Το παράρτημα της CIA, το γνωστό think tank “Stratfor”, χαρακτηρίζει ως “στρατηγική μεσαία δύναμη” την Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν ενώ προειδοποιεί για ανακατατάξεις στις παγκόσμιες συμμαχίες λέγοντας πως το δ’ τρίμηνο θα είναι δύσκολο λόγω πολλών ανοικτών θεμάτων.
Ο χαρακτηρισμός που προσδίδει στην Τουρκία, η χτεσινή μεταστροφή του Ρ.Τ.Ερντογάν και οι δηλώσεις πριν λίγο του αντιπροέδρου του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος μαρτυρούν πως βρίσκονται σε εξέλιξη υπόγειες διεργασίες που ίσως οδηγήσουν στην απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα.
Δύσκολο και γεμάτο εντάσεις προμηνύεται και το τελευταίο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Stratfor, που αναμένει διατήρηση των πιέσεων στις εμπορικές συμφωνίες και συνέχιση των προκλήσεων στις αναδυόμενες αγορές. Παράλληλα, εκτιμά πως δεν θα σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος στην επίλυση συγκρούσεων, ενώ θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές σε διάφορες συμμαχίες.
Οι αναλυτές του Stratfor, αναμένουν διατήρηση των πιέσεων στις εμπορικές συμφωνίες και συνέχιση των προκλήσεων στις αναδυόμενες αγορές, εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει επίλυση συγκρούσεων, και αναμένουν μεγάλες αλλαγές σε διάφορες συμμαχίες.
“Στρατηγική μεσαία δύναμη η Τουρκία”
Οι ΗΠΑ χρειάζονται όσους περισσότερους συμμάχους μπορούν να έχουν σε μια εποχή ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων.
Ωστόσο, η «ωμή» πολιτική των ΗΠΑ στα θέματα των δασμών και των κυρώσεων θα οδηγήσει τις στρατηγικές μεσαίες δυνάμεις –όπως η Τουρκία και το Πακιστάν– στην αναζήτηση μη Δυτικών εναλλακτικών. Παράλληλα θα αναγκάσει τις μεγάλες δυνάμεις -όπως η Ευρώπη- να ξαναχτίσουν την κυριαρχία τους σε οικονομία και ασφάλεια εν μέσω τεταμένων διατλαντικών σχέσεων.
Στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως για πρώτη φορά το think tank της CIA αποκαλεί την Τουρκία “στρατηγική μεσαία δύναμη” ενώ είναι γεγονός πως οι σχέσεις ΗΠΑ-Πακιστάν δεν είναι καλές με την Ουάσινγκτον να έχει διακόψει χρηματοδότηση και εκπαίδευση. Συνεπώς το “βαθύ κράτος” των ΗΠΑ “συστήνει” στον Ν.Τραμπ να τα βρει με την Αγκυρα. Ποιος άλλωστε θα ήθελε να χάσει μια “στρατηγική μεσαία δύναμη” ;
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και βουλευτής Δαρδανελίων Μουχαρέμ Ερκέκ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ανέφερε ότι ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον μπορεί να μείνει ελεύθερος στις 12 Οκτωβρίου μετά την εκδίκαση της αίτησης που έκανε ο δικηγόρος του, προκειμένου να τερματιστεί ο κατ’ οίκον περιορισμός και να αρθεί η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Συγκεκριμένα, αφού τόνισε ότι η δικαιοσύνη στην Τουρκία είναι χειραγωγημένη από τον Ερντογάν, υπογράμμισε:
«Η υπόθεση του πάστορα Μπράνσον είναι μια τραγωδία. Η Τουρκία δεν είναι πλέον ένα ασφαλές λιμάνι, αφού δεν λειτουργεί η δικαιοσύνη. Υπάρχει μια πολύ σοβαρή φυγή κεφαλαίων από την Τουρκία. Θέλουμε επενδύσεις παραγωγικές και υψηλής τεχνολογίας, όμως δεν έρχονται πλέον. Γιατί δεν είμαστε ασφαλής χώρα, δεν υπάρχει δικαιοσύνη».
Αναφερόμενος στο θέμα των κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές είπε:
«Όταν το ζητάει η Μέρκελ, τους Γερμανούς κρατούμενους τους αφήνουμε αμέσως ελεύθερους. Αυτοί που απελευθερώνονται γιατί συνελήφθησαν, η σύλληψή τους ήταν άδικη; Αν δεν ήταν άδικη, ποιος δίνει εντολή στη δικαιοσύνη να τους απελευθερώσει; Ο Μακρόν το ζητάει και οι Γάλλοι πολίτες απελευθερώνονται. Βλέποντας αυτά ο Τραμπ, με το δίκιο του ζητάει κι αυτός την απελευθέρωση των δικών του. Όλα αυτά δημιουργούν μια πολύ κακή εικόνα. Εμείς πάντα τονίζουμε τη σημασία που έχει η διάκριση των εξουσιών».
Xτες όπως έγραψε το pronews.gr, υπήρξε μεταστροφή Ρ.Τ.Ερντογάν προς ΗΠΑ με φρασεολογία που δεν έχει συνηθίσει, με τον πρόεδρο της Τουρκίας να τονίζει πως “η στρατηγική συνεργασία με ΗΠΑ θα ενισχυθεί περαιτέρω” . Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως ο Αμερικανός πάστορας Μπράνσον προσέφυγε ξανά στο τουρκικό δικαστήριο ενώ υπήρξε συνομιλία Πομπέο-Τσαβούσογλου. Ολα δείχνουν απελευθέρωση του πάστορα.
Σύμφωνα με το Stratfor, καθώς ο Λευκός Οίκος οριστικοποιεί τη συμφωνία για τη διατήρηση της NAFTA, η κυβέρνηση Τραμπ θα αυξήσει τα εμπορικά ρίσκα αλλού. Η Κίνα θα πρέπει να αντέξει σε μια ακόμα μεγαλύτερη δασμολογική λαίλαπα αυτό το τρίμηνο, καθώς καθυστερούν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις. Οι ευρωπαϊκές προσπάθειες για την εξουδετέρωση της αμερικανικής απειλής για δασμούς στα αυτοκίνητα θα συνεχιστούν πέραν του τριμήνου, όμως στο τέλος θα αποτύχουν.
Συρρικνώνεται η παγκόσμια προμήθεια πετρελαίου
Παρά το ότι φθίνει η υψηλή θερινή ζήτηση, η απότομη πτώση στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου θα δημιουργήσει πρόβλημα στην παγκόσμια προμήθεια και θα διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο τις τιμές. Οι μεγάλες πιέσεις που ασκεί ο Λευκός Οίκος στη Σαουδική Αραβία να χρησιμοποιήσει τα πλεονάζοντα αποθέματά της για να ισορροπήσει η αγορά, θα αφήσουν ένα επικίνδυνα στενό περιθώριο στο Ριάντ να αντιδράσει σε άλλες επαπειλούμενες διακοπές προμηθειών πετρελαίου από χώρες όπως η Βενεζουέλα και η Λιβύη.
Δύσκολη περίοδος για τις αναδυόμενες αγορές
Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και η περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με το Stratfor. Για την Αργεντινή, η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος. Στην Ινδία και στη Νότιο Αφρική, η λαϊκιστική ώθηση εν όψει εκλογών θα λειτουργήσει σε βάρος της χρηματοοικονομικής σύνεσης. Στη Βραζιλία, η οικονομία βρίσκεται επί ξυρού ακμής εν μέσω ενός εξαιρετικά κατακερματισμένου πολιτικού αγώνα. Και η Τουρκία –που είναι μακράν η πιο εύθραυστη από τις αναδυόμενες αγορές- θα δει την οικονομική της κρίση να βαθαίνει ως αποτέλεσμα της πολιτικής αντίστασης στις μεταρρυθμίσεις, η οποία μεγεθύνεται από τις επιδεινούμενες σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Αντιμέτωπη με την Ιταλία και το Brexit η ΕΕ
Η Ιταλία θα αναστατώσει τις αγορές με τα σχέδιά της για δημοσιονομική επέκταση, ωστόσο οι πιέσεις των αγορών θα αναγκάσουν τη Ρώμη να παραμείνει εντός των ορίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα ελλείμματα. Και καθώς πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας για το Brexit χωρίς να διαφαίνεται κάποια λύση, το Stratfor θα παρακολουθεί για το ενδεχόμενο οι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ να πάρουν τη θέση των τεχνικών διαπραγματευτών, προκειμένου να προσπαθήσουν να αποτρέψουν μια έξοδο της Βρετανίας χωρίς συμφωνία.
«Σύννεφα» πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο
Οι γνώριμες απειλές θα έλθουν και πάλι στην επιφάνεια, καθώς θα «σκοντάψουν» οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας, ωστόσο ο λεκτικός πόλεμος είναι απίθανο να μετατραπεί σε μια πλήρη στρατιωτική αντιπαράθεση αυτό το τρίμηνο. Η Νότια Κορέα, η Κίνα και η Ρωσία θα διατηρήσουν την εμπλοκή τους με την Πιονγκιάνγκ προκειμένου να παρεμποδίσουν τις τακτικές μέγιστης πίεσης της Ουάσινγκτον.
Καμία «ανάσα» για το «πολιορκούμενο» Ιράν
Η Ιρανική οικονομία θα συνεχίσει να παραπαίει λόγω των κυρώσεων, καθώς οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ καταρτίζουν στρατηγική προκειμένου να αποδυναμώσουν σε περιφερειακό επίπεδο το Ιράν. Η Τεχεράνη θα μπορέσει να διαχειριστεί τις εσωτερικές αναταραχές που προκαλούν οι οικονομικές πιέσεις και θα φροντίσει ώστε να αποφύγει τη στρατιωτική κλιμάκωση με τις ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο. Ωστόσο, η μάχη για την εξουσία εντός της Ιρανικής ηγεσίας, θα ενταθεί.
Η Ρωσία στην Συρία
Τα όρια της επιρροής του Κρεμλίνου στη Συρία θα αποκαλυφθούν, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να προωθήσει πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου, που θα περιορίσει το Ιράν και θα μετριάσει τους κινδύνους της ίδιας της Ρωσίας στην εμπόλεμη ζώνη. Αν και η Μόσχα προσπαθεί να παρασύρει την Ουάσινγκτον σε μια ευρύτερη διαπραγμάτευση, ωστόσο οι αυξανόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας αυτό το τρίμηνο θα επιδεινώσουν το κλίμα των διαπραγματεύσεων, αν και είναι πιθανό να υπάρξει κάποια πρόοδος στο θέμα του ελέγχου των εξοπλισμών.
Εξομαλύνοντας την πρωτοβουλία Μίας Ζώνης-Ενός Δρόμου
Το Πεκίνο θα επιχειρήσει να μετατρέψει την αυξανόμενη αντίσταση έναντι των projects της πρωτοβουλίας «Μίας Ζώνης-Ενός Δρόμου» σε μια ευκαιρία για να μετριάσει τις εντάσεις με τους γείτονες, χαμηλώνοντας το δικό της προφίλ και προσελκύοντας τρίτους επενδυτές. Εν τω μεταξύ, η Ινδία θα θέσει ως προτεραιότητα τους διμερείς διακανονισμούς με χώρες-κλειδιά, απορρίπτοντας τις όποιες συμμαχίες κατά της Κίνας, σε μια προσπάθεια να βρει ισορροπία έναντι του ισχυρότερου γείτονά της.
Ξεκινά η εποχή του Ορμπαντόρ στο Μεξικό
Ο νέος πρόεδρος του Μεξικό, Αντρες Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ, θα θέσει τα θεμέλια για μια αναδυόμενη πολιτική δυναστεία. Έχει μεγάλα σχέδια για τη δημιουργία δεσμών με ενεργειακές εταιρείες και συνδικαλιστικές οργανώσεις δασκάλων, για αύξηση των δημοσίων δαπανών και επαναφορά του κεντρικού ρόλου της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petroleos Mexicanos (Pemex) και σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τα δημοψηφίσματα και την πλειοψηφία του στο Κογκρέσο προκειμένου να εδραιώσει την εξουσία του. όλες αυτές οι προσπάθειες θα οδηγήσουν το Μεξικό σε ένα πιο λαϊκιστικό και εθνικιστικό μονοπάτι.
Η Αιθιοπία «οδηγός» των μεγάλων αλλαγών στην Ανατολική Αφρική
Ο θαρραλέος πρωθυπουργός της Αιθιοπίας θα προχωρήσει σε κινήσεις για την συγκέντρωση εξουσίας στο εσωτερικό της χώρας και για την ομαλοποίηση των σχέσεων με τους γείτονες, με το βλέμμα στην σταθεροποίηση των πιο «ανυπάκουων» περιοχών της χώρας και στην επέκταση των οικονομικών δεσμών προς τη θάλασσα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.