Oι ΗΠΑ συνεχίζοντας την πολιτική ανοίγματος μετώπων με όλες τις μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις του πλανήτη, μετά τις Ρωσία, Κίνα, ΕΕ, Ιράν και Τουρκία επέλεξαν να προχωρήσουν σε ένα ακόμα, με την Ινδία απειλώντας την ευθέως να μην αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα των S-400.
Εκτός από την Τουρκία, Σαουδική Αραβία,Κατάρ και Ινδία βρίσκονται σε συζητήσεις για την αγορά S-400. Η Ινδία ενοχλεί όμως πολύ περισσότερο τις ΗΠΑ καθώς είναι μια πολύ μεγάλη γεωπολιτική δύναμη.
Είναι μια χώρα που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, μεγάλη σε μέγεθος οικονομία, ανήκει στα BRICS που αποτελεί κατά την Ουάσιγκτον έναν εχθρικό για το ΝΑΤΟ σχηματισμό όπως και συμμετέχει ως «παρατηρητής» στο Σύμφωνο της Σαγγάης το οποίο σχεδιάζεται στο άμεσο μέλλον από Ρωσία και Κίνα να μετεξελιχθεί σε ένα ανατολικό «Αντι-ΝΑΤΟ»
Στα πλαίσια αυτών των σχεδιασμών οι S-400 θα παίξουν σημαντικό ρόλο,άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στις συνόδους του Συμφώνου καλείται να συμμετέχει και η Τουρκία η οποία και αυτή προχώρησε στην αγορά των ρωσικών πυραύλων.
Ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ , Randall Schriver, υπεύθυνος για την Ασία και τον Ειρηνικό, επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν σαφές ότι η δυσαρέσκεια και η ενόχληση της Ουάσινγκτον για την αγορά των S-400 δεν αφορά μόνο στην Τουρκία.
“Έχουμε δώσει την εντύπωση ότι είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε εξαιρέσεις. Αυτό έδωσε την εντύπωση στην Ινδία ότι θα αποφύγει επιπτώσεις σε περίπτωση που προχωρήσει στην αγορά των S-400. Θα πρέπει να κάνουμε σαφές ότι αυτή η εντύπωση είναι λανθασμένη”, είπε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας, μιλώντας σε συμπόσιο στο Carnegie Endowment Center για τη Διεθνή Ειρήνη, στην Ουάσινγκτον.
Το ζήτημα είναι ότι οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια επιδεικνύουν μια πρωτοφανή αλαζονεία ενάντια σε χώρες πολύ ισχυρές ακόμα και για τα δικά τους δεδομένα.
Η Ινδία δεν είναι αστείο μέγεθος. Είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου με πληθυσμό άνω του δισεκατομμυρίου και διαθέτει πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις. Ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν έχει ενταχθεί ακόμα πλήρως σε έναν γεωπολιτικό σχηματισμό που να περιλαμβάνει Ρωσία και Κίνα είναι γιατί ακόμα το Δελχί έχει συνοριακές και γεωπολιτικές διαφορές με το Πεκίνο.
Κάποτε όμως θα λυθούν. Το συμφέρον του Δελχί είναι πολύ πιο κοντά με τα συμφέροντα Πεκίνου-Μόσχας παρά με της Ουάσιγκτον και στην Ινδία έχουν συναίσθηση ότι είναι ένα μεγάλο έθνος με ιστορία που θα εξυπηρετεί πρωτίστως τις δικές του ανάγκες ενώ υπάρχει πάντα μια διάχυτη αντιπάθεια για το αγγλοσαξωνικό στοιχείο στο οποίο ανήκει συνειδησιακά και όχι φυλετικά η Αμερική.
Το να επεμβαίνουν στις αποφάσεις της Ινδίας για τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων της οι Αμερικανοί με τόσο άκομψο και αυταρχικό τρόπο είναι κάτι που προκαλέσει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Μάλιστα οι ΗΠΑ απείλησαν την Ινδία με κυρώσεις. Προφανώς θέλουν να εντάξουν και άλλη χώρα στο μέτωπο της αποδολαριοποίησης.
Κάτι συμβαίνει στις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια δείχνουν να μην μπορούν να μετρήσουν σωστά το μέγεθός τους συνολικά σε αντιπαράσταση με τα μεγέθη όλων των άλλων.
Εκτός εάν προκαλούν ταραχές για να δουν αν θα προκύψει κάποια ευκαιρία για αυτούς.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.