Πόσο επικίνδυνη είναι η ένταση μεταξύ Ρωσίας και δυτικών δυνάμεων; Πώς μεταφράζεται η παρουσία μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα ευρωπαϊκά σύνορα της Ρωσίας; Θα μπορούσε ένα «ατύχημα» να δώσει το έναυσμα για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο;
Ποια τα όρια της λογικής και των συμφερόντων; Αμέτρητα ερωτήματα, τα οποία είναι πιθανό να βρουν την απάντησή τους το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς με εντολή του Βλάντιμιρ Πούτιν, ο ρωσικός στρατός θα πραγματοποιήσει πυραυλικό τεστ σε περιοχή που διεξάγει γυμνάσια ο στρατός του ΝΑΤΟ.
Οι εξελίξεις δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες. ΝΑΤΟ και Κρεμλίνο δείχνουν να παίζουν με τη φωτιά, δοκιμάζοντας εκατέρωθεν τις αντοχές τους, σε ένα «war game» που ξεπερνά τα συνηθισμένα.
Η Βορειοατλαντική Συμμαχία δείχνει να μην πτοείται, εφαρμόζοντας το στρατηγικό σχέδιό της να εγκλωβίσει από το Νότο τη ρωσική αυτοκρατορία, με την ένταξη και της Γεωργίας.
Η αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης ήταν άμεση, τονίζοντας με πάσα σαφήνεια ότι αν συμβεί αυτό, θα δημιουργήσει στρατιωτική ζώνη στο Σότσι.
Την ίδια στιγμή, πάνω από 50.000 δυτικοί στρατιώτες έχουν μεταφερθεί στα παράλια της Νορβηγίας, κοντά στη ζώνη της ρωσικής σφαίρας ενδιαφέροντος, προκειμένου να διεξαχθεί μεγάλη άσκηση.
Η αντίδραση της Μόσχας είναι ενδεικτική των προθέσεών της. Με εντολή του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν και αφού το υπουργείο Άμυνας δέσμευσε την περιοχή, πλοία του ρωσικού στόλου θα πλεύσουν σε διεθνή ύδατα ανοιχτά των νορβηγικών ακτών, κοντά στις πόλεις Κρίστιανσουντ, Μόλντε και Άαλεσουντ και προκειμένου να διεξάγουν πυραυλικό τεστ ενός νέου συστήματος.
Πιο συγκεκριμένα, η οδηγία δέσμευσης των διεθνών υδάτων εκδόθηκε για το διάστημα από την 1η Νοεμβρίου έως και τις 3 του ίδιου μήνα, το ίδιο διάστημα που τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα θα πραγμτοποιούν άσκηση στις ακτές της Νορβηγίας, σε περιοχή κοντά στη νορβηγική πόλη Άαλεσουντ.
Το ΝΑΤΟ είχε προβεί στην έκδοση NOTAM για τις περιοχές των ασκήσεων. Η κίνηση του Ρώσου προέδρου ερμηνεύτηκε ως καθαρά ως «σκόπιμη πρόκληση» από την ηγεσία της Βορειοατλαντικής συμμαχίας. Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι «η Ρωσία έχει δικαίωμα να διεξάγει το τεστ, αλλά δεν πρέπει να κάνει λάθος. Αυτή η κίνηση φανερώνει τις προθέσεις και τη συμπεριφορά της».
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε «αναγκαία» την άσκηση στις νορβηγικές ακτές. Στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί 50.000 στρατιώτες, 65 πλοία, 250 αεροσκάφη και 10.000 στρατιωτικά οχήματα. Η κοινή παρουσία στην περιοχή των ρωσικών δυνάμεων και του στόλου δημιουργεί μία κατάσταση σε «τεντωμένο σκοινί», καθώς το παραμικρό λάθος και από τις δύο πλευρές, είναι πιθανόν να οδηγήσει στα άκρα, επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές στα διεθνή ΜΜΕ.