Και δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο θα αγοράσει η Τουρκία με σκοπό να ξεκινήσει άμεσα τις γεωτρήσεις της σε Αιγαίο και Κύπρο, χωρίς να δείχνει κανένα σημάδι ότι θέλει την αποκλιμάκωση στην τεταμένη κατάσταση, ιδίως στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και μετά τα συμπεράσματα του χθεσινού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, οι διαδικασίες για την αγορά και δεύτερου πλωτού γεωτρύπανου βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ενώ είπε ο ίδια μετά από 35 χρόνια η χώρα του ξεκινά γεωτρήσεις «βόρεια και νότια» χωρίς να είναι ξεκάθαρος εάν σε αυτό εννοεί και το βόρειο Αιγαίο.
Σύμφωνα με την τ/κ ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις, ο Ντονμέζ είπε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει σημαντικά βήματα για την ένταση των ερευνών για υδρογονάνθρακες και την παραγωγή ενέργειας.
«Συνεχίζουμε χωρίς καθυστέρηση τις εργασίες μας για να αλλάξουμε το μέλλον του παιχνιδιού αυτού.
Αρχίσαμε τις διεργασίες για την αγορά ενός δεύτερου γεωτρητικού πλοίου και είθε το συντομότερο θα προστεθεί στο στόλο μας και θα προσφέρει υπηρεσίες στο έθνος μας».
Σύμφωνα με την Χαμπέρ Κίπρις, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε γεώτρηση.
«Εντός αυτού του έτους, 35 χρόνια μετά πρώτη φορά επαναρχίζουμε τις έρευνες για πετρέλαιο στα βόρεια και νότια σύνορά μας.
Έχουμε συγκεντρώσει δείγματα πληροφορίες πετρογραφίας για να επικαιροποιήσουμε τον γεωλογικό χάρτη της περιοχής».
Έχουμε ενδυναμώσει, συνέχισε, την παρουσία μας στην θάλασσα με τα πλοία Μπαρμπαρός, Ορούτς Ρέις και το γεωτρητικό Φατίχ.
«Προηγουμένως λόγω της έλλειψης οικονομικών και ανθρώπινων πόρων δεν μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε αυτό το εγχείρημα.
Μέσα στο καιρό που πέρασε κάναμε σημαντικά βήματα σε αυτόν τον τομέα και είμαστε στο σημείο να ικανοποιούμε τις ανάγκες με την ντόπια αλλαγή και να κάνουμε τις δουλειές μας με τους δικούς μας μηχανικούς, το δικό μας γεωτρητικό πλοίο.
Το πλοίο Φατίχ τους επόμενους λίγους μήνες θα κάνει την πρώτη του γεώτρηση στην Μεσόγειο».
Και στη συνέχεια ανακοίνωσε την αγορά δεύτερου γεωτρητικού πλοίου.
Για τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Ντονμέζ είπε ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα σε κανένα έργο που δεν θα έχει την έγκρισή της, την συγκατάθεσή της».
Δεν θα δώσουν, πρόσθεσε, διέξοδο σε κανένα σύστημα στο οποίο οι πλευρές στο νησί δεν θα έχουν ίσα και δίκαια μερίδια και δεν θα λογαριάζονται τα δικαιώματα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.
«Η στάση της Τουρκίας στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα και τα οφέλη μας που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο».
Ο Ντονμέζ είπε ότι έχουν φτάσει σε σημαντικά επίπεδα όσον αφορά τις μη συμβατικές (μη παραδοσιακές) εργασίες που είχαν ξεκινήσει στην περιοχή της ανατολικής Θράκης και την νοτιοανατολικής Ανατολίας (σσ: πηγάδια και έρευνες στην ξηρά). Σε αυτόν τον τομέα, πρόσθεσε, θα προβούν σε επενδύσεις για την εκμετάλλευση και εμπορία από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα.
Στο μεταξύ ο Αντιπρόεδρος της ExxonMobil Exploration για Ελλάδα, Ρωσία και Κασπία Τρίσταν Άσπρεϊ, κληθείς να σχολιάσει τις απειλές της Τουρκίας, είπε ότι η εταιρεία ήταν ενήμερη για την «ιδιαίτερη» γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή από την αρχή.
Μιλώντας σε επενδυτικό φόρουμ που διοργάνωσε στη νέα έδρα του Bloomberg στο Λονδίνο ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων, ο Άσπρεϊ πρόσθεσε ότι η γεωπολιτική κατάσταση είναι ένα θέμα του οποίου η λύση αφορά τις κυβερνήσεις.
«Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε στην Κύπρο», συμπλήρωσε.
Ο Αντιπρόεδρος της ExxonMobil Exploration είπε ακόμα ότι η εταιρεία βρίσκεται στα τελικά στάδια προετοιμασίας για τις δύο πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10.
Διευκρίνισε δε, ότι οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν εντός του τέταρτου τριμήνου του έτους, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει ακριβείς ημερομηνίες και θα συνεχιστούν και με την αλλαγή του χρόνου.
Τις δικές του τοποθετήσεις έκανε στο πλαίσιο συζήτησης ως μέλος του πάνελ και ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης,
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη δραστηριοποίηση διεθνών κολοσσών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε όλες τις νεότερες εξελίξεις, όπως τη συμφωνία με την Αίγυπτο για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου προς υγροποίηση.
«Είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου δημιουργίας ενός διαδρόμου φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης αναφερόμενος στη συγκεκριμένη συμφωνία.