Χάρτες με περιοχές της «κατεχόμενης από τους Ελληνες, Μεσογείου» επέδειξε στην κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη (αναγνωρίζεται από Τουρκία, ΕΕ και ΗΠΑ, ενώ η κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης με έδρα την Βεγγάζη αναγνωρίζεται από Ρωσία, Αίγυπτο, ΗΑΕ, Ιορδανία κλπ.) ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, στρατηγός ε.α. Χουλουσί Ακάρ ζητώντας από την λιβυκή «κυβέρνηση» (ή ότι είναι αυτό το πράγμα) «να σταθεί δίπλα στη Τουρκία».
Μάλιστα ανακοίνωσε και την ανάπτυξη τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη!
Ο Χουλουσί Ακάρ, επέδειξε προς τους συνομιλητές του δύο χάρτες, προκειμένου να αποδείξει πώς η ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται «υπό την κατοχή της Ελλάδας, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και αυτό θα πρέπει να σταματήσει ακόμα και με την δύναμη των όπλων» καλώντας τους Λίβυους να αναγνωρίσουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα νότια της Κρήτης (!) και να μην έρθουν σε συμφωνία με την Ελλάδα για ΑΟΖ.
«Η Αθήνα μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι λόγω της πολιτικής αστάθειας στη χώρα βρήκε την ευκαιρία να καπηλευτεί 39 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιου χώρου που ανήκε στη Λιβύη», ανέφερε ο Χ.Ακάρ
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες των ελληνικών υπηρεσιών, ο Χ.Ακάρ υποστήριξε ότι «Η Ελλάδα και η Κύπρος λαμβάνουν υπόψιν ως βάση υπολογισμού όχι την ηπειρωτική χώρα αλλά τα νησιά, περιορίζουν τις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και προσπαθούν να αποδείξουν ότι η Κύπρος είναι δίκαιο να “εγκλωβίσει” την Τουρκία στα 41 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα γύρω από τον κόλπο της Αττάλειας».
Ο Χουλουσί Ακάρ ανακοίνωσε την ανάπτυξη τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Λιβύη, στα πλευρά της Αιγύπτου, και φαίνεται πώς βρήκε ευήκοα ώτα καθώς αμέσως μετά την επιστροφή Ακάρ στην Άγκυρα, αφίχθηκε στη Τουρκία ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, ο οποίος συναντήθηκε και με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Χουλουσί Ακάρ ζήτησε από την Τρίπολη να υπογράψουν συμφωνία για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας τους και να χαλάσουν τα σχέδια της Ελλάδας (τώρα, τι συμφωνία θα μπορούσε να υπογράψει μια «περίεργη» κυβέρνηση στη Τρίπολη που βρίσκεται υπό την απειλή ισλαμιστών, της Αιγύπτου και του θρυλικού στρατηγού Χαφτάρ, ηγέτη της δυτικής Λιβύης, είναι, απορίας άξιο).
«Αν η Τουρκία υπογράψει με τη Λιβύη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ, θα δημιουργηθεί μία τουρκική ασπίδα απέναντι στην ελληνική γραμμή κατοχής που εκτείνεται από τη «νότια Κύπρο» έως την Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η «νότια Κύπρος» και το Ισραήλ σχεδιάζουν να περάσουν τα ενεργειακά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας και της Λιβύης», δήλωσε ο Χ.Ακάρ.
Είναι γεγονός ότι το καθεστώς Καντάφι είχε κάνει προσφυγές στο παρελθόν προς το Διεθνές Δικαστήριο, με την Τυνησία το 1982 και με την Μάλτα το 1985.
Οι σχετικές αποφάσεις της Χάγης τότε στην ουσία έκλιναν προς τις λιβυκές θέσεις, σύμφωνα με τις οποίες αμφισβητείται το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.
Πριν λίγες ώρες κυκλοφόρησε βίντεο με την επιχειρησιακή κατάσταση όπως διαμορφώνεται αυτή την στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο «επιδεικνύει» την ισχύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κατά της Ελλάδας και της Κυπρου.