Με την κρίση με το Barbaros να συνεχίζει, ύστερα και μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν ότι θα προχωρήσει σε όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να συνεχίσει το τουρκικό σκάφος την αποστολή του ΠΝ και τουρκικό Ναυτικό βρίσκονται αντιμέτωπα με ισάριθμα σκάφη.
Οι δύο φρεγάτες που έχει αποστείλει το τουρκικό Ναυτικό στην περιοχή των «ερευνών» του Barbaros είναι οι φρεγάτες TCG Giresun (F-491) και η TCG Gaziantep (F-490).
Και οι δύο ανήκουν στην κλάση G (πρώην O.H.Perry του αμερικανικού Ναυτικού) και είναι εκτοπίσματος 4.100 τόνων με μήκος 135 μ. ταχύτητα 30 κόμβων, και πλήρωμα 222 ατόμων.
Απέναντί τους έχουν την Φ/Γ του ΠΝ «Νικηφόρος Φωκάς» F-466 (μια εκ των τριών που δεν έχουν εκσυγχρονιστεί) και την Φ/Γ «Σαλαμίς» που σπεύδει στην περιοχή και η οποία αν και μη εκσυγχρονισμένη και αυτή, εντούτοις με καλύτερες δυνατότητες από την «Φωκάς».
Γενικότερα το τουρκικό Ναυτικό διαθέτει ισχυρή υπεροπλία 19 φρεγατών (8 κλάσης MEKO 200TN Track I & II, 8 κλάσης FFG-7 Οliver Η. Perry και 3 κορβετών κλάσης Ada, έναντι 13 φρεγατών του ΠΝ.
Ιδιαίτερα για την περίπτωση των O.H Perry, η ικανότητα βολής βλημάτων SM-1MR με βεληνεκές που ξεπερνάει τα 30ν.μ. σε συνδυασμό με τις ικανότητες διαχείρισης άνω των 1.000 στόχων και την ανταλλαγή δεδομένων με ζεύξη Link 16/22 που προσέδωσε ο εκσυγχρονισμός τους σε επίπεδο GENESIS, τις καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνες και πρακτικά ικανές, να ελέγχουν αποτελεσματικά σημαντικά τμήματα του εναέριου χώρου στην περιοχή επιχειρήσεων.
Πιο ειδικά ο οπλισμός των τουρκικών σκαφών αποτελείται από ένα πυροβόλο των 76 χλστ., και 1 Mk 15 Phalanx για εγγύς άμυνα.
Ταυτόχρονα είναι εξοπλισμένα με ένα εκτοξευτή Mk 13 Mod 4 ικανό να εκτοξεύει τόσο βλήματα Harpoon (4) όσο και τα Α/Α SM-1MR SAM (έως 36 βλήματα).
Το ένα εκ των δύο σκαφών και πιο ειδικά η TCG Giresun είναι εξοπλισμένο με ένα εκτοξευτή Mk41 Mod 2 με 32 Α/Α βλήματα άμυνας σημείου ESSM.
Φυσικά και τα δύο έχουν την δυνατότητα οργανικού ελικοπτέρου S-70-B2 Seahawk.
Όλα τα σκάφη έχουν δεχθεί το σύστημα διοίκησης μάχης GENESIS ενώ ειδικότερα η Giresun μαζί με ακόμη τρία σκάφη (στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η Gaziantep) έχουν δεχθεί και ένα κάθετο οκταπλό εκτοξευτή Mk41 για βλήματα Harpoon.
Από την άλλη πλευρά οι δυνατότητες των δύο σκαφών του ΠΝ δηλαδή της μη εκσυγχρονισμένης “S” και της Meko 200 παραμένουν οι ίδιες με 8 βλήματα Harpoon και βλήματα ESSM.
Συνολικά τα ελληνικά σκάφη αν και έχουν τη δυνατότητα να προσβάλλουν τα τουρκικά σε μεγάλες αποστάσεις με τα βλήματα Harpoon όπως και αντίστροφα άλλωστε τα τουρκικά, υστερούν στην αντιαεροπορική άμυνα (σε αποτελεσματική εμβέλεια) και στα ηλεκτρονικά συστήματα, ιδιαίτερο στον τομέα του ελέγχου και της διοίκησης.