σπύρος Ζακυνθινός, διευθυντής Α’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας στον Ευαγγελισμό, φέρεται να έχει υπογράψει τη σπιρομέτρηση ωστόσο δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση: «Τόσο η εξέταση, όσο και η υπογραφή μου σε αυτήν είναι πλασματικές. Ουδέποτε είδα τον κ. Φλώρο ή κάποια από τις εξετάσεις του. Εχω στείλει έγγραφη αναφορά στη διοικήτρια του νοσοκομείου και στον ΕΦΚΑ» δήλωσε σχετικά.
Νωρίτερα και η πνευμονολόγος που φέρεται ότι ως πανεπιστημιακή υπότροφος στον Ευαγγελισμό έχει υπογράψει την ιατρική γνωμάτευση για το σύνδρομο άπνοιας- υπόπνοιας στον 39χρονο κατάδικο Αριστείδη Φλώρο είχε δηλώσει ότι η υπογραφή της έχει πλαστογραφηθεί! Μιλώντας από το εξωτερικό όπου πλέον εργάζεται η πνευμονολόγος, με ειδίκευση στις διαταραχές ύπνου, Καλλιρρόη Λάμπρου, υποστηρίζει πως ουδέποτε έχει συναντήσει ως ασθενή τον Αριστείδη Φλώρο και πως ουδέποτε υπέγραψε γνωμάτευση ύπνου γι’ αυτόν.
Χαρακτηρίζει πλαστή την υπογραφή της στο έγγραφο που περιέχεται στον εισηγητικό φάκελο του Αριστείδη Φλώρου προς το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), επισημαίνοντας πως «η υπογραφή μου χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά για λόγο τον οποίο δεν γνωρίζω».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας είχε δηλώσει το Ψυχικό ως τόπο κατοικίας του, ωστόσο την Παρασκευή βρέθηκε στο σπίτι φίλης του στη Γλυφάδα.
Λίγο μετά η προσαγωγή έγινε σύλληψη, ενώ μετά τη συνεδρίαση με διαδικασίες εξπρές του Συμβουλίου Εφετών Ευβοίας μέσα στη νύχτα αποφασίστηκε ότι γίνεται δεκτή η έφεση κατά του αρχικού βουλεύματος με το οποίο είχε αποφυλακιστεί ο Αρ. Φλώρος.
Πρόκειται για διαδικασίες σπάνιας έντασης, από την ελληνική δικαιοσύνη, κατόπιν της κατακραυγής που προκλήθηκε, καθώς σε μια ημέρα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτης παρήγγειλε να μελετηθεί το ενδεχόμενο έφεση του βουλεύματος και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ευβοίας Λ. Σοφουλάκης την άσκησε.
Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εισαγγελέας Εφετών είχε προτείνει προς το Συμβούλιο να γίνει δεκτή η έφεση και να εξαφανιστεί το βούλευμα αποφυλάκισης.
Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών βγήκε μετά τα μεσάνυχτα απόψε και αφού το αρχικό βούλευμα ανατρέπεται, ο 39χρονος επιχειρηματίας επιστρέφει στη φυλακή.
Σύμφωνα με το βούλευμα βάση του οποίου δικάστηκαν οι 19 συνολικά κατηγορούμενοι, οι φόροι που κατέβαλαν οι πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ κατέληγαν στις τσέπες των ιδιοκτητών της Energa και της Hellas Power (Β.Μηλιώνης).
Μερίδα των κατηγορουμένων στη συνέχεια διακινούσαν τα εκατομμύρια που είχαν συγκεντρώσει – κυρίως από το γνωστό «χαράτσι» στα ακίνητα – σε διάφορα σημεία του κόσμου ώστε να χαθούν τα ίχνη τους.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στο βούλευμα «στην Αθήνα, στη Ζυρίχη Ελβετίας, στο πριγκιπάτο του Μονακό, στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο Χονγκ Κονγκ Κίνας, στη Σιγκαπούρη, στη Λευκωσία Κύπρου, στη Σόφια Βουλγαρίας, στη Βηρυτό Λιβάνου, στην Κωνσταντινούπολη Τουρκίας και στο Μαϊάμι των ΗΠΑ από τον Μάιο 2011 έως τον Νοέμβριο του 2012 (σ.σ μερίδα των κατηγορουμένων) χρησιμοποιούσαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα διεθνώς για να διακινηθούν χρηματικά ποσά ύψους 256.521.323,96 ευρώ και να τους προσδώσουν νομιμοφάνεια».
Πάντως βάση της απόφασης που είχε εκδοθεί, θα πρέπει να αποδοθεί στο ελληνικό δημόσιο ποσό 52. 206. 263 ευρώ το οποίο αποτελεί τον ΕΤΗΔΕ, δηλαδή το γνωστό ως «χαράτσι» στα ακίνητα, από το συνολικό ποσό των 120 εκατομμυρίων που έχει δεσμευθεί από τα ταμεία των δυο εταιρειών.
Επίσης, με βάση την απόφαση στο Δημόσιο θα πρέπει να αποδοθούν επίσης 5.992.040 ευρώ για το αδίκημα της λαθρεμπορίας. Ακόμη, είχε διατάξει την άμεση απόδοση στους δήμους όλων των εισπρεκτέων απαιτήσεων τους από τέλη ύψους 29.813 ευρώ.
Τέλος, το δικαστήριο είχε διατάξει να κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό των 120 εκατ. ευρώ που είναι δεσμευμένο στις τράπεζες από όπου θα εισπράξουν δημόσιο και δήμοι.
Η υπόθεση της Energa – Hellas Power δεν είναι η μόνη για την οποία ο 39χρονος επιχειρηματίας έχει καταδικασθεί. Τον περασμένο Μάρτιο ο Αρ. Φλώρος είχε κριθεί ένοχος για ηθική αυτουργία στην απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, τον Νοέμβριο του 2014 στην Πεντέλη.
Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε κάθειρξη 13 ετών με αναστολή με τον ίδιο να αρνείται κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση. Ως φυσικοί αυτουργοί της απόπειρας δολοφονίας είχαν κατηγορηθεί δύο σκληροί Αλβανοί κακοποιοί, που ανακρινόμενοι είχαν υποδείξει τον επιχειρηματία ως το άτομο που τους είχε υποσχεθεί αμοιβή 300.000 ευρώ προκειμένου να δολοφονήσουν τον δικηγόρο του ΛΑΓΗΕ και αντίδικό του στην υπόθεση Energa – Hellas Power Γιώργο Αντωνόπουλο.
Το δικαστήριο είχε καταδικάσει σε πολυετείς καθείρξεις τους δυο Αλβανούς βαρυποινίτες και μάλιστα χωρίς αναστολή.